513
Ο Τζόσουα Γουόνγκ μιλά στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές έξω από το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ, στις 17 Ιουνίου | REUTERS

Τζέισον Γουόνγκ, βετεράνος ακτιβιστής ετών 22

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 18:45
Ο Τζόσουα Γουόνγκ μιλά στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές έξω από το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ, στις 17 Ιουνίου
|REUTERS

Τζέισον Γουόνγκ, βετεράνος ακτιβιστής ετών 22

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 18:45

Στα 15 του βγήκε για πρώτη φορά στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ διαμαρτυρόμενος για το σχέδιο της «εθνικής εκπαίδευσης» στα σχολεία. Λόγω των μαζικών διαδηλώσεων, το σχέδιο μπήκε στο συρτάρι. Στα 17 του, ήταν από τους ηγέτες του «κινήματος της ομπρέλας» κατά της ανάμειξης του Πεκίνου στην εκλογή του αρχηγού της κυβέρνησης της πόλης.

Στα 22 του φυλακίστηκε για ασέβεια προς το δικαστήριο. Οταν βγήκε μετά από λίγο καιρό, έτρεξε και πάλι στους δρόμους μαζί με δύο εκατ. πολίτες εναντίον του νόμου για έκδοση υπόπτων στην Κίνα.

Ο Τζόσουα Γουόνγκ είναι βετεράνος των διαδηλώσεων και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στο αντικυβερνητικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του ηγέτη του κινήματος, καθώς όπως λέει, δεν έχει ηγέτες γι’αυτό είναι πετυχημένο: «Το κίνημα είναι αποκεντρωμένο. Το κλειδί είναι ότι κανένας δεν ηγείται. Οταν δεν υπάρχουν ηγέτες, λειτουργεί ακόμα καλύτερος ως μοχλός πίεσης κατά των αρχών γιατί δεν έχουν κάποιον να διαπραγματευτούν και δεν έχουν κάποιον να συλλάβουν», δήλωσε στην Guardian.

Η επιτυχία του οφείλεται και στα σόσιαλ μίντια, τα WhatsApp, Telegram, Facebook, Twitter.

Το να βγουν δύο εκατομμύρια άτομα στους δρόμους ήταν πέρα από κάθε φαντασία, είπε ο ίδιος. «Είναι το τίμημα που πληρώνουν οι υπεύθυνοι επειδή μετέτρεψαν το Χονγκ Κονγκ σε πολεμική ζώνη. Βλέπουν από πρώτο χέρι την αντίδραση του κόσμου».

Νεαρές διαδηλώτριες κρατούν πλακάτ εναντίον της κυβέρνησης

Από το 1997, όταν το Χονγκ Κονγκ πέρασε από τη Βρετανία στην Κίνα, έχουν γίνει πολλές μεγάλες διαδηλώσεις κατά κάθε απόπειρας περιορισμού της ελευθερίας των πολιτών του. Κάθε φορά, η αντίσταση είναι και μεγαλύτερη.

«Εχουν ήδη ριζοσπαστικοποιήσει μία ολόκληρη γενιά νέων», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις των περασμένων ημερών, η Κάρι Λαμ, αρχηγός της κυβέρνησης από το 2017, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό και άφησε να εννοηθεί ότι ο νόμος για την έκδοση των υπόπτων στην Κίνα, θα καταργηθεί.

Ομως, ο Γουόνγκ δεν έμεινε ικανοποιημένος. «Δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματά μας. Το μόνο που έκανε ήταν να ζητήσει συγγνώμη. Εχει αγνοήσει εντελώς την κοινή γνώμη. Δεν υποσχέθηκε καν ότι δεν θα επαναφέρει τον νόμο στη διάρκεια της θητείας της, που λήγει το 2022». Ακόμα και μόνο η συγγνώμη βέβαια, ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα, παραδέχεται.

Η Κάρι Λαμ, κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, ζητεί δημόσια συγγνώμη από τους διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης να αναγνωρίσει την βιαιότητα της αστυνομίας στις διαδηλώσεις, που στράφηκε κατά του κόσμου με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, καθώς και να απελευθερώσει τους συλληφθέντες.

Οι διαδηλωτές ήταν έτοιμοι να κατέβουν πάλι στους δρόμους, το απόγευμα της Πέμπτης, αν η Λαμ δεν ανακοίνωνε την παραίτησή της.

«Δεν θέλουμε να έχουμε την τύχη των διαδηλωτών στην πλατεία Τιενανμέν, που έφυγαν στην εξορία για να σωθούν. Για αυτό κάνουμε ό,τι κάνουμε τώρα».

Μέχρι το 2047, το Χονγκ Κονγκ θα είναι «μια χώρα με δύο συστήματα»: Η αυτονομία του αφορά το νομικό σύστημα, το νόμισμα, την τελωνειακή πολιτική, τις πολιτιστικές αντιπροσωπείες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες, τους νόμους μετανάστευσης, τον ελεύθερο Τύπο, ενώ η Κίνα έχει αναλάβει την άμυνα και την εξωτερική διπλωματία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...