480
O Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης | PBS

Τζο Μπάιντεν: Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση με την Κίνα, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 09:41
O Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης
|PBS

Τζο Μπάιντεν: Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση με την Κίνα, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 09:41

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν επιδιώκει σύγκρουση» με την Κίνα. To είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, μερικά 24ωρα αφού μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατέρριψε κινεζικό αερόστατο που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την αμερικανική επικράτεια.

«Oχι», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν «σκληρό χτύπημα». «Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση», προσέθεσε ο ίδιος. «Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του», συμπλήρωσε.

Οπως εκτιμούν αναλυτές η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί εμφανώς να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, σκοπός του οποοίου κατά την αμερικανική πλευρά ήταν η συλλογή πληροφοριών για καίριας σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μόλις την Τρίτη, πάντως, ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της υπόθεσης.

Η κινεζική διπλωματία καταδίκασε με έντονο τρόπο την καταστροφή του μπαλονιού, που ήταν όπως επέμεινε επιστημονικό, χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς», και βρέθηκε επειδή εξετράπη της πορείας του, «χωρίς πρόθεση», στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Το Πεντάγωνο παράλληλα ανακοίνωσε πως το Πεκίνο απέρριψε το Σάββατο αίτημα του αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Όστιν να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ομόλογό του Γουέι Φανγκχά.

«Είμαι κάποιος που πιστεύει στη μοίρα»

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του στο PBS, της πρώτης μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ενωσης (State of the Union speech), o Τζο Μπάιντεν, 80 ετών, ρωτήθηκε για το θέμα της ενδεχόμενης υποψηφιότητας για επανεκλογή του στην προεδρία το 2024. Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως εξακολουθεί να έχει «πρόθεση» να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2024, αλλά δεν έχει πάρει «οριστική» απόφαση.

«Είμαι κάποιος που πιστεύει στη μοίρα», είπε και ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξουν προβλήματα υγείας δεν θα το κρύψει.

«Θα ήμουν εντελώς ειλικρινής με τους Αμερικανούς εάν πίστευα πως πρόβλημα υγείας ή κάτι άλλο θα με εμπόδιζε να ασκήσω τα καθήκοντά μου», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, καλώντας εκ νέου όσους εκφράζουν επιφυλάξεις ή ανησυχίες για την ηλικία του να «δουν» τα πεπραγμένα του.

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης στο Κογκρέσο και ερωτηθείς αν περίμενε τις αντιδράσεις των ακραίων Ρεπουμπλικανών –κάποιοι έφτασαν στο σημείο να τον αποδοκιμάσουν και να τον αποκαλέσουν «ψεύτη»– ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι «το περίμενα από αυτούς. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών δεν ήταν έτσι. Αλλά ξέρετε, υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία από αυτό που αποκαλώ Ρεπουμπλικανούς “MAGA”, Ρεπουμπλικανούς “Make America Great Again”», απάντησε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο περιβόητο πλέον σύνθημα του προκατόχου του, που έχει γίνει σύνθημα του τραμπισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...