Με μια συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επιβεβαιώνει τη θέση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα η οποία κορυφώθηκε με τη μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ με το περιβόητο μνημόνιο Ερντογάν – Αλ Σαράζ.
Ο Τζέφρι Πάιατ δεν είναι ένα απλό γρανάζι της αμερικανικής διπλωματίας. Πριν από το πόστο του στην Αθήνα ήταν στο Κίεβο όπου παρακολούθησε τη λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση», έπειτα ήρθε στην Ελλάδα και προώθησε, επιτυχώς, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα παρακολουθεί την κρίση με την Αγκυρα, την ώρα που προωθεί τον EastMed και την αναβάθμιση της στρατιωτικής συμμαχίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επικυρώθηκε πρόσφατα με την ψήφιση στη Βουλή (εδώ) της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
Σε συνέντευξή του στην Αλεξάνδρα Φωτάκη, πλέκει το εγκώμιο μιας νέας Ελλάδας που αναδύεται μετά την κρίση.
«Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους και αυτό φαίνεται από την εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον όπου του επιφυλάχθηκε μια από τις θερμότερες υποδοχές που έχω δει στις ΗΠΑ στα 30 μου χρόνια ως αμερικανός διπλωμάτης. Υστερα από μία δεκαετή οικονομική κρίση η Ελλάδα μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Η Ελλάδα παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, ένας κήρυκας περιφερειακής συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των βαλκάνιων γειτόνων της στην πορεία τους προς την ευρωατλαντική μας κοινότητα», σημειώνει ο Τζέφρι Πάιατ.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο αμερικανός διπλωμάτης αναφέρεται στις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως μετά τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας να ανακηρύξει ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης. Ο Τζέφρι Πάιατ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι τα νησιά έχουν και αυτά δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αν και αυτή τη φορά αναφέρεται στα «μεγάλα νησιά», σαν την Κρήτη. Δεν γίνεται δηλαδή σαφής αναφορά στο Καστελόριζο, κάτι που ίσως να έχει τη σημασία του.
«Θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας. Για αυτό, για παράδειγμα, στηρίζουμε σθεναρά τον αγωγό EastMed. Αυτό είναι ένα θετικό παράδειγμα. Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και μέρος των αρχών της Λιβύης, ξεκαθάρισα τον Δεκέμβριο τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά – περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη – έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές. Θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες», λέει.
Στην ερώτηση ως προς τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση ενός «θερμού» επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τζέφρι Πάιατ αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, ωστόσο επαναλαμβάνει τη δέσμευση που έχει εκφράσει η αμερικανική διπλωματία —μέσω της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη (εδώ) — για την «ευημερία, την ασφάλεια, και τη δημοκρατία της Ελλάδας».
Πιο συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής απαντά: «Δεν θα μπω σε υποθετικά σενάρια αλλά θα σας πω ότι έχουμε εκφρασθεί πολύ καθαρά πάνω σε αυτά τα θέματα. Στην επιστολή του στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πομπέο εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευημερία, την ασφάλεια, και τη δημοκρατία της Ελλάδας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News