446
Ο Σακς προκαλεί αίσθηση με όσα ισχυρίζεται για την προέλευση του κορονοϊού από αμερικανικό εργαστήριο | REUTERS/Sumaya Hisham/jeffsachs.org/

Τζέφρι Σακς: Ο κορονοϊός ίσως ξεκίνησε από εργαστήριο στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 13:25
Ο Σακς προκαλεί αίσθηση με όσα ισχυρίζεται για την προέλευση του κορονοϊού από αμερικανικό εργαστήριο
|REUTERS/Sumaya Hisham/jeffsachs.org/

Τζέφρι Σακς: Ο κορονοϊός ίσως ξεκίνησε από εργαστήριο στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 13:25

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς, ο οποίος εκτιμά ότι ο κορονοϊός ίσως δημιουργήθηκε σε εργαστήριο βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ. Τις δηλώσεις του καθηγητή Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και συμβούλου του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σπεύδει να εκμεταλλευτεί το Πεκίνο, ενώ η ΕΕ κρατά αποστάσεις. 

Οπως σημειώνει η βρετανική Telegraph, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης δήλωσε «αρκετά πεπεισμένος» ότι ο κορονοϊός, που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, δημιουργήθηκε σε αμερικανικό εργαστήριο και διέρρευσε από εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ.

Η επικρατούσα άποψη διεθνώς στην επιστημονική κοινότητα συνδέει την εξάπλωση του κορονοϊού με την αγορά ζώντων ζώων στην κινεζική πόλη Γουχάν, καθώς το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε εκεί.

Αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science τον Νοέμβριο του 2021 σημείωσε ότι οι πρώτοι ασθενείς με συμπτώματα συνδέονταν με την αγορά και συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα της όπου κρατούνταν σε κλουβιά σκύλοι-ρακούν (νυκτερευτές).

Σε δηλώσεις του στο Politico, o Σακς, δήλωσε ότι ο ιός  «είναι πολύ πιθανό να προέκυψε από ένα πρόγραμμα εργαστηριακής έρευνας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Ασφαλώς και η φυσική γέννηση του κορονοϊού είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Και οι δύο υποθέσεις είναι βάσιμες σε αυτό το στάδιο». 

«Υπάρχουν πολλά επιμέρους στοιχεία τα οποία στηρίζουν την υπόθεση της διαρροής από εργαστήριο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει τις πληροφορίες που έχει. Σημειώστε ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ είναι επίσης διχασμένη ως προς το ζήτημα της διαρροής από εργαστήριο, αντί της φυσικής διάχυσης».

Το Πεκίνο σπεύδει να εκμεταλλευτεί και να προωθήσει τις δηλώσεις του Σακς ενώ η ΕΕ παίρνει αποστάσεις. Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι διένειμε υλικό από την ομιλία του Σακς στο ερευνητικό Gate Center στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

Στο υλικό που προώθησαν οι Κινέζοι, ο Σακς σημειώνει ότι «είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι [ο ιός] προήλθε από αμερικανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας και όχι από τη φύση, μετά από δύο χρόνια σκληρής έρευνας πάνω στο ζήτημα αυτό». 

Εκπρόσωπος του Μπορέλ ανέφερε ότι ο Σακς είναι άμισθος σύμβουλος του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. «Οι εξωτερικοί σύμβουλοι είναι εξωτερικοί, πρόκειται για ανεξάρτητες προσωπικότητες που δεν είναι αξιωματούχοι της ΕΕ. Επομένως δεν μιλούν εκ μέρους του ύπατου εκπροσώπου ή της Κομισιόν», ανέφερε.

O Σακς επιμένει στις απόψεις αυτές. Στην προσωπική του ιστοσελίδα δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Tehran Times, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε πολλούς επικίνδυνους γενετικούς χειρισμούς ιών που μοιάζουν με το SARS και δεν έχει αποκαλύψει ακόμη με ειλικρίνεια τη φύση αυτού του έργου». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...