Τα περί πανδημίας ανεμβολίαστων στο τέταρτο κύμα του κορονοϊού έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόβλεψη από τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, για ένα εκατομμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων πολιτών μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Οπως διευκρίνισε ο καθηγητής σε συνέντευξή του στο liberal.gr, από το ένα εκατομμύριο που θα προσβληθούν 90% δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα, 10% θα αναπτύξουν συμπτώματα και 6%-7% από αυτούς τους τελευταίους θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο. Aνάλογα με την ηλικία, εφόσον δηλαδή πρόκειται για άτομα 60 ετών και άνω, τότε 1%-2%, δυστυχώς θα διασωληνωθούν και ενδεχομένως θα καταλήξουν. Εφόσον είναι 60 ετών και κάτω, τότε οι θάνατοι θα είναι πολύ λιγότεροι, εκτίμησε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή, από την 1η Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε επιπλέον 3.000 θανάτους. Ηδη, σημείωσε, μέσα στον Οκτώβριο έχουν χαθεί 1.000 άτομα. Οι 2.000 θάνατοι μέχρι τα τέλη του έτους είναι επομένως μια συντηρητική πρόβλεψη.
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «μέχρι τον Μάρτιο, βλέπουμε ότι θα έχουν μολυνθεί γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ανεμβολίαστοι με θανάτους 2.000-4.000, πιέζοντας ασφαλώς το σύστημα υγείας, όχι τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο τοπικά, δηλαδή σε γεωγραφικές περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
»Σε αυτό το πολύ πιθανό σενάριο, εφόσον συνυπολογίσουμε και το ένα εκατομμύριο που έχει ήδη φυσική ανοσία, τότε φτάνουμε στα δύο εκατομμύρια. Προσθέτοντας και το 63% των εμβολιασμένων, τότε φτάνουμε στο 85% του πληθυσμού».
Δυστυχώς, όμως, υπογραμμίζει, «αυτός ο λογαριασμός θα πληρωθεί με αρκετές διασωληνώσεις, πολλούς θανάτους και αρκετούς που θα αναπτύξουν συμπτώματα long Covid. Αλλά τα παραπάνω είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα γίνουν έτσι. Πώς φαντάζεσθε ότι θα έληγε η πανδημία;»
Εκκλησία και κομματικές κοκορομαχίες
Ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε εξάλλου μεγάλο λάθος την εξαίρεση των εκκλησιών από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Μεγάλη η ζημιά από τους πνευματικούς. Αν συμβούλευαν διαφορετικά τους πιστούς, τότε κοντά στους 200-300.000 ανθρώπους θα είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν, επισημαίνει.
«Είναι λάθος αυτό», ξεκαθάρισε, «όπως και ήταν τόσο καιρό λάθος το γεγονός ότι είχαν εξαιρεθεί οι ιερείς από τα rapid test. Δυστυχώς, παρ’ ότι η επίσημη εκκλησία και αρκετοί ιερείς στήριξαν το θέμα του εμβολιασμού, εν τούτοις μια αρκετά μεγάλη μερίδα του κλήρου και της εκκλησίας αντιστρατεύεται τον εμβολιασμό, έχοντας παρασύρει πολλούς ανθρώπους στον όλεθρο. Δείτε τις διαπιστώσεις που κάνουν τελευταίως οι ίδιοι οι μητροπολίτες. Τέτοιες φωνές, όπως αρκετοί πνευματικοί, οι οποίοι στα μάτια κάποιων ανθρώπων έχουν το θέσφατο, συγκρατούν ένα 10% του πληθυσμού από το να εμβολιαστεί.
»Το δείχνει και η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, σύμφωνα με την οποία ένα 8% δηλώνει ότι θα αλλάξει γνώμη μόνο αν του το πει ο πνευματικός. Κοντά δηλαδή στους 200.000-300.000 ανθρώπους θα έσπευδαν να εμβολιαστούν αν τους συμβούλευαν διαφορετικά οι πνευματικοί τους και μπορούσαν να τιθασευτούν όλα αυτά τα κυκλώματα σε μοναστήρια, που ναι μεν αποτελούν μειονότητες, ωστόσο κάνουν τεράστια ζημιά».
Από εκεί και πέρα, τόνισε ο καθηγητής, ένα μεγάλο ζήτημα που έχει πάει πίσω την προσπάθεια εμβολιασμού και αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν συναινούν σε ένα μίνιμουμ μέτωπο.
«Οι πολιτικές αψιμαχίες, συχνά μικρές και γελοίες, δυσκολεύουν την κυβέρνηση να λάβει πιο γενναία μέτρα, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, με συνέπεια να κλονίζεται και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Αυτά δεν τα είδαμε στην Πορτογαλία, όπου ο πολιτικός κόσμος ήταν σύσσωμα ενωμένος στο συγκεκριμένο θέμα», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης και ζήτησε πολιτικό μορατόριουμ για την πανδημία.
«Να καθίσει κάτω λοιπόν το πολιτικό σύστημα και να κάνει ένα μορατόριουμ για την πανδημία. Διαφορετικά, το πολιτικό κόστος θα δυσκολέψει πολύ την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο καθηγητής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News