431
| PhoenixCNE News/X

Τυφώνας Γιάγκι: Γέφυρα καταρρέει στο Βιετνάμ, «καταπίνοντας» τους οδηγούς

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:31
|PhoenixCNE News/X

Τυφώνας Γιάγκι: Γέφυρα καταρρέει στο Βιετνάμ, «καταπίνοντας» τους οδηγούς

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:31

Φονικό είναι το πέρασμα του υπερτυφώνα Γιάγκι απο την Ασία, με τουλάχιστον 63 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες να έχουν τραυματιστεί και δεκάδες να παραμένουν αγνοούμενοι. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε δίκτυα και υποδομές

Την Δευτέρα, στο Βιετνάμ ο τυφώνας προκάλεσε την καταστροφή της πολυσύχναστης γέφυρας Phong Chau. Κάμερα από το ταμπλό ενός διερχόμενου αυτοκινήτου κατέγραψε τη στιγμή που η γέφυρα κόβεται στα δύο «καταπίνοντας» τα οχήματα.

Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 13 άνθρωποι αγννοούνται μετά την κατάρρευση της γέφυρας, ενώ τουλάχιστον δέκα αυτοκίνητα και σκούτερ έπεσαν στον Κόκκινο Ποταμό.

Εκτός της γέφυρας ο τυφώνας κατέστρεψε σημαντικές υποδομές στο Βιετνάμ, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Όπως μετάδωσε το BBC, περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τον τυφώνα, ο οποίος συνοδεύτηκε από ανέμους ταχύτητας έως και 203 χλμ/ώρα.

Ο τυφώνας ξήλωσε στέγες από κτίρια, ξερίζωσε δέντρα και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και εργοστάσια στο βορρά. Φωτογραφίες του Reuters δείχνουν τους διαλυμένους τοίχους ενός εργοστασίου της LG Electronics στην πόλη Χάι Φονγκ.

Eργοστάσιο της LG Electronics μετά το πέρασμα του σούπερ τυφώνα Γιάγκι, στη βιομηχανική ζώνη Trang Due, στην πόλη Hai Phong του Βιετνάμ, 9 Σεπτεμβρίου 2024. REUTERS/Minh Nguyen

Το φαινόμενο έχει πλέον εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα, αλλά οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εκτιμούν πως ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει την Ασία φέτος και ο ισχυρότερος που έχει χτυπήσει το Βιετνάμ εδώ και 30 χρόνια.

Εικόνα καταστροφής στην περιοχή Do Son της πόλης Hai Phong, Βιετνάμ, 7 Σεπτεμβρίου 2024. REUTERS/Minh Nguyen

Ο τυφώνας κόστισε δεκάδες ζωές και στο πέρασμα του από την Κίνα και τις Φιλιππίνες, όπου επίσης προκάλεσε χάος. Στην Κίνα τουλάχιστον δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ώστε να προστατευτούν από τον τυφώνα, ενώ μια σειρά από δραστηριότητες και υπηρεσίες ανεστάλησαν για λόγους ασφαλείας.

Ο τυφώνας πλησιάζει απειλητικά το Χονγκ Κονγκ αλλά οι ανεμοδαρμένες κυρίες δεν πτοούνται και ποζάρουν για τη σέλφι. REUTERS/Tyrone Siu

Περισσότεροι από 47.600 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους σε διάφορες επαρχίες των Φιλιππίνων ενώ σταμάτησαν οι δραστηριότητες για δέκα ημέρες σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας Μανίλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...