Προτού περάσουν δύο ημέρες από τις υποσχέσεις του Μεγάρου Μουσικής, ο Αλέξης Τσίπρας φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για να επαναλάβει τα ίδια συν κάποια… παλιότερα – α, και να πει και μια συγγνώμη (στους Ελληνες).
Ρωτήθηκε βεβαίως, αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει αν ηττηθεί στις εκλογές.
Μιλώντας περί «ελαφρύνσεων», επέστρεψε στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών για να υποστηρίξει «τον σχεδιασμό και την κοστολόγησή τους» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Η κριτική του προς τη Νέα Δημοκρατία («οι αντίπαλοί μας») εστιάστηκε στο σχήμα «αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων και περικοπές δαπανών που αφορούν την εκπαίδευση και το κοινωνικό κράτος».
Αναφορικά με την όποια κριτική δέχθηκε ο ίδιος και το κόμμα του για το «πρόγραμμα ελαφρύνσεων», ο Πρωθυπουργός στοχοποίησε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και «ορισμένους κύκλους της Ευρώπης», ονομαστικά δε τους Βέμπερ και Ρέγκλινγκ.
Ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στις βουλευτικές εκλογές, για τον κ. Τσίπρα σημαίνει «φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους» και «περικοπές».
Ο Πρωθυπουργός ομολόγησε ανικανότητα πολιτικής αντιλήψεως λέγοντας: «πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας για τις ευρωεκλογές, αλλά λάβαμε το μήνυμα και για αυτό το ίδιο βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές». Ωστόσο, αυτή η ομολογία δεν τον εμπόδισε να διακινδυνεύσει τη δήλωση ότι επιθυμεί «μία σύγκρουση προγραμμάτων» στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Επειδή νίκη «των αντιπάλων του» ισούται με «πισωγύρισμα». Κατά τον κ. Τσίπρα αυτό είναι «το δίλημμα των εκλογών».
Είχε και μία συγγνώμη για τον ελληνικό λαό να πει: αφορούσε την υπόθεση των μετατάξεων. Είπε κιόλας ότι αυτός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να τις ανακαλέσει.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του οικοδεσπότη, ο κ. Τσίπρας περιέτρεξε μείζονα και ελάσσονα θέματα της επικαιρότητας.
Για την «υπόθεση Novartis» είπε ότι «δεν τιμά το πολιτικό σύστημα» και ότι είναι «ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας, ένα διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία». Παραδέχθηκε ότι «είχαμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη διερεύνηση που βάζει ερωτήματα ή ασυλίας για κάποιους ή ομηρίας για κάποιους άλλους που δεν ευθύνονται». Και έκλεισε το κεφάλαιο με την κοινοτοπία «πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».
Οταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες κατά υπουργού της κυβέρνησης στον οποίο προσδίδεται το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν», ο κ. Τσίπρας, αφού ζήτησε ονόματα και όχι ψευδώνυμα, είπε: «Δεν έχουμε ανοικτά θέματα με τη Δικαιοσύνη, ούτε δάνεια, ούτε Siemens, δεν εμπλεκόμαστε πουθενά και δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να ελέγξουμε τη Δικαιοσύνη».
Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη: «Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει σταλεί το Διάταγμα».
Για τυχόν αποχώρησή του από την κομματική ηγεσία έπειτα από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν έχει «να αποδείξει τίποτα», αφού ήταν «ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας» αλλά ατυχώς βρέθηκε «μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις». Θα πολεμήσει να νικήσει στη «μάχη» είπε. «Για να μη γυρίσει η χώρα πίσω».
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την τακτική της έντασης που συντηρεί η Τουρκία, απάντησε ότι «ο γείτονας είναι απρόβλεπτος, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε επ’ ουδενί».
Νέα Δημοκρατία: Σε ξεπέρασε ο λαός
Το βράδυ της Τετάρτης το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση-σχόλιο για την πρωθυπουργική τηλεοπτική συνέντευξη:
«Είναι λυπηρό ότι ο κ. Τσίπρας, ακόμη και σήμερα, αρνείται να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνες τον εξανάγκασαν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Για αυτό άλλωστε και επανέλαβε τα ίδια ψέματα που αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες, χωρίς να συνειδητοποιεί την καταστροφή που προκάλεσε στους πολίτες και στους θεσμούς της χώρας. Οι Ελληνες έχουν ήδη ξεπεράσει τον κ. Τσίπρα. Εκείνος θα το αντιληφθεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News