Ηταν μια ανάπαυλα για τον Τζο Μπάιντεν. Λίγο προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και μετά τις πολύπλοκες συζητήσεις με τα μέλη της G7 στην Κορνουάλη, με την πανδημία και την Κίνα να αποδεικνύονται μια δύσκολη εξίσωση για τους Επτά της Δύσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του Τζιλ επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο και πέταξαν ως το κάστρο του Ουίνδσορ έξω από το Λονδίνο. Εκεί τους περίμενε τιμητικό άγημα, το οποίο επιθεώρησε ο Τζο Μπάιντεν, πριν παρακολουθήσει σύντομη στρατιωτική παρέλαση.
Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε ο… 13ος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ από τους συνολικά 14 που πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου τα τελευταία 69 χρόνια, από τότε δηλαδή που η ίδια ανήλθε στον θρόνο της Βρετανίας (o μόνος που δεν είχε την τιμή ήταν ο Λίντον Τζόνσον, 1963-69)
O 78χρονος ηγέτης των ΗΠΑ ήπιε τσάι με την 95ετή βασίλισσα και μετά είπε στους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της συζήτησής τους: Ηταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ, αλλά πρώτα από όλα μια πιο προσωπική προσέγγιση.
«Δεν νομίζω ότι θα προσβληθεί, αλλά μου θύμισε τη μητέρα μου. Το βλέμμα της και τη γενναιοδωρία της», είπε ο Μπάιντεν σύμφωνα με το Reuters, για να συνεχίσει: «Ηθελε να μάθει για τους δύο ηγέτες –τον κ. Πούτιν, με τον οποίο θα συναντηθώ, και τον Σι Τζινπίνγκ».
Σε κάθε περίπτωση, το στιλ του Μπάιντεν, με το οποίο κέρδισε τους συνομιλητές του στη σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη, συνέχισε να γοητεύει και στο κάστρο των Ουίνδσορ. Εν ολίγοις, η αντίθεση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική και συμπεριφορά του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν εντυπωσιακή.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της συνόδου των επτά οικονομικών ισχυρών στην Κορνουάλη θυμήθηκαν εκείνη την εκπληκτική φωτογραφία του Τραμπ στην προηγούμενη σύνοδο στο Σαρλβουά του Καναδά, την οποία είχε διανείμει η γερμανική καγελαρία.
Στην τριήμερη σύνοδο των G7, o Μπάιντεν έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς έδειξε να συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις των άλλων ηγετών σε μια σειρά από διεθνή ζητήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο τρόπος εξάλειψης της πανδημίας, η στάση που πρέπει να κρατήσει η Δύση απέναντι στην Κίνα κ.τ.λ. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, είχε πλήξει το κύρος των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο Τζο Μπάιντεν με το που «πάτησε» το πόδι του στην Ευρώπη: «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν».
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη σύνοδο επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χώρων (G7) «εξαιρετικά συνεργατική και παραγωγική».
«Ολος o κόσμος γύρω από το τραπέζι αντιλήφθηκε και αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και την ευθύνη των δημοκρατιών μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος στο αεροδρόμιο Νιουκουέι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, πριν αναχωρήσει για τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο του Ουίνδσορ.
Αντίστοιχες διαφορές ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μπάιντεν εντοπίστηκαν και στην επίσημη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν την απρέπεια του Ντόναλντ Τραμπ όταν, τον Ιούλιο του 2018, είχε επισκεφτεί το κάστρο του Ουίνδσορ και αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο, αλλά και για το ότι η βασίλισσα ήταν μια γυναίκα κατά πολύ μεγαλύτερή του, επέμενε να βαδίζει μπροστά της κόβοντάς της τον δρόμο.
Στον αντίποδα, ο Μπάιντεν ήταν ένας πρόεδρος που προσέγγισε τη βασίλισσα με τη δέουσα προσοχή. Οι εικόνες τον δείχνουν να την προσέχει καθώς βαδίζει.
Τι έμεινε, λοιπόν, από την παρουσία του Τζο Μπάιντεν στη Βρετανία; Κατ’ αρχάς η μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής, το σύνθημα «η Αμερική επέστρεψε» είναι κυρίαρχο πλέον στον πλανήτη· ο απομονωτισμός των ΗΠΑ, που εισήγαγε ο αμετροεπής Τραμπ με το δόγμα «πρώτα η Αμερική», τελείωσε. Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε για τη συνδρομή της χώρας του στα εμβόλια κατά της Covid-19, πρωτοστάτησε στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και έδωσε τον τόνο απέναντι στην απειλή που συνιστά η Κίνα: Οι δυτικές δημοκρατίες βρίσκονται σε έναν αγώνα απέναντι στις αυταρχικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Μπάιντεν. «Είμαστε σε έναν αγώνα, όχι με την Κίνα αυτή καθαυτήν… αλλά με αυταρχικούς (ηγέτες), αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για το κατά πόσο οι δημοκρατίες μπορούν να αντιπαλέψουν αυτούς σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο 21ο αιώνα», εξήγησε και συνέχισε: «Οπως είπα ο ίδιος στον Σι Τζίνπινγκ, δεν επιζητώ τη σύγκρουση. Εκεί που συνεργαζόμαστε, θα συνεργαστούμε, εκεί που διαφωνούμε, θα το δηλώσω με ειλικρίνεια και θα απαντήσουμε σε ενέργειες που είναι ασύμβατες».
Μαζί με την Αμερική, όμως, επέστρεψε και η στοιχειώδης ευγένεια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News