478
Ο Μπόρις Τζόνσον στην εναρκτήρια ομιλία της Cop26 | Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Ο Τζόνσον για την κλιματική κρίση: Απέχουμε ένα λεπτό από την καταστροφή

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 16:38
Ο Μπόρις Τζόνσον στην εναρκτήρια ομιλία της Cop26
|Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Ο Τζόνσον για την κλιματική κρίση: Απέχουμε ένα λεπτό από την καταστροφή

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 16:38

Πώς αλλάζουν οι καιροί… Κάποτε, ο Μπόρις Τζόνσον κορόιδευε όσους μιλούσαν με αγωνία για την κλιματική αλλαγή, μιμούμενος τον Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα, ήταν αυτός που έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, κηρύσσοντας την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκώβη, υποδεχόμενος σχεδόν 200 ηγέτες από όλο τον κόσμο.

«Απέχουμε μόλις ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα», από την αποτυχία δηλαδή της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Η ανθρωπότητα, καιρό τώρα, έχει εξαντλήσει τον χρόνο για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα για αυτή την Ημέρα της Κρίσης και πρέπει να δράσουμε τώρα. Η Γη είναι δεμένη σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Αν δεν σοβαρευθούμε για την κλιματική αλλαγή σήμερα, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να το κάνουν αύριο».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να προχωρήσουν από τα λόγια στις πράξεις, για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Η Cop26 ξεκίνησε τη Δευτέρα, στη σκιά της αποτυχίας των G20 να δεσμευθούν σε έναν στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 –μια προθεσμία που αναφέρεται ευρέως ως απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί το πιο ακραίο σενάριο κλιματικής υπερθέρμανσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποδέχεται στη διάσκεψη την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν φαίνεται ιδιαίτερα χαρούμενη μαζί του – Christopher Furlong/Pool via REUTERS

Καθώς μιλούσε ο Τζόνσον, η Γκρέτα Τούνμπεργκ απηύθυνε έκκληση προς τα εκατομμύρια των ακολούθων της στο Twitter να υπογράψουν μια ανοικτή επιστολή, όπου κατηγορούν τους ηγέτες για προδοσία.

«Αυτή δεν είναι μια άσκηση. Είναι ένας κόκκινος κωδικός για τη Γη», αναφέρεται στην έκκληση. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν καθώς ο πλανήτης μας καταστρέφεται –ένα τρομακτικό μέλλον το οποίο θα προκληθεί, ή θα αποτραπεί, από τις αποφάσεις που εσείς παίρνετε. Εχετε την εξουσία να αποφασίσετε».

Γκουτέρες: «Σκάβουμε τους τάφους μας»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να «σώσουν την ανθρωπότητα» από την κλιματική αλλαγή για να σταματήσουμε να σκάβουμε «τους δικούς μας τάφους».

«Είναι ώρα να πούμε “αρκετά”. Αρκετά με την κακοποίηση της βιοποικιλότητας. Αρκετά με το να σκοτώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με τον άνθρακα. Αρκετά με το να διαχειριζόμαστε τη φύση ως αποχωρητήριο. Αρκετά με το να καίμε, να κάνουμε γεωτρήσεις και εξορύξεις ακόμα βαθύτερα. Σκάβουμε τον ίδιο τον τάφο μας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες.

Αντί να συνεχίσουμε την εκμετάλλευση του πλανήτη, «ας επιλέξουμε να προστατεύσουμε το μέλλον μας και να σώσουμε την ανθρωπότητα», πρόσθεσε.

Μπόρις Τζόνσον, Τζο Μπάιντεν και Αντόνιο Γκουτέρες, στην Cop26 – Christopher Furlong/Pool via REUTERS

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα έχει «οδηγηθεί στα όρια» από τον «δικό μας εθισμό στα ορυκτά καύσιμα». Ιδιαίτερα για τα νησιωτικά κράτη, που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μια αποτυχία της COP26 να εντείνει τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα αντιστοιχεί με «θανατική καταδίκη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...