416
Τα προεδρικά ζεύγη ΗΠΑ και Γαλλίας πήραν το παγωτό τους και το κρασάκι τους (η Μπριζίτ) το βράδυ της Τετάρτης στο ρεστοράν Fiola Mare της Ουάσινγκτον | President Joe Biden/Facebook

Τυριά, κρασιά, ρόδα, κρίνοι και πολλή αμερικανογαλλική φιλία

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 16:50
Τα προεδρικά ζεύγη ΗΠΑ και Γαλλίας πήραν το παγωτό τους και το κρασάκι τους (η Μπριζίτ) το βράδυ της Τετάρτης στο ρεστοράν Fiola Mare της Ουάσινγκτον
|President Joe Biden/Facebook

Τυριά, κρασιά, ρόδα, κρίνοι και πολλή αμερικανογαλλική φιλία

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 16:50

Η επίσημη επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον επρόκειτο να ολοκληρωθεί το βράδυ της  Πέμπτης 1ης Δεκεμβρίου (χαράματα Παρασκευής στην Ελλάδα) με παράθεση δείπνου προς τιμήν του. Το δείπνο θα σερβιριστεί σε ένα γυάλινο περίπτερο που βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο του Λευκού Οίκου, σε μία γωνιά πλημμυρισμένη στο πράσινο, και σε αυτό θα παρακαθήσουν 400 καλεσμένοι.

Αναλυτικά μίλησε για τα συμπαρομαρτούντα της συνάθροισης –η οποία ασφαλώς έχει και κοσμικό χαρακτήρα και σαγηνεύει την ελίτ της αμερικανικής πρωτεύουσας– η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν. Γελώντας είπε στους δημοσιογράφους ότι χρειάστηκε μήνες για να συλλάβει την ιδέα που υπογραμμίζει με τον καταλληλότερο τρόπο τις κοινές αξίες των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ετσι διάλεξε άνθη που «μιλάνε»: τριαντάφυλλα που συμβολίζουν την Ουάσινγκτον, ίριδες (λευκά κρίνα) που αποτελούν το εθνικό άνθος της Γαλλίας, ρόδα της ποικιλίας American Beauty, που γεννήθηκαν στη Γαλλία και εισήχθησαν στις ΗΠΑ, αμερικανικά κρασιά σε γαλλικά κρύσταλλα, και μενού στο οποίο πρωταγωνιστούν τα τυριά, αφού είναι αμερικανικά.

Η Corriere έγραψε ότι ακριβώς πριν από έναν χρόνο κάποιο άλλο πάρτι είχε δοθεί στην Ουάσινγκτον και είχε κάνει πάταγο. Το είχε οργανώσει η γαλλική πρεσβεία στον χώρο της και είχε τον τίτλο «Améthyste» («Αμέθυστος»). Είχαν πάει πολλοί δημοσιογράφοι, αλλά κανείς τους δεν κατάλαβε τι νόημα είχε ο μοβ πολύτιμος λίθος που ήταν το σύμβολο της βραδιάς. Πιθανολόγησαν ότι η μείξη του μπλε και του κόκκινου περιείχε κάποιον πολιτικό υπαινιγμό (καθ’ ότι μπλε είναι οι Δημοκρατικοί, κόκκινοι είναι οι Ρεπουμπλικανοί), όμως έπεσαν έξω.

Το ιώδες του αμεθύστου δεν είχε καν σχέση με την προστασία των καλεσμένων από το μεθύσι (διότι ο αμέθυστος ετυμολογείται από το ρήμα μεθύω με την πρόσθεση του στερητικού). Τελικά κατάλαβαν ότι «Améthyste» ήταν απλώς το όνομα ενός γαλλικού υποβρυχίου. Δύο μήνες νωρίτερα οι Γάλλοι είχαν χάσει το χρυσοφόρο deal με τους Αυστραλούς, οι οποίοι προτίμησαν τα αμερικανικά υποβρύχια, και ήταν ακόμη χολωμένοι με τις ΗΠΑ, και ας έκαναν τις σχετικές διαψεύσεις.

Στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2022 εκείνες οι περσινές πίκρες θα σβήσουν με εκλεκτό κρασί και θα γλυκαθούν με νόστιμες μπουκιές. Η διπλωματική κρίση έμεινε στο παρελθόν και πλέον βρίσκεται στα αζήτητα. Οι Μπάιντεν και Μακρόν και οι δύο κυρίες τους θα καθίσουν σε δρύινες καρέκλες (που «ενσωματώνουν στοιχεία βελανιδιάς» ήταν ο πολιτικώς ορθός χαρακτηρισμός), δηλαδή υπάρχει αναφορά σε ένα δένδρο συμβολικό και για τις δύο χώρες.

Ο καταγόμενος από τη «γαλλοτραφή» Νέα Ορλεάνη αφροαμερικανός τραγουδιστής Τζον Μπατίστ θα χαρίσει νότες από το χρυσό λαρύγγι του στο πάρτι. Γιατί αυτός και όχι κάποιος άλλος; Να, η Λουιζιάνα ενώνει και σε επίπεδο κουλτούρας τη Γαλλία με τις ΗΠΑ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...