337
| ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Τζανάκης για self tests: Οι 500 που βγήκαν θετικοί θα έδιναν έως και 8.765 νέα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 13:15
|ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Τζανάκης για self tests: Οι 500 που βγήκαν θετικοί θα έδιναν έως και 8.765 νέα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 13:15

Στη σημασία των self tests –και ειδικότερα στα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων–, αλλά και στις εκτιμήσεις για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το προσεχές διάστημα αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Αυτοί οι 500 που απομονώνουμε με τα self tests, υπολογίζουμε με βάση τα μοντέλα μας ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έδιναν από 5.250 έως 8.765 νέα κρούσματα. Έχουμε αυτό το όπλο των self tests», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Λίγο αργότερα, ο επικαιροποιημένος αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω των ελέγχων αυτοδιάγνωσης σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ανήλθε σε 613, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη σύσκεψη για την Covid-19 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την άποψη ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει οι πολίτες να πάνε το Πάσχα στα χωριά τους.

«Αντί να αφήσουμε τον κόσμο στα αστικά κέντρα και να μένουν μέσα στα διαμερίσματα καλώντας άλλες οικογένειες, καλύτερα να τον στείλουμε στην εξοχή, πάντα με προσοχή», πρότεινε ο καθηγητής.

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και τις εκτιμήσεις για τις επόμενες εβδομάδες, ο καθηγητής ανέφερε ότι τα πράγματα είναι σε μια συνεχιστική κορύφωση, αλλά χωρίς ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης, τουλάχιστον στην Αττική. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη δείχνει μια εικόνα σταθεροποίησης, όπως και η Κοζάνη, που ήταν η χειρότερη περιοχή της Ελλάδος.

«Τα σκήπτρα, την τελευταία εβδομάδα, ως η χειρότερη περιοχή, τα πήρε η Δυτική Αττική, η οποία ξεπέρασε τα όρια της Κοζάνης και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μάλλον σε μια επιπεδωμένη κατάσταση, οριζοντίωση της καμπύλης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Οπως διευκρίνισε, η Αχαΐα βρίσκεται εδώ και καιρό γύρω στα 515 κρούσματα ανά 100.000 σε 14 ημέρες. Επιπεδωμένη μεν, αλλά χωρίς δυστυχώς σαφή τάση –για πολλές ημέρες– αποκλιμάκωσης.

«Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε σε αυτό το πανδημικό κύμα είναι ότι η οριζοντίωση που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου συνεχίζεται κι ελπίζω να λήξει κάποια στιγμή. Στο προηγούμενο κύμα, μετά από μια εβδομάδα κορύφωσης, βλέπαμε αποκλιμάκωση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μοντέλο που παρακολουθεί δείχνει ότι μετά τις 25 Απριλίου θα αρχίσει μια σχετική αποκλιμάκωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...