594
«Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης προσπάθειας εδώ και δεκαετίες για να ανατραπεί η ισορροπία του Δικαίου μας», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Elizabeth Frantz

Τζο Μπάιντεν: Σε κίνδυνο η ζωή των γυναικών του έθνους

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 20:07
«Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης προσπάθειας εδώ και δεκαετίες για να ανατραπεί η ισορροπία του Δικαίου μας», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Τζο Μπάιντεν: Σε κίνδυνο η ζωή των γυναικών του έθνους

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 20:07

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο» αναφερόμενος στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία ανέτρεψε τη νομολογία (υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973) που κατοχύρωνε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση (περισσότερα εδώ). Πρόκειται για «μία θλιβερή μέρα για το Δικαστήριο και για τη χώρα», και για μία «τραγικά λανθασμένη» απόφαση, προϊόν «εξτρεμιστικής ιδεολογίας» ανέφερε στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από τον Λευκό Οίκο.

«Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης προσπάθειας εδώ και δεκαετίες για να ανατραπεί η ισορροπία του Δικαίου μας», πρόσθεσε. «Το Δικαστήριο μας οδηγεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο» καθώς αφαίρεσε «ένα συνταγματικό δικαίωμα από τον αμερικανικό λαό που είχε ήδη αναγνωρίσει».

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Φέτος το φθινόπωρο θα πρέπει να εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους οι οποίοι θα κωδικοποιήσουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει, στον ομοσπονδιακό νόμο για άλλη μια φορά», συνέχισε, με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές.

Το Δικαστήριο των εννέα δικαστών, που φέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αποτύπωμα της αμερικανικής θρησκευτικής Δεξιάς μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, «γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω» επικαλούμενο παλιές νομολογίες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Γυναίκες που έχουν θέσεις κλειδιά στον Λευκό Οίκο συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τις δηλώσεις του προέδρου, ενώ μια βαριά σιωπή και σκυθρωπά πρόσωπα βάραιναν το περιβάλλον, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο ξένα πρακτορεία.

Ακολούθως, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει «καθετί που περνά από το χέρι του» μέσω διαταγμάτων και ρυθμιστικών αποφάσεων, για να δοκιμάσει παρά ταύτα να προστατέψει την πρόσβαση στην εθελούσια διακοπή της κύησης, η οποία στο εξής απειλείται στις μισές αμερικανικές Πολιτείες.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε κυρίως να προστατέψει το δικαίωμα των Αμερικανίδων να ταξιδεύουν σε μια Πολιτεία όπου η άμβλωση θα παραμένει νόμιμη, όπως και την πρόσβαση στη χορήγηση χαπιών που τερματίζουν την κύηση, στην αρχή της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα περιθώρια ελιγμών του είναι περιορισμένα και ότι μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το δικαίωμα από το οποίο επωφελούνται όλες οι Αμερικανίδες από το 1973, με την ψήφιση ομοσπονδιακού νόμου που θα συντρίψει τις αποφάσεις των Πολιτειών, κυρίως αυτών που διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους.

Ο 79χρονος πρόεδρος, πιστός καθολικός, ο οποίος υποστηρίζει θερμά το δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης που εκδόθηκε σήμερα σε άλλα κεκτημένα, όπως η αντισύλληψη και ο γάμος για όλους (περισσότερα εδώ).

Νωρίτερα την ίδια ημέρα έγινε γνωστό πως με ψήφους 6 – 3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Επίσης, ο νόμος αυτός επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η νομολογία που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας –ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης– ήταν λανθασμένη επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος του Μισισίπι είχε μπλοκαριστεί από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης. Η Jackson Women’s Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Ενα πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα το 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...