474
Ουρές - μέχρι λιποθυμίας- χωρίς νόημα | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Τζάμπα οι ουρές! Ακυρες οι παλιές ταυτότητες σε δύο χρόνια

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 09:45
Ουρές - μέχρι λιποθυμίας- χωρίς νόημα
|ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Τζάμπα οι ουρές! Ακυρες οι παλιές ταυτότητες σε δύο χρόνια

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 09:45

Τζάμπα τελικά οι τεράστιες ουρές στα αστυνομικά τμήματα για την έκδοση νέας ταυτότητας παλαιού τύπου, έτσι ώστε να αποφύγουν οι αιτούντες την «”τσιπαρισμένη” (βλ. ψηφιακή) που θα καταγράφει κάθε τους κίνηση»! Οπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη -προς απογοήτευση κάθε λογής αρνητών ταυτοτήτων (ναι, έχουμε και από αυτό)-  οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, αφού σε δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο  κ. Οικονόμου έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται θρησκευτικές ευαισθησίες, καλώντας παράλληλα την Εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Κατά τα άλλα, η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ξεκινάει κανονικά στις 25 Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό να σημειώνει ότι με την ψηφιακή ταυτότητα η ζωή των πολιτών θα αλλάξει προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις, αλλά και όσον αφορά το πρόβλημα των πλαστογραφήσεων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα, εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961. Γι’ αυτό, τόνισε, «όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν».

Αντίθετα, ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου,  οι νέου τύπου ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται, ενώ θα περιέχουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες (όνομα επίθετο, φυλο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα) οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Για τη διαδικασία έκδοσης θα ακολουθηθεί το μοντέλο των ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid: σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο για τη λειτουργία ειδικής πλατφόρμας στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτησή του μέσω gov.gr.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις των φωτογράφων (για το γεγονός ότι προβλέπεται η φωτογράφιση να γίνεται εντός των αστυνομικών τμημάτων)  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Για τους «σερίφηδες» στον Εβρο

Ερωτηθείς εξάλλου για τα περιστατικά με τους αυτόκλητους «σερίφηδες» στον Εβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διεμήνυσε πως  «δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί η κυβέρνηση οποιοδήποτε αντικαθιστά την πολιτεία».

«Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αδυσώπητος», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι «όποιος επιχειρήσει να υποκαταστήσει την Αστυνομία θα συλλαμβάνεται και θα οδηγείται στη Δικαιοσύνη».

Για τις αυξανόμενες τις τελευταίες εβδομάδες ροές μεταναστών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι από την αρχή του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος σε πάνω από 110.000 ανθρώπους ενώ έχουν γίνει 515 συλλήψεις διακινητών.

Ο υπουργός χαρακτήρισε, τέλος, απαράδεκτες τις πρόσφατες επιθέσεις σε δημοσιογράφους (τα περιστατικά –εδώ– σε βάρος των Κώστα Βαξεβάνη και Γιώργου Παπαχρήστου), τονίζοντας ότι «οι υπαίτιοι υπόκεινται σε νόμους χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...