Μια προσπάθεια για αυτοκριτική –στο θέμα των αβάσιμων καταγγελιών για τα περί φωτογραφικών διαγωνισμών για τη Siemens για τα self tests αλλά και στα όσα είπε ο αγαπημένος του βουλευτής, ο Παύλος Πολάκης, στη Βουλή περί Κολοκοτρώνηδων– αλλά πρωτίστως μια επιχείρηση μηδενισμού κάθε προσπάθειας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, ήταν η συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας στο κανάλι Kontra.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, Γιώργο Μελιγγώνη και Αναστασία Γιάμαλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την, όπως τη χαρακτήρισε, «βαθύτατη ανησυχία» του για την κατάσταση στη χώρα όσον αφορά την πανδημία. Παραδέχτηκε μεν ότι πρόκειται για μια «δύσκολη παγκόσμια συνθήκη», ωστόσο επέρριψε στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση την ευθύνη για το «λανθασμένο μοντέλο διαχείρισης» της κρίσης που ακολουθούν. Εφτασε δε στο σημείο να πει ότι «αυτή την ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση»!
«Ακολουθείται ένα λανθασμένο μοντέλο, η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα και δεν έχει συναίσθηση τι περνά ο πολίτης. Αντιμετωπίζει την κρίση με επικοινωνιακή στόχευση… Γίνεται προσπάθεια δημιουργικής λογιστικής, με μία μακάβρια αριθμητική… Δεν είπαμε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε την κρίση. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατόν για να αντιμετωπίσει την κρίση ή λειτούργησε σαν πολλαπλασιαστής της κρίσης. Η απάντηση είναι ότι ενήργησε σαν πολλαπλασιαστής… Εχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας», είπε ο κ. Τσίπρας για να ισχυριστεί ακολούθως ότι η Ελλάδα είναι η «μοναδική χώρα» στην οποία συνεχώς «πανηγυρίζει η κυβέρνηση», ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε «θλίψη και απελπισία».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, επίσης, ότι ο βασικός λόγος που εγκαλεί την κυβέρνηση από την αρχή είναι ότι «δεν έχει συναίσθηση» του τι περνάει ο μέσος πολίτης και διαχειρίζεται την πανδημία «με τρόπο επικοινωνιακό» με «μόνη στόχευση το επίπλαστο και πρόσκαιρο πολιτικό όφελος».
Επιπλέον, επέκρινε την κυβέρνηση για το lockdown, το οποίο χαρακτήρισε αυστηρό, παραπέμποντας στους αριθμούς των κρουσμάτων με τους οποίους ξεκίνησε και τους σημερινούς αριθμούς και των διασωληνωμένων και όσων βρίσκονται σε λίστα αναμονής, οι οποίοι είναι πολύ πιο υψηλοί.
Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας «η κυβέρνηση δεν πέτυχε σε τίποτα», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη» του κόσμου όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους επιστήμονες, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει τελείως τον έλεγχο».
Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι έχει εργαλειοποιήσει την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων: «Η επιτροπή των ειδικών έχει εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση και έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας… Ζητήσαμε να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής για να την προστατεύσουμε καθώς έχουμε πληροφορίες ότι δέχονται αφόρητες πιέσεις για να λαμβάνουν τις αποφάσεις που θέλει η κυβέρνηση». Σημείωσε ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και όχι η επιστήμη που κάνει τη δουλειά της. Σε μια πιρουέτα είπε έπειτα ότι «εμείς δεν ζητήσαμε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιεί τα πρακτικά αλλά, να έχουν πρόσβαση οι βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα».
Συνολικά είπε ότι «πρέπει να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε τι δεν πάει καλά μετά από πέντε μήνες lockdown».
Λάθος η καταγγελία για την Siemens
Για την εντελώς αβάσιμη καταγγελία για την Siemens σε σχέση με τα self tests, απάντησε ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με τις απευθείας αναθέσεις, αλλά παραδέχτηκε ότι έγινε λάθος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε βέβαια ο κ. Τσίπρας για «τοποθέτηση στελεχών», μόνο που δεν ήταν μια απλή «τοποθέτηση στελεχών» –ήταν κανονική και επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
Ανέφερε επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας: «Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε τοποθέτηση στελεχών χωρίς προηγούμενη εξακρίβωση της καταγγελίας. Είπαμε τότε ότι έγινε λάθος αλλά να δούμε τι γίνεται με τους διαγωνισμούς… Σε μία σειρά υπουργεία γίνεται πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Υπάρχει ένα όργιο αναθέσεων σε εταιρείες που φτιάχνονται δύο ημέρες πριν πάρουν την ανάθεση. Πρωταθλήτρια είναι μία φιλόδοξη πολιτικός, η κυρία Σοφία Νικολάου που δεν εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές. Δεν έχει υπάρξει ημέρα που να μην έχει κάνει απευθείας ανάθεση… Όλα αυτά έχουν οσμή σκανδάλων. Είναι μία σειρά υπουργεία που ακολουθούν αυτή την πολιτική. Ένα από τα κρισιμότερα θέματα είναι οι αναθέσεις του κ. Μηταράκη όπως και η ανάθεση της CISCO στην εκπαίδευση. Η κυρία Κεραμέως μας έλεγε ότι η σύμβαση με την CISCO είναι δωρεάν αλλά δεν μας έδινε την σύμβαση. Για να ανακαλύψουμε τελικά ότι δεν ήταν δωρεάν αλλά κόστισε 2.000.000 ευρώ και το σημαντικότερο, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πλέον τα δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών. Αν υπήρχε υποψία ότι αυτά συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο θα είχαν σπάσει τα πλακάκια. Συνολικά δημιουργείται με πρόσχημα την πανδημία ένα καθεστώς αδιαφάνειας που πλήττει συνολικά την δημοκρατία».
Την ανησυχία του όμως εξέφρασε και για τα self test με δεδομένη την περιορισμένη αξιοπιστία τους. Αναφέρθηκε και στα σχολεία λέγοντας ότι «ανοίγουν και κλείνουν με λάθος τρόπο, δίχως μείωση του αριθμού ανά τάξη και δίχως τεστ. Ελπίζω τώρα να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί. Υποστήριξε ότι πρέπει να εμβολιαστούν συνολικότερα οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν περισσότερο και που μπορεί να διασπείρουν τον ιό, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ή οι κούριερ».
Εχουμε μείνει πολύ πίσω στους εμβολιασμούς
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ακόμα και την πρόοδο των εμβολιασμών. Προσπερνώντας το γεγονός ότι μόλις λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έγιναν 56.000 εμβολιασμοί σε μία ημέρα και πως 1.222.690 πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση (περισσότερα στοιχεία εδώ), ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε μείνει πίσω στον εμβολιασμό σύμφωνα με τα στοιχεία και των New York Times. Δεν έχουμε λόγους να πανηγυρίζουμε για τους εμβολιασμούς, έχουμε μείνει πολύ πίσω».
Ευθύνες όμως επέρριψε στην ΕΕ που όπως χαρακτηριστικά είπε «τα έκανε θάλασσα στο θέμα των εμβολίων». Όσο για την χώρα μας ρώτησε: «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε και το ρωσικό και το κινέζικο εμβόλιο; Η Ουγγαρία και η Σλοβενία πήραν εμβόλια δίχως έγκριση…». Επανέλαβε την πρότασή του «να καταργηθεί η αθλιότητα της πνευματικής ιδιοκτησίας της πατέντας που μπορεί να σώσει κόσμο. Αφού υπάρχει η μεθοδολογία ο λόγος που δεν παράγονται μαζικά τα εμβόλια είναι για να μην μειωθούν τα κέρδη των εταιρειών. Ωστόσο προέχει η ανθρώπινη ζωή και όχι τα κέρδη των εταιρειών».
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε ακόμα και στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, λέγοντας ότι «η ευθύνη της προέδρου της ΕΕ όπως και του Έλληνα επιτρόπου αλλά και της Γερμανίας που ηγείται της Ευρώπης είναι σημαντική… Αυτό που περιγελούσε ο κ. Μητσοτάκης για την πατέντα εγκρίθηκε από τους περισσότερους Διεθνείς Οργανισμούς αλλά όχι από τις κυβερνήσεις».
Για υπόθεση «Φουρθιώτη»
«Η στάση της κυβέρνησης δημιουργεί μία εικόνα χάους. Ζούμε μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου που έχουν πλάτες στη κυβέρνηση και απειλούν ακόμη και υπουργούς, είπε, αναφερόμενος στην «υπόθεση Φουρθιώτη». Ακολούθως παρέπεμψε στα όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης, πρώην υπουργός και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στο «Documento»: «Αναφέρομαι στην δήλωση του κ. Βρούτση όπου είπε ότι ένας τηλεπαρουσιαστής ήλθε στο γραφείο του με απειλές και μπράβους και αντί να τον συλλάβει η αστυνομία, ήταν μαζί του. Ποιες είναι οι σχέσεις του κυρίου αυτού με το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Τι συνδιαλλαγές έχει και μπορεί να έχει συμπεριφορά νονού; Όλη αυτή η εικόνα είναι εικόνα παρακμής. Τη μία ο γνωστός σκηνοθέτης που δεν έχει όνομα, την άλλη ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής. Για αυτά θα έπρεπε να υπάρχουν απαντήσεις», είπε.
Υπερβολές τα περί Κολοκοτρώνη
Για τις ανιστόρητες και υβριστικές εκφράσεις που ακούστηκαν για τη Νέα Δημοκρατία από τον κ. Πολάκη –κατά την πρόσφατη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική για τον Νίκο Παππά–, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πάρει αποστάσεις: «Δεν θεωρώ τη ΝΔ παράταξη των δοσιλόγων, όπως και ο Κολοκοτρώνης δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία πολιτική αντιπαράθεση ακούγονται και υπερβολές. Οι παρατάξεις έχουν την ιστορία τους. Δεν είναι η ΝΔ παράταξη δοσιλόγων όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα όπως μας έχουν κατηγορήσει».
Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Με ανησυχούν οι εξελίξεις με την γείτονα και ανησυχούμε ότι η εσωτερική ένταση από τις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ανησυχία μου είναι δεδομένη, και μεγαλώνει εξ αιτίας της ασταθούς και όχι στιβαρής στάσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε μία κυβέρνηση δίχως σταθερή στρατηγική». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είχε σταθερή γραμμή στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενώ επισήμανε ότι η δήλωση Γεραπετρίτη για τα έξι μίλια συνιστά απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είπε ότι οι κυρώσεις είναι ένα όπλο αλλά η Τουρκία ξέρει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί και αυτό είναι ότι χειρότερο. Συνεχίζοντας την κριτική είπε ότι «το Αιγαίο έγινε σουρωτήρι από τις παραβιάσεις, ενώ η στρατηγική συμφωνία με την Γαλλία δεν προχώρησε».
Αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά λέγοντας ότι χρησιμοποιούνται σαν μέσο κατευνασμού των συμμάχων και, προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών, υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας στο φιλόξενο στούντιο του Kontra ότια «τα Rafale δεν είναι αυτά που έχουμε ανάγκη και τώρα συζητάμε με τις ΗΠΑ για φρεγάτες ενώ δεν είναι αυτές οι ανάγκες μας».
Σημείωσε πάντως ότι από θέση αρχής είναι υπέρ του διαλόγου και της παραπομπής στη Χάγη της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας». Για τη δική του εξωτερική πολιτική είπε: « Η χώρα αναβάθμισε την γεωπολιτική της θέση στην πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε πίσω της την θετική Συμφωνία των Πρεσπών που κάποιοι τότε πολέμησαν για πολιτικούς λόγους. Αν δεν υπήρχε η Συμφωνία η Τουρκία θα ήταν και στα βόρεια σύνορά μας όπως είναι στα νότια με το τουρκολιβυκό σύμφωνο». Αναφέρθηκε στα μνημόνια-ουρά των Πρεσπών για τη συνεργασία με την Βόρεια Μακεδονία λέγοντας: «Περιμένω οι 158 βουλευτές της ΝΔ να ζητήσουν συγγνώμη, τώρα που θα σηκώσουν το χέρι τους και θα ψηφίσουν τα μνημόνια που απορρέουν από αυτή την Συμφωνία».
Ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός
Για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, είναι ανόητο να λέει κανείς ότι δεν έχει την επάρκεια να κάνει αντιπολίτευση ή να επανέλθει στην εξουσία… Αλλά είναι υποχρεωμένος να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στα πλαίσια του ρεαλισμού. Να διαμορφώνουμε μία πολιτική που θα είναι υλοποιήσιμη αλλά δεν θα είναι μία από τα ίδια. Θα είναι μία πολιτική που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Δεν έχουμε κανέναν διακαή πόθο να καταλάβουμε τις καρέκλες εξουσίας, εμείς αυτό που θέλουμε είναι να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Θέλουμε να βρούμε την χρυσή τομή ώστε να κάνουμε εφαρμοσμένη πολιτική το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα.