447
Πανό με τη φράση-σύμβολο πλέον, σε συγκέντρωση ενόψει της δίκης, στη Μινεάπολη, την Κυριακή | REUTERS/Octavio Jones

Τζορτζ Φλόιντ: Ηρθε η ώρα της δίκης των αστυνομικών σε δικαστήριο-φρούριο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 14:25
Πανό με τη φράση-σύμβολο πλέον, σε συγκέντρωση ενόψει της δίκης, στη Μινεάπολη, την Κυριακή
|REUTERS/Octavio Jones

Τζορτζ Φλόιντ: Ηρθε η ώρα της δίκης των αστυνομικών σε δικαστήριο-φρούριο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 14:25

Δέκα μήνες μετά τα απανωτά αλλά μάταια «I can’t breathe», που ψέλλιζε ο Τζορτζ Φλόιντ κάτω από το γόνατο του Ντέρεκ Σόβιν, το οποίο του έκοβε την ανάσα μέχρι που πέθανε, ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη του αμερικανού αστυνομικού σε δικαστήριο της Μινεάπολης.

Η δολοφονία του 46χρονου μαύρου από τον 45χρονο λευκό αστυνομικό πυροδότησε επί μήνες μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών –αλλά και σε άλλες χώρες– και σε κάποιες περιπτώσεις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί, κάθε φυλής, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για τη δολοφονία του Φλόιντ, αλλά γενικότερα για τις φυλετικές διακρίσεις και τις κοινωνικές και συστημικές ανισότητες εναντίον των μαύρων, ως μέρος του κινήματος Black Lives Matter.

Στη δίκη, κατηγορούμενοι εκτός από τον Σόβιν, ο οποίος είχε γονατίσει πάνω στον αυχένα του Φλόιντ, επί εννέα ολόκληρα λεπτά, προκαλώντας τον θάνατό του, είναι άλλοι τρεις αστυνομικοί, που ήταν και αυτοί παρόντες στη σύλληψη του Φλόιντ για ένα πλαστό χαρτονόμισμα.

Αν βρεθεί ένοχος ο Σόβιν, που αντιμετωπίζει την βαρύτερη κατηγορία, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 40 ετών. Ο πρώην αστυνομικός, που αποπέμφθηκε από το Σώμα, έχει δηλώσει αθώος.

Οι δικηγόροι του θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ο θάνατος του Φλόιντ οφείλεται στα ναρκωτικά που είχε πάρει λίγη ώρα πριν και σε υποκείμενα νοσήματα. Θα ισχυριστούν επίσης, ότι ο Σόβιν εφάρμοσε τους κανονισμούς της αστυνομίας κατά γράμμα και ότι τα εννέα λεπτά που πίεζε τον Φλόιντ με το γόνατό του, παρά τις τουλάχιστον 20 φορές που ακούγεται να λέει «δεν μπορώ να αναπνεύσω», δεν έπαιξαν ρόλο. Αντίθετα, οι κατήγοροι πρέπει να αποδείξουν ότι αυτή η πίεση προκάλεσε τον θάνατό του.

Την Κυριακή, συγγενείς και φίλοι του Φλόιντ τίμησαν τη μνήμη του σε εκκλησία της Μινεάπολης. Οι αδελφοί του, Τέρενς και Φιλονίζ Φλόιντ είπαν στους δημοσιογράφους ότι θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Τα δύο αδέλφια του Τζορτζ Φλόιντ με τον αιδεσιμότατο Αλ Σάρπτον σε τελετή την Κυριακή – REUTERS/Octavio Jones

Σε μία διαδικασία που κράτησε αρκετές εβδομάδες, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι των αστυνομικών επέλεξαν τους 15 ενόρκους, εννέα γυναίκες και έξι άντρες. Οι εννέα είναι λευκοί, άνδρες και γυναίκες, και οι έξι μαύροι ή πολυφυλετικής καταγωγής. Οι 12 είναι οι κύριοι ένορκοι και δύο αναπληρωματικοί. Ο 15ος αποσύρεται πριν από την έναρξη της δίκης.

Ολοι οι ένορκοι θα παραμείνουν ανώνυμοι και παρά το γεγονός ότι η δίκη θα καλυφθεί τηλεοπτικά, οι κάμερες απαγορεύεται να δείξουν το πρόσωπό τους.

Για την επιλογή τους, χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια στα οποία περιγράφουν τη γνώση τους για την υπόθεση, τη σχέση τους με την αστυνομία και τα ΜΜΕ.

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει έναν μήνα. Το δικαστήριο έχει γίνει φρούριο με πρόσθετους φράκτες, συρματοπλέγματα και οδοφράγματα στην εξωτερική περίβολο, με τον φόβο επεισοδίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...