551
«Μη σώσω και ξαναπάρω Grand Slam αν είναι να κάνω το εμβόλιο» λέει τώρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς | Reuters

Τζόκοβιτς: «Δεν είμαι αντιεμβολιαστής αλλά θα θυσιάσω τρόπαια αν με αναγκάσουν να κάνω το εμβόλιο»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 10:21
«Μη σώσω και ξαναπάρω Grand Slam αν είναι να κάνω το εμβόλιο» λέει τώρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς
|Reuters

Τζόκοβιτς: «Δεν είμαι αντιεμβολιαστής αλλά θα θυσιάσω τρόπαια αν με αναγκάσουν να κάνω το εμβόλιο»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 10:21

Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά το σίριαλ της συμμετοχής του στο Australian Open που έληξε με την απέλασή του από την Αυστραλία, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, υποστηρίζει πως δεν είναι αντιεμβολιαστής, δηλώνει ωστόσο έτοιμος να θυσιάσει τρόπαια και τίτλους, αν τον αναγκάσουν να κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στη συνέντευξή του στο BBC, ο Τζόκοβιτς ζητεί να  να μην τον συνδέουν με το κίνημα των αντιεμβολιαστών – αν και έχει γίνει πλέον είδωλό τους- αφού όπως λέει, έχει κάνει πολλά εμβόλια στο παρελθόν, και εξηγεί για τη στάση του (που του κόστισε τη συμμετοχή στο Australian Open και ίσως σε αντίστοιχα στο μέλλον) ότι απλά υποστηρίζει το δικαίωμά του να επιλέγει τι θα κάνει στο σώμα του.

«Δεν ήμουν ποτέ κατά του εμβολιασμού, αλλά πάντα υποστήριζα τη ελευθερία να επιλέξεις τι βάζεις στο σώμα σου», ήταν η χαρακτηριστική απάντησή του.

Στο ερώτημα αν -με βάση την ανωτέρω τοποθέτησή του- είναι έτοιμος να θυσιάσει τη συμμετοχή του στο Wimbledon ή το Roland Garros, o σέρβος τενίστας είναι κατηγορηματικός: «Ναι, αυτό είναι το τίμημα που είμαι πρόθυμος να πληρώσω».

«Ποτέ δεν ήμουν κατά του εμβολιασμού», υποστηρίζει. «Καταλαβαίνω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, όλοι προσπαθούν να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον ιό και να δουν, ελπίζω, σύντομα ένα τέλος», συμπληρώνει και αφού σημειώνει πως έχει κάνει εμβόλια ως παιδί, σπεύδει να υπογραμμίζει ότι «πάντα υποστήριζα την ελευθερία να επιλέγεις τι βάζεις στο σώμα σου».

«Γιατί η αρχή του να αποφασίζω τι κάνω στο σώμα μου είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε τίτλο ή οτιδήποτε άλλο. Προσπαθώ να συμβαδίζω με το σώμα μου όσο πιο πολύ μπορώ», δηλώνει και επισημαίνει ότι πάντα ήταν οπαδός της ευζωίας, της ευεξίας, της υγείας και της καλής διατροφής. Και διευκρινίζει ότι η απόφασή του κατά ένα μέρος επηρεάστηκε από τη θετική επίδραση που είχαν παράγοντες όπως η αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής του και οι συνήθειες στον ύπνο του, στις ικανότητές του ως αθλητή.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολλή κριτική και καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι βγαίνουν με διαφορετικές θεωρίες για το πόσο τυχερός ήμουν ή πόσο βολικό ήταν όλο αυτό. Αλλά κανείς δεν είναι τυχερός και βολικός να κολλήσει τον Covid. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν και εξακολουθούν να παλεύουν με την Covid σε όλο τον κόσμο. Λοιπόν, το παίρνω πολύ σοβαρά, δεν μου αρέσει να σκέφτεται κάποιος ότι έχω κάνει κακή χρήση ή προς όφελός μου, προκειμένου, ξέρετε, να πάρω θετικό τεστ PCR και τελικά να πάω στην Αυστραλία. Ήμουν πραγματικά λυπημένος και απογοητευμένος με τον τρόπο που τελείωσαν όλα για μένα στην Αυστραλία. Δεν ήταν εύκολο», λέει για το άδοξο τέλος που είχε τελικά η προσπάθειά του να συμμετάσχει στο Αustralian Open.

Kαι χωρίς να παραδεχθεί κάποιο λάθος από πλευράς του, ο Τζόκοβιτς «ρίχνει όλο το φταίξιμο» για την απέλασή του στον αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, Αλεξ Χοκ:

«Ο λόγος για τον οποίο απελάθηκα από την Αυστραλία ήταν επειδή ο υπουργός Μετανάστευσης χρησιμοποίησε τη διακριτική του ευχέρεια για να μου ακυρώσει τη βίζα με βάση την αντίληψή του ότι μπορεί να προκαλέσω κάποιο αντιεμβολιαστικό κίνημα στη χώρα ή στην πόλη (σ.σ. Μελβούρνη), κάτι με το οποίο διαφωνώ εντελώς».

Το πρόβλημα για τον Τζόκοβιτς ωστόσο παραμένει, καθώς τον ερχόμενο Μάρτιο έρχεται το Indian Wells Masters (Δευτέρα, 7 Μαρτίου -Κυριακή, 20 Μαρτίου) όπου και πάλι οι διοργανωτές είναι σαφείς και ξεκάθαροι από την αρχή: ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι τενίστες που είναι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...