511
Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε την Παρασκευή του -διακοπές ανάμεσα στη Γιορτή των Ευχαριστιών και το Σαββατοκύριακο- στο Ναντάκετ, ένα νησί στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης | REUTERS/Tasos Katopodis

Τζο Μπάιντεν: Να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2021, 11:39
Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε την Παρασκευή του -διακοπές ανάμεσα στη Γιορτή των Ευχαριστιών και το Σαββατοκύριακο- στο Ναντάκετ, ένα νησί στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης
|REUTERS/Tasos Katopodis

Τζο Μπάιντεν: Να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2021, 11:39

O Τζο Μπάιντεν απηύθυνε και πάλι έκκληση για άρση των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid-19, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τη μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού. Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τις χώρες οι οποίες αναμενόταν να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, μετά του νέου στελέχους του ιού στην Μποτσουάνα και άλλες χώρες της νότιας Αφρικής.

Ωστόσο, η συνεδρίαση του ΠΟΕ στην οποία αναφερόταν ο Τζο Μπάιντεν αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της Όμικρον πυροδότησε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φθάσουν έγκαιρα στη Γενεύη της Ελβετίας

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

«Αυτή η είδηση» δείχνει «πόση σημασία έχει να κινηθούμε γρήγορα» προς την κατεύθυνση της προσωρινής άρσης των πατεντών των εμβολίων, επέμεινε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται νέες επικρίσεις μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, καθώς εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της Covid-19 στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, την ώρα που προσφέρονται στους Αμερικανούς δωρεάν ενισχυτικές δόσεις.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νέα Υόρκη

Αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ η ανησυχία μεγαλώνει.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Ομικρον στις ΗΠΑ ακόμη, ωστόσο η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 εξαιτίας των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Όμικρον.

Ο Παγκοσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το παραλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.529, το οποίο ονόμασε Όμικρον, στέλεχος «ανησυχίας». Πρόκειται για το πέμπτο στέλεχος του κορονοϊού που χαρακτηρίζεται έτσι.

«Αναμένουμε το Ομικρον να εντοπιστεί γρήγορα, εφόσον εμφανιστεί στις ΗΠΑ», επεσήμαναν τα CDC σε ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά της η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθριν Χόκαλ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι αρχές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, το οποίο ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά και της ενδεχόμενης εμφάνισης στη χώρα του στελέχους Όμικρον.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής η πολιτεία μπορεί να αποκτά υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να αυξάνει τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και να αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν ελλείψεις προσωπικού. Επίσης το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα μπορεί να ζητεί να περιοριστούν οι μη απαραίτητες και μη επείγουσες επεμβάσεις στα νοσοκομεία.

“Εξακολουθούμε να βλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια για άνοδο των κρουσμάτων αυτό τον χειμώνα και, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έρχεται”, τόνισε η Χόκαλ.

Παράλληλα η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους της πολιτείας να εμβολιαστούν κατά της covid-19 τονίζοντας ότι μόλις το 10% των ενηλίκων δεν έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

“Το εμβόλιο παραμένει ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στη μάχη ενάντια σε αυτή την πανδημία και ενθαρρύνω όλους τους Νεοϋορκέζους να εμβολιαστούν και να κάνουν ενισχυτική δόση, αν έχουν εμβολιαστεί”, τόνισε η Χόκαλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News