510
Ο Αλ. Τσίπρας, στο μέσον, ανάμεσα σε εργαζόμενους | Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Τσίπρας: Τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2021, 19:31
Ο Αλ. Τσίπρας, στο μέσον, ανάμεσα σε εργαζόμενους
|Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Τσίπρας: Τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2021, 19:31

Tο μήνυμα «τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση, στηρίζοντας τους εργαζόμενους, απέναντι στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από συνάντηση που είχε το Σάββατο με συμβασιούχους και εργαζόμενους σε «επισφαλείς συνθήκες».

Είναι και αυτή μια προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει το κλίμα παραίτησης που επικρατεί λόγω της δημοσκοπικής ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκης, ο οποίος δύο χρόνια μετά τη νίκη του συνεχίζει να απολαμβάνει ένα ευρύ προβάδισμα ενώ στη Βουλή δεν αμφισβητείται.

«Πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε επιθετικά, όχι αμυντικά», τόνισε κατά τη συζήτηση που είχε μαζί τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων, με ριζοσπαστικές τομές. «Όχι μόνο θα παρθούν πίσω όλα αυτά που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση αλλά να πάμε σε μια κατεύθυνση κατάργησης της ενοικίασης εργαζομένων. Γιατί να υπάρχει; Τι εξυπηρετεί;», αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πάμε στην κατεύθυνση: λιγότερη εργασία με ίδια αμοιβή και όχι περισσότερη εργασία με την ίδια ή λιγότερη αμοιβή.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά του νομοσχεδίου που φέρνει πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, προσθέτοντας ότι «η κυβερνητική προπαγάνδα στο θέμα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά έχει βαλτώσει, αφού σε ποσοστό 80% οι πολίτες είναι αρνητικοί στις αλλαγές που προσπαθεί να επιβάλλει».

Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απόλυτη αποδιοργάνωση των εργασιακών. Υποστήριξε ότι «επί της ουσίας η κυβέρνηση φέρνει τις προτάσεις που έβαζε μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ στο τραπέζι, που με τη σειρά τους ήταν προτάσεις που τις ξέραμε εδώ στην Ελλάδα από τον ΣΕΒ και από ένα κλίμα σκληρά νεοφιλελεύθερο που επιμένει ότι μέσα από την συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα γίνει πιο  ανταγωνιστικότητα η ελληνική οικονομία». «Γιατί; Επειδή ο εργοδότης θα κερδίζει περισσότερα», είπε, τονίζοντας ότι στην ουσία της η λογική αυτή είναι άστοχη και δεν έχει αποδειχθεί πουθενά ότι μέσα από αυτό το δρόμο ανθίζει η οικονομία.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψαν με πολύ έντονο τρόπο την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν ως συμβασιούχοι τριμηνίτες, ως ενοικιαζόμενοι αλλά και ως συμβασιούχοι μιας ημέρας. Κατήγγειλαν ότι στην ίδια υπηρεσία υπάρχουν εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων, άλλοι μόνιμοι και άλλοι με δίμηνες συμβάσεις και πληρώνονται άλλοι με 400 ευρώ και άλλοι με 900 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, όπως είπε άλλος εργαζόμενος, προσέφερε τις υπηρεσίες του στον ΔΕΣΦΑ ως σχεδιαστής και χειριστής τοπογραφικών μηχανημάτων και αυτός εργαζόταν ως ενοικιαζόμενος υπάλληλος από εταιρεία καθαρισμού.

Αναφερόμενος στη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν και ήταν μια περίοδος μνημονιακή «καταφέραμε να γίνει πολύ καλή προσπάθεια από την ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που επέβαλε πρόστιμα ακόμη και σε τράπεζες με αποτέλεσμα να δηλωθούν συνολικά έξι εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας». Σημείωσε ότι μειώθηκε η ανεργία 10 μονάδες στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με το τέλος των μνημονίων αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και επανήλθαν οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις. Υπογράμμισε ότι «με την αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης οι εργασιακές σχέσεις θα μετατραπούν σε κόλαση ιδιαίτερα στους νέους απομακρύνοντας μας κι άλλο από τα ευρωπαϊκά στάνταρ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...