642
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην παρουσία του στο στούντιο της ΕΡΤ1 το πρωί της Τετάρτης | YouTube/ERT

Τζανακόπουλος για ΑΠΘ: Ε, ξέρετε πώς λειτουργούν οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια…

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 12:56
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην παρουσία του στο στούντιο της ΕΡΤ1 το πρωί της Τετάρτης
|YouTube/ERT

Τζανακόπουλος για ΑΠΘ: Ε, ξέρετε πώς λειτουργούν οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια…

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 12:56

Στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση για τα έκτροπα των τελευταίων –και όχι μόνο– ημερών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «φθηνές προβοκάτσιες» και «στημένη ένταση» από την κυβέρνηση. Και το πρωί της Τετάρτης, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, συνέχισε το δριμύ κατηγορώ κατά πάντων: κατά της κυβέρνησης, κατά του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου αλλά και της Αστυνομίας για όσα εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη ημέρα μέσα και έξω από τον χώρο του Ιδρύματος.

Στο σχόλιό του, μάλιστα, αμφισβήτησε ανοιχτά την καταγγελλόμενη παρουσία εξωπανεπιστημιακών ανάμεσα στους «μπαχαλάκηδες» που αντιδρούν –ακόμη και με βαριοπούλες– στον τερματισμό της κατάληψης στο Βιολογικό, καταστρέφοντας δημόσια περιουσία, ενώ στην επιχειρηματολογία του ενέταξε και φράσεις όπως «ξέρετε πώς λειτουργούν οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια».

«Εσείς πού το ξέρετε ότι δεν είναι φοιτητές όλοι;», «ποιες ήταν οι καταστροφές;» ρώτησε τους δημοσιογράφους της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ, Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιταρά, όταν τον κάλεσαν να αποδοκιμάσει τις ασχήμιες στο Βιολογικό, όπου η υπό διαμόρφωση βιβλιοθήκη της Σχολής καταστράφηκε από αγνώστους το Σαββατοκύριακο.

Στην παρατήρηση ότι στον συγκεκριμένο χώρο τερματίστηκε μία κατάληψη 34 ετών, αντέδρασε λέγοντας: «Ξέρετε πώς λειτουργούν οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Ερχονται και φεύγουν» (δείτε το σχετικό απόσπασμα κάτω).

Κατά τα άλλα ο κ. Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για εικόνες ντροπής στο ΑΠΘ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο πρύτανης του ΑΠΘ σε συνεργασία με την κυβέρνηση έχει θέσει ως βασικό του στόχο της θητείας του να εγκαταστήσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία στο Αριστοτέλειο».

«Ούτε βιβλιοθήκες τον ενδιαφέρουν, ούτε η ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου τον ενδιαφέρει, ούτε τίποτα», επέμεινε για να συμπληρώσει:

«Οι εικόνες που βλέπουμε δεν αρμόζουν σε ακαδημαϊκό ίδρυμα, είναι εικόνες ντροπής να σέρνονται νέα παιδιά από αστυνομικούς οπλισμένους σαν αστακούς, με μάσκες αερίου, αντιασφυξιογόνες, και να χτυπιούνται κατά αυτόν τον τρόπο. Αυτή η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στους δέκτες μας, είναι αποκλειστική ευθύνη του πρύτανη και της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού. Πρόκειται για εικόνες ντροπής που ανεξαρτήτως του ποιες μπορεί να είναι οι επιδιώξεις ή εν πάση περιπτώσει οι πολιτικές θέσεις των φοιτητών είναι τραγικές εικόνες. Δε λύνονται τα ζητήματα στο Πανεπιστήμιο με αυτό τον τρόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν όπως προαναφέρθηκε και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου την Τρίτη:

«Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας Παιδείας, προσπαθεί να υπερκαλύψει το αδιέξοδό της καταφεύγοντας στη συκοφαντία. Εχοντας την κυρία ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης, επενδύει στην πόλωση και στην καταστροφή. Θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική. Ειδικά σήμερα, που ένας νέος άνθρωπος που έμεινε προφυλακισμένος για μήνες απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του για τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης (αναφερόμενος στο απαλλακτικό βούλευμα για τον «Ινδιάνο»). Ως εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση. Πριν να είναι αργά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε αλλά τελικά έβγαλε ανακοίνωση για τους μπαχαλάκηδες με τις βαριοπούλες που κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευαζόταν στο ΑΠΘ. Οχι φυσικά για να τους καταγγείλει αλλά για να τους καλύψει πλήρως. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ντροπή, είναι συνενοχή!», απάντησε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, πραγματοποίησε  επιθεώρηση των εργασιών, που δρομολογήθηκαν για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν ξημερώματα του Σαββάτου 7 Μαΐου, άγνωστοι (έχει υποβληθεί σχετική μήνυση από τις πρυτανικές Αρχές).

«Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την αταλάντευτη αποφασιστικότητα σύσσωμης της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, το έργο να ολοκληρωθεί και η Βιβλιοθήκη να αποδοθεί στους φοιτητές και ερευνητές μας. Οι εργασίες συνεχίζονται και η χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου μας το έργο να ολοκληρωθεί –σύμφωνα με τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις μας– εντός των χρονοδιαγραμμάτων, στα οποία έχουμε δεσμευτεί, στέλνει μήνυμα ενότητας για την υπεράσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στις κουκούλες και το μπάχαλο που προσπαθούν να επιβάλουν με λοστούς, πέτρες, βαριοπούλες και καταστροφές στη δημόσια περιουσία. Στεκόμαστε όλοι ενωμένοι απέναντί τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου.

Εντός του και περιμετρικά του campus υπάρχει αστυνομική επιτήρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...