Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αμερικανικού μπάσκετ των ‘60s και ‘70s. Δεινός σκόρερ των Μινεάπολις Λέικερς (μετέπεια Λος Αντζελες Λέικερς) -είχε το προσωνύμιο «Mr. Clutch»-, χρυσός Ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ το 1960, πρωταθλητής το 1972 και MVP των τελικών του 1969, αν και η ομάδα του δεν κατέκτησε τον τίτλο – πρωτοφανές και ανεπανάληπτο στα χρονικά της λίγκας. Κι όμως, ο Τζέρι Γουέστ, που απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 86 ετών, θα μείνει στην Ιστορία για κάτι που ποτέ δεν μάθαμε από επίσημα χείλη.
Ηταν ο άνθρωπος – logo του ΝΒΑ. Η σιλουέτα που βλέπουμε στο λογότυπο του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ για πάνω από μισό αιώνα, είναι δική του. Εμπνευσμένη από μια φωτογραφία που τράβηξε ο Γουέν Ρόμπερτς το 1969 σε έναν αγώνα των Λέικερς εναντίον των Σέλτικς στο Λος Αντζελες, και επεξεργάστηκε ο γραφίστας, Αλαν Σίγκελ, για να δημιουργήσει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στον κόσμο των σπορ.
Η ιστορία αρχίζει στα τέλη των ‘60s, την εποχή που ο ανταγωνισμός του ΝΒΑ με την Αμερικανική Eνωση Μπάσκετ (ABA) ήταν στο φόρτε του. Ο Τζέι Γουόλτερ Κένεντι, κομισάριος του ΝΒΑ από το 1963 έως το 1975, ζήτησε από τον Σίγκελ, πρώην μπασκετμπολίστα του κολεγιακού πρωταθλήματος και ιδρυτή της διαφημιστικής εταιρείας Siegel & Gale, να σχεδιάσει ένα λογότυπο που θα ενίσχυε τη (χαμηλή, τότε) δημοτικότητα της National Basketball Association. Σαν αυτό που το 1968 είχε παρουσιάσει η λίγκα του μπέιζμπολ.
Ο Σίγκελ είχε μόνο έναν περιορισμό: τα χρώματα έπρεπε να είναι αυτά της σημαίας των ΗΠΑ, ώστε να αναδειχθεί ο παναμερικανικός χαρακτήρας του σπορ. Αναζητώντας κάτι για να εμπνευστεί, παρακάλεσε τον καλό του φίλο, Ντικ Σκαπ, αρχισυντάκτη του Sport Magazine, να εξερευνήσει το φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού. Πέρασε ατελείωτες ώρες εκεί, κοιτάζοντας αμέτρητες εικόνες. Πάνω που είχε αρχίσει να απογοητεύεται, έπεσε πάνω σε αυτή που του έκανε «κλικ»: του Γουέστ να ντριμπλάρει με το αριστερό του χέρι, γέρνοντας ελαφρά στο πλάι. Οπως είπε πολλά χρόνια μετά σε συνέντευξή του, είχε μια τέτοια κίνηση, που νόμιζες ότι ο παίκτης… θα έβγαινε έξω από τη φωτογραφία. Αυτό ήταν!
Ο Σίγκελ παρουσίασε στον κομισάριο το λογότυπο -μια λευκή σιλουέτα σε κόκκινο και μπλε φόντο- χωρίς να του αναφέρει ότι βασίστηκε στη φωτογραφία του Γουέστ. Εκείνος ενθουσιάστηκε. Ηταν λιτό, κομψό και εντυπωνόταν εύκολα στη μνήμη. Καθιερώθηκε αμέσως. Στα 55 χρόνια που πέρασαν από τότε, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο. Εγινε κλασικό, εμβληματικό σύμβολο του αμερικανικού μπάσκετ, και βοήθησε πολύ στην παγκοσμιοποίηση του ΝΒΑ.
Για πολλά χρόνια ο κόσμος πίστευε ότι η λευκή φιγούρα του «Logoman» ξεπήδησε από τη φαντασία του καλλιτέχνη. Ωσπου το αποκάλυψε ο ίδιος, ότι ανήκε στον θρυλικό παίκτη των Λέικερς. Το ΝΒΑ, ακόμη δεν το έχει παραδεχθεί επισήμως. Μόνο ο Ανταμ Σίλβερ, ο σημερινός κομισάριος, είπε το 2021: «Αν και δεν ανακοινώθηκε ποτέ ότι στο λογότυπο είναι ο Τζέρι Γουέστ, σίγουρα του μοιάζει πολύ».
Iσως, η λίγκα φοβόταν μήπως ο παίκτης απαιτούσε κάποια αμοιβή. Αλλά δεν θα το έκανε ποτέ. Οταν τα αμερικανικά media τον αποκάλεσαν «Mr. Logo» για πρώτη φορά, εκείνος δήλωσε ότι θα προτιμούσε, αυτό το μυστικό να μην είχε διαρρεύσει. Μάλιστα, είχε προτείνει να το αλλάξουν. Να φτιάξουν ένα καινούργιο, με το περίφημο «sky hook» του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.
Ο Γουέστ κατέκτησε μόνο ένα πρωτάθλημα (το 1972 σε ηλικία 34 ετών), αν και αγωνίστηκε σε εννέα τελικούς, επειδή στην εποχή του κυριαρχούσαν απόλυτα οι Μπόστον Σέλτικς του Ρεντ Αουερμπακ. Κέρδισε, όμως, και άλλα οκτώ ως υψηλόβαθμο στέλεχος ομάδων: των Λέικερς έως το 2000 και των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στη συνέχεια.
Από το 2017 μέχρι χθες, ο Τζερόμ Αλαν Γουέστ, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, είχε ρόλο συμβούλου στους Λος Αντζελες Κλίπερς. Αφιέρωσε στο μπάσκετ σχεδόν όλη του τη ζωή. Πάνω από 65 χρόνια, αν προσμετρήσουμε και τη θητεία του στο κολεγιακό πρωτάθλημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News