660
Ο Μπάιντεν παρουσιάζει τους συνεργάτες του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής λίγο πριν απαντήσει στις ερωτήσεις του NBC | EUTERS/Joshua Roberts

Τζο Μπάιντεν: Η δική μου θητεία δεν θα είναι η τρίτη του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 13:30
Ο Μπάιντεν παρουσιάζει τους συνεργάτες του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής λίγο πριν απαντήσει στις ερωτήσεις του NBC
|EUTERS/Joshua Roberts

Τζο Μπάιντεν: Η δική μου θητεία δεν θα είναι η τρίτη του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 13:30

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η θητεία του στο Οβάλ Γραφείο δεν θα είναι η «τρίτη θητεία του Ομπάμα» και υποσχέθηκε ότι θα εκπροσωπήσει όλους τους αμερικανούς ψηφοφόρους.

Μιλώντας στην εκπομπή του Λέστερ Χολτ, στο NBC, ο Μπάιντεν είπε ότι στη θητεία του καλείται να λύσει πρωτόγνωρες προκλήσεις, ενώ κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα προσπαθήσει να συνεχίσει τον ρόλο που έπαιξε ο Ομπάμα όσο ήταν πρόεδρος και ο ίδιος αντιπρόεδρος της χώρας.

«Τι λέτε σε αυτούς που αναρωτιούνται αν θα προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια τρίτη θητεία του Ομπάμα;», ήταν η ερώτηση του παρουσιαστή, με τον Μπάιντεν να απαντά: «Δεν είναι μια τρίτη θητεία του Ομπάμα. Αντιμετωπίζουμε έναν διαφορετικό κόσμο απ’ ό,τι αντιμετώπισε η διοίκηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αλλάξει το τοπίο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν, όπως και στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του, έστειλε ένα μήνυμα ενότητας προς όλους τους Αμερικανούς.

«Η διοίκησή μας θα εκπροσωπήσει όλο το φάσμα των αμερικανών πολιτών, αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος. Θέλω η χώρα να είναι ενωμένη», είπε και μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διορίσει Ρεπουμπλικάνο που ψήφισε τον Τραμπ, αν κρίνει πως είναι αναγκαίο.

Ακόμη, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «το υπουργείο Δικαιοσύνης ως όχημα» για να κάνει έρευνες για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του, παρά την πίεση ορισμένων Δημοκρατικών να δημοσιοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ. Αυτό βέβαια, μπορεί να συμβεί έτσι και αλλιώς από τις δικαστικές αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές έρευνες για τον αμερικανό πρόεδρο.

«Υπάρχουν έρευνες που είναι σε εξέλιξη απ’ όσο γνωρίζω. Δεν υπάρχει κάτι που μπορώ ή θέλω να κάνω σχετικά με αυτό», ανέφερε ο Μπάιντεν και εξέφρασε την επιθυμία του να εφαρμόσει μια «προοδευτική ατζέντα» επί της προεδρίας του.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη – YouTube

Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των πρώτων συνεργατών του στην κυβέρνηση, ο νέος πρόεδρος ρωτήθηκε αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και τους Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, δύο από τους «αντιπάλους» του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές. «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού. Αλλά το να πάρουμε κάποιον από τη Γερουσία στον Λευκό Οίκο είναι δύσκολη απόφαση», πρόσθεσε, καθώς η πλειοψηφία αυτή τη στιγμή ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, αλλά οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να την ανατρέψουν στις επαναληπτικές εκλογές για τις δύο θέσεις που κατέχει η Τζόρτζια, οι οποίες θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Πάντως, η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, στην οποία ανήκει και η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, υπέγραψε αίτημα να μην διοριστεί επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Μπάιντεν, ο πρώην προσωπάρχης του, Μπρους Ριντ –όπως φημολογείται– καθώς τονίζουν ότι «έχει ιστορικό εναντίον των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης για τους εργαζόμενους».

Οσο για το ζήτημα της μεταβίβασης της εξουσίας, ο Μπάιντεν ανέφερε πως ήδη έχουν αρχίσει οι επαφές με τη διοίκηση Τραμπ για το ζήτημα της πανδημίας και του εμβολίου για τον κορονοϊό.

«Ηδη κάνουμε καθημερινές συσκέψεις. Συνεργαζόμαστε με την ομάδα Covid στον Λευκό Οίκο», ανέφερε. Οσον αφορά το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» που είχε σαν μότο ο Τραμπ, ο Μπάιντεν απάντησε πως «περισσότερο σήμαινε “η Αμερική μόνη της”. Είμαστε έτοιμοι να καθοδηγήσουμε τον κόσμο, όχι να υποχωρήσουμε από αυτόν. H Αμερική επέστρεψε!».

Σκεφθείτε και αυτούς τους γείτονες

Σε μία συγκινητική αποστροφή του λόγου του, ο Τζο Μπάιντεν θυμήθηκε τον πατέρα του και είπε στον Χολτ μία ιστορία που του καταγράφηκε ανεξίτηλα στη μνήμη.
«Θυμάμαι τον πατέρα μου να είναι ανήσυχος. Μάλιστα ένα βράδυ τον άκουσα να στριφογυρίζει στο κρεβάτι του. Το πρωί ρώτησα τη μάνα μου: ‘Μαμά, τι έχει ο μπαμπάς;’ Και εκείνη μου απάντησε: ‘Μωρό μου, ανησυχεί. Απλώς χάσαμε…’ και σώπασε. Αλλά συνέχισε: ‘Εχασε την αφάλιση υγείας που είχε. Δεν ξέρει τι να κάνει…’. Ε, σκεφθείτε τους ανθρώπους που πέφτουν στο κρεβάτι τους για να κοιμηθούν, αλλά δεν μπορούν και κοιτάζουν ξάγρυπνοι το ταβάνι. Ολοι τους σκέφτονται: ‘Θεέ μου! Τι συμβαίνει;’»

Δείτε τη συνέντευξη:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...