419
Ο Τζέιμς Σταυρίδης, όταν ήταν ανώτατος συμμαχικός διοικητής της Ευρώπης του ΝΑΤΟ | EPA/GRZEGORZ MICHALOWSKI

Τζέιμς Σταυρίδης: Η Τουρκία πρέπει να αφήσει τα βρετανικά ναρκαλιευτικά να φτάσουν στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 14:29
Ο Τζέιμς Σταυρίδης, όταν ήταν ανώτατος συμμαχικός διοικητής της Ευρώπης του ΝΑΤΟ
|EPA/GRZEGORZ MICHALOWSKI

Τζέιμς Σταυρίδης: Η Τουρκία πρέπει να αφήσει τα βρετανικά ναρκαλιευτικά να φτάσουν στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 14:29

Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την παράδοση δύο βρετανικών ναρκαλιευτικών στην Ουκρανία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης της δυτικής συμμαχίας και κάλεσε την Αγκυρα να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας.

Ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος εν αποστρατεία δήλωσε στο Politico ότι ήταν «ατυχής» η απόφαση να μην επιτραπεί η διέλευση από τα τουρκικά ύδατα δύο πλοίων του βρετανικού ναυτικού, τα οποία έστειλε στο Κίεβο το Λονδίνο για να βοηθήσουν στην εκκαθάριση των ρωσικών ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Αγκυρα επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι τα πλοία δεν θα μπορέσουν να περάσουν από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του στρατηγικού στενού του Βοσπόρου.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι είναι υποχρεωμένοι να εμποδίζουν τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε καιρό πολέμου, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936.

Ωστόσο, ο Σταυρίδης είπε ότι η Τουρκία «σίγουρα θα μπορούσε να έχει αποφασίσει να επιτρέψει την είσοδο αμυντικών πλοίων όπως τα ναρκαλιευτικά στη Μαύρη Θάλασσα», επειδή «υπάρχει επαρκής διακριτική ευχέρεια» βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ και τα ναρκαλιευτικά είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα.

«Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο του ρόλου της στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ο ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, πρώην αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και γνωστός στρατιωτικός θεωρητικός, αντέκρουσε την κριτική στην απόφαση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα θέλει να αποφύγει «να χυθεί τουρκικό αίμα» στο πλαίσιο ενός «πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Παρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι δεν λαμβάνει ισχυρότερα μέτρα κατά των βοηθητικών πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που κινούνται στα ύδατά της, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εξαγωγές της Μόσχας.

Οι ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας παρεμποδίζονται από τις ρωσικές νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στα ανοικτά των ακτών της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, ενώ ένα φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων υπέστη ζημιές και δύο μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν αφού προσέκρουσε σε μία νάρκη, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Οσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τη Δύση, ο Σταυρίδης πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου, η Αγκυρα προσπαθεί υπερβολικά να ισορροπήσει και θα πρέπει να δώσει βάρος μόνο στον ρόλο της ως μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι ένα επικίνδυνο επιθετικό κράτος και ένας κατά συρροήν παραβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλεί τη Συμμαχία στον αέρα, στη θάλασσα, στο έδαφος, στον κυβερνοχώρο και στο διάστημα σε καθημερινή βάση. Αυτή δεν είναι μια δύσκολη επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...