Η αντιπαράθεση παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον καθώς από τη μία πλευρά βρίσκεται το Twitter ενώ από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ. Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να αρχίσει να ελέγχει την εγκυρότητα των προεδρικών τιτιβισμάτων, γεγονός που εξόργισε τον αμερικανό πρόεδρο.
Σίγουρα ο Τζακ Ντόρσεϊ και η εταιρεία του δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και το Facebook. Ωστόσο ο 43χρονος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Twitter κατέχει περίοπτη θέση στο σύμπαν του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο του ο βετεράνος ανταποκριτής της La Repubblica στις ΗΠΑ Φεντερίκο Ραμπίνι, υπενθυμίζοντας πως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε να δημιουργήσει έναν δικό του ιδιότυπο μοντέλο επικοινωνίας, βασικό μέσο του οποίου είναι τα αποκαλούμενα τιτιβίσματα.
Ξυπνάει το πρωί και αμέσως τιτιβίζει, καθορίζοντας έτσι την ατζέντα της ημέρας. Διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία βάλλοντας κατά των αντιπάλων του με σύντομα και συχνά προσβλητικά μηνύματα στο Twitter, ενώ δεν έχει πρόβλημα να παρακάμπτει (σε βάρος του αμερικανικού ΥΠΕΞ και των πρεσβειών) τις παραδοσιακούς διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας και να συνομιλεί ο ίδιος με τους ομολόγους του μέσω ανταλλαγής τιτιβισμάτων.
Τόσο ο Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκαν για κάποιες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από το Twitter και προτού αυτές ανακοινωθούν επίσημα από τον Λευκό Οίκο. Για αυτόν τον λόγο η σύγκρουση μεταξύ του επικεφαλής της Αμερικής και του επικεφαλής του Twitter ενέχει σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο μια διάσταση «επική».
Εως και πριν από λίγες ημέρες ο Τζακ Ντόρσεϊ ήταν ιδιαίτερα επιεικής και ανεκτικός με τον πρόεδρό του, ωσάν να αγνοούσε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης να λάβει μέτρα κατά της διασποράς ψευδών ειδήσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ιταλός αρθρογράφος υποστηρίζει στην ανάλυσή του ότι το Twitter οφείλει εν μέρει την επιτυχία του και στο γεγονός ότι το αγκάλιασε ο Τραμπ. Την Τρίτη, ωστόσο, οι σχέσεις του αμερικανού προέδρου με το αγαπημένο του social media διαρρήχθηκαν πιθανώς ανεπανόρθωτα επειδή το Twitter πρόσθεσε μια πρωτοφανή προειδοποίηση σε μήνυμά του σχετικά με τις επιστολικές ψήφους, καλώντας τους αναγνώστες να «ενημερωθούν για τα γεγονότα». Στην ανάρτηση ο Τραμπ διατείνεται πως οι ψήφοι αυτές είναι «ουσιαστικά χαλκευμένες» και θα έχουν αποτέλεσμα «εκλογική νοθεία». Σύμφωνα με το Twitter, ωστόσο, η άποψη του αμερικανού προέδρου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το ζήτημα των επιστολικών ψήφων έχει καταστεί πλέον υψίστης σημασίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ηδη πολλές αμερικανικές Πολιτείες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να κληθούν οι πολίτες τους να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου τους προέδρου μέσω επιστολής, δεδομένου ότι την 3η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού.
Ωστόσο ο Τραμπ υποστηρίζει πως το σύστημα των επιστολικών ψήφων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των Δημοκρατικών με στόχο να ηττηθεί πάση θυσία στις επικείμενες εκλογές. Την περασμένη Τρίτη, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε πως ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ στο πλαίσιο διεύρυνσης του συστήματος επιστολικής ψήφου αποστέλλει ψηφοδέλτια «στους πάντες», όχι μόνο σε άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους τοπικούς εκλογικούς καταλόγους αλλά ακόμα και σε παράνομους μετανάστες.
Τα λεγόμενα του Τραμπ διέψευσε φυσικά ο ίδιος ο Γκάβιν Νιούσομ. Αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία για τον αμερικανό πρόεδρο. Γιατί απλά και μόνο θίγοντας το ενδεχόμενο νοθείας εις βάρος του μέσω των επιστολικών ψήφων, ευελπιστεί πως θα καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικανούς, δημιουργώντας παράλληλα ένα ισχυρό άλλοθι για την περίπτωση που ηττηθεί.
Το γεγονός, όμως, ότι επί του ζητήματος έλαβε θέση και το Twitter, διαψεύδοντάς τον, τον εξόργισε κυριολεκτικά, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει ακόμα και πως θα τα κλείσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά αποφάσισε να τα «επιπλήξει», ζητώντας την αναθεώρηση της νομοθεσίας που τα προστατεύει από οποιαδήποτε ευθύνη σχετική με το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους.
Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός πως το Twitter είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, ενώ ο Τραμπ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χρήστες του, έχοντας περισσότερους από 80 εκατομμύρια followers. Εως τώρα ο Τζακ Ντόρσεϊ υποστήριζε πως η ανάρτηση όλων των προεδρικών τιτιβισμάτων, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο τους, εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.
This will be a Big Day for Social Media and FAIRNESS!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 28, 2020
Τελικά όμως ο Ντόρσεϊ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ψεύτη, ουσιαστικά, τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για εξέλιξη που ενδέχεται να κοστίσει ακριβά στον αμερικανό πρόεδρο στις κάλπες του Νοεμβρίου, αφού ο Ντόρσεϊ ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει να προειδοποιεί τους χρήστες για την ανάρτηση ψευδών ή ύποπτων πληροφοριών σχετικά με τις εκλογές (όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο).
Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, σχολιάζοντας την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας, έσπευσε το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ουάσινγκτον) να ενημερώσει τον κόσμο μέσω του… Twitter πως «σήμερα είναι μια Μεγάλη Μέρα για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News