Ο Σουν Τζου στην «Τέχνη του Πολέμου» γράφει ότι τα πολεμικά σχέδια θα πρέπει να είναι σκοτεινά και αδιαπέραστα όπως η νύχτα, κι όταν είναι έτοιμα να υλοποιηθούν να πέφτουν σαν κεραυνός.
Η Αγκυρα δεν έκρυψε ποτέ όχι έχει σχέδια για τα εδάφη της Συρίας. Το μοναδικό που χρειαζόταν ήταν μια αφορμή. Η βομβιστική ενέργεια στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, το βράδυ της Τετάρτης, έδωσε το απαραίτητο έρεισμα για να γίνουν πράξη οι σκέψεις για χερσαίες επιχειρήσεις.
Οι δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, το πρωί της Πέμπτης, σκιαγραφούσαν την πρόθεση της Τουρκίας να… πάρει τα όπλα. «Το καθεστώς της Συρίας είναι υπεύθυνο για την βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα. Η κουρδική πολιτοφυλακή “YPG” είναι ένα εργαλείο του συριακού καθεστώτος και το καθεστώς αυτό είναι υπεύθυνο για την επίθεση. Το δικαίωμα ανάληψη όλων των ειδών των μέτρων κατά του καθεστώτος της Συρίας ανήκει σ΄εμάς».
Είναι πρόδηλο πως η Τουρκία δεν πρόκειται να περιοριστεί στο αεροπορικό σφυροκόπημα και θα επεκτείνει τη δράση στο συριακό έδαφος και στις θέσεις των Κούρδων με χερσαίες δυνάμεις. Αυτό που επιθυμεί είναι να δημιουργήσει μια ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας, μήκους 10 χιλιομέτρων, με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ να αντεπιτίθεται λέγοντας πως η Αγκυρα παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας του.
Οι κινήσεις των σύρων ανταρτών
Ηδη, από την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον δύο χιλιάδες σύροι αντάρτες ξαναμπήκαν στη χώρα από την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσουν τους μαχητές που προσπαθούν να αποκρούσουν επιθέσεις από πολιτοφυλακές των οποίων ηγούνται Κούρδοι της Συρίας. Αυτό δήλωσαν την Πέμπτη πηγές των ανταρτών. Οι αντάρτες, με όπλα και οχήματα, οδηγούνται μυστικά στα σύνορα από τουρκικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας, προτού κατευθυνθούν στο προπύργιο των ανταρτών Αζάζ, δήλωσαν οι πηγές. «Μας επιτράπηκε να μεταφέρουμε τα πάντα από ελαφρά όπλα μέχρι βαριούς όλμους και πυραύλους και τα άρματα μάχης μας», δήλωσε στο Reuters ο Αμπού Iσα, διοικητής του Μετώπου Λεβέντ, της ομάδας των ανταρτών που διαχειρίζεται το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμα, μιλώντας με ψευδώνυμο και υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στον δρόμο που οδηγεί από το ένα συνοριακό πέρασμα στο άλλο μέσα σε τέσσερις ώρες», πρόσθεσε, λέγοντας πως οι μεταφερόμενοι αντάρτες δεν προέρχονται από το σκληροπυρηνικό Μέτωπο Νόσρα ή άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Οι Τούρκοι κάνουν διανομή όπλων
Την Κυριακή, η συριακή κυβέρνηση είχε πει πως τούρκοι στρατιώτες περιλαμβάνονταν μεταξύ των 100 ενόπλων που εισήλθαν στη Συρία συνοδευόμενοι από 12 ημιφορτηγά γεμάτα βαριά πολυβόλα, σε μια συνεχιζόμενη επιχείρηση εφοδιασμού των ανταρτών. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία, επιβεβαίωσε από την πλευρά του πως εκατοντάδες οπλισμένοι μαχητές των ανταρτών έχουν διασχίσει ήδη ένα συνοριακό πέρασμα με προορισμό την Αζάζ. Αλλη πηγή των ανταρτών δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός έχει εντείνει τη διανομή πυρομαχικών και βαρέως στρατιωτικού υλικού τις τελευταίες δύο ημέρες προκειμένου να ενισχύσει τους αντάρτες να αντιμετωπίσουν την μεγάλη επίθεση την οποία έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του.
Η επίθεση έχει βοηθήσει τον συριακό στρατό να φθάσει σε απόσταση 25 μιλίων από τα τουρκικά σύνορα για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από σφοδρούς ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη Κανσάμπα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λαττάκεια.
Η κατάληψη της πόλης στη βορειοανατολική ορεινή περιοχή επιτρέπει στον στρατό και στους υποστηριζόμενους από το Ιράν συμμάχους του να ξεκινήσουν ευρύτερες επιχειρήσεις για την ανάκτηση της πόλης Τζσρ αλ Σούγκουρ από τους αντάρτες, βορειοανατολικά της Κανσάμπα στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο στρατός δήλωσε πως η ανακατάληψη της περιοχής αυτής της Λαττάκειας του επιτρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση για την ανάκτηση της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο ισλαμιστικών ομάδων.
«Δεν είμαστε μόνο εμείς»
Η Τουρκία, με εύσχημο τρόπο, προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι μόνο αυτή που επιθυμεί την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως το ίδιο επιθυμούν η Σαουδική Αραβία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η Τουρκία έχοντας επιτύχει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας το ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε μείζον θέμα, εκβιάζει στην ουσία στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. H Ατλαντική Συμμαχία, με επίσημο τρόπο, εξέφρασε τη συμπόνια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε ανοιχτά στήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Κοντά σε αυτή την τοποθέτηση κινείται και η ευρωπαϊκή αντίδραση, με τις Βρυξέλλες να αδυνατούν να εμποδίσουν την χερσαία εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, άρα αποδεχόμενες de facto τη διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας επί συριακού εδάφους. Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, η εμπλοκή όμως της Τουρκίας στη Συρία είναι προφανές ότι θα εντείνει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη.
Οπως στην Κριμαία
Στόχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, αν και επισήμως το διαψεύδει, είναι στην πραγματικότητα η προσάρτηση του βόρειου τμήματος της εμπόλεμης αραβικής χώρας, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Μάικλ Κοσουντόφσκι, αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik. Κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτό που έκανε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Κριμαία.
Η επικείμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία έχει ήδη συζητηθεί στο ΝΑΤΟ την ημέρα που συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στη Συρία στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης του Μονάχου.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνας και Παγκοσμιοποίησης υπογράμμισε ότι, εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία ήταν παρόντες στη διεθνή διάσκεψη για το συριακό, την οποία διηύθυνε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ.
«Οι τουρκικές δυνάμεις είναι ήδη στη Συρία», επεσήμανε ο ρώσος αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων αναφερόμενος στις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Αγκυρα έχει στείλει 100 στρατιώτες στη Συρία για να στηρίξουν τους αντάρτες που πολεμούν τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασαντ. Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που επισημαίνουν πως ότι κι αν κάνει η Αγκυρα, θα έχει ήδη συνεννοηθεί με το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News