1066
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Kontra Channel το βράδυ της Πέμπτης | ΥοuΤube

Τσίπρας στο Kontra: Ποιος πληρώνει τις δημοσκοπήσεις; Τι σχέση έχει το ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 10:34
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Kontra Channel το βράδυ της Πέμπτης
|ΥοuΤube

Τσίπρας στο Kontra: Ποιος πληρώνει τις δημοσκοπήσεις; Τι σχέση έχει το ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 10:34

Νέο κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, να πάνε να ψηφίσουν για αρχηγό στις κάλπες της 15ης Μαΐου, απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης στη συνέντευξή του στο Kontra Channel, ο Αλέξης Τσίπρας, αμφισβητώντας εκ νέου ανοικτά την εικόνα σαφούς προβαδίσματος της ΝΔ που παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και εκφράζοντας παράλληλα ανοικτά την πεποίθηση ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής την πρώτη Κυριακή, όποτε και αν προκηρυχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον, εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επειδή υπερψήφισε τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, με αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τα 1.000 εκλογικά τμήματα απ’ άκρο σε άκρο (sic) της χώρας θα είναι 1.000 “ταχυδρομεία” από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του για τις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου και αφού επανέλαβε ότι μπορεί να ψηφίσει όποιος θέλει (να εγγραφεί) και όχι μόνο τα μέλη, έθεσε και τον πήχη για τον στόχο της διαδικασίας:

«Ενα κόμμα που κυβέρνησε και πήρε μέχρι 2,5 εκατ. ψηφοφόρους, δεν μπορεί να έχει 25.000 μέλη. Αυτό που προσπαθούμε, είναι αυτό που ζήτησα το βράδυ της ήττας (σ.σ. στο σημείο αυτό επανέλαβε τον όρο «γλυκιά ήττα» του 32%), όταν είπα ότι στόχος προσωπικός και συλλογικός είναι να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο πήχης μας είναι να γυρίσει η ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για τη νίκη στις εθνικές εκλογές», εκτίμησε.

Στη συνέντευξή του στο Kontra, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ανοικτά (όπως είχε κάνει και πριν τις εκλογές του 2019) τα ευρήματα και την αξιοπιστία εν γένει των εταιρειών δημοσκοπήσεων, διερωτώμενος με νόημα: «Ποιος πληρώνει τόσο πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων;».

«Κάποια στιγμή», επέμεινε, «πρέπει να ερευνηθεί πώς γίνεται να υπάρχουν τόσο πολλές εταιρείες και ποιος τις πληρώνει» και ως «αντίβαρο» στις τελευταίες μετρήσεις που δείχνουν ότι παρά τη κυβερνητική φθορά, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε το… καφενείο. «Εχετε πάει σε ένα καφενείο, έχετε πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας; Οποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, ένα από τα θέματα που θα συζητούνται για πολύ καιρό μετά, θα είναι οι δημοσκοπήσεις και πώς γίνεται να έδιναν τέτοια λάθος ποσοστά για τόσο μεγάλο διάστημα», είπε, προεξοφλώντας ανατροπή και διάψευση όλων των ερευνών κοινής γνώμης.

«Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου;»

Στην αναφορά του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στα περί άνευ όρων παράδοσης στους συμμάχους (και δη τους Αμερικανούς) με αφορμή την επικύρωση της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Eλλάδος – ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική Μητσοτάκη έχει κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα. Απέφυγε όμως τα τελευταία αντιαμερικανικά του κρεσέντο, αποδεχόμενος ότι η Πρώτη Φορά Αριστερά αναβάθμισε τη σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά με ανταλλάγματα, όπως είπε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

«Εχουμε μια κυβέρνηση η οποία προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους, τα δίνει όλα σε μια περίοδο που αυτό κοστίζει. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί η Ελλάδα ανανεώνει βάσεις επ’ αόριστον, αναβαθμίζει την Αλεξανδρούπολη, στέλνει όπλα στην Ουκρανία δίχως κανένα αντάλλαγμα. Η Τουρκία δεν είναι καθόλου απομονωμένη, έκαναν ένα διάλειμμα πίνοντας τσάι στον Βόσπορο Μητσοτάκης και Ερντογάν και οι Τούρκοι επανήλθαν με παραβιάσεις. Οι σύμμαχοί μας έχουν αναβαθμίσει την Τουρκία σε σημαντικό εταίρο, ενώ θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη. Αυτή η πολιτική απέχει από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναβάθμισε την σχέση με τις ΗΠΑ –όπως παραδέχθηκε– αλλά με ανταλλάγματα», θέλησε να επισημάνει, δίχως να παραλείψει και μια ακόμη αναφορά στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου (με τον γνωστό προφανή στόχο της προσέλκυσης των ψηφοφόρων του λεγόμενου «παλιού ορθόδοξου» –κατά το κοινώς λεγόμενο– ΠΑΣΟΚ).

«Στη Βουλή ο Πρωθυπουργός με κατηγόρησε ότι ακολουθώ την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου και γι’ αυτό απάντησα ότι δεν το θεωρώ κατηγορία, γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν και έχουν πάντα πατριωτική στάση στην εξωτερική πολιτική. Η προοδευτική παράταξη προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι είναι απαραίτητο να συνεργαστείς με μία υπερδύναμη, αλλά αυτή η συνεργασία είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η χώρα θα ικανοποιήσει αιτήματα, αλλά παράλληλα μπορεί να διεκδικήσει από την υπερδύναμη να εγγυηθεί την ασφάλειά της και να πει ότι αν δεν το κάνεις, έχουμε κι εμείς δικαίωμα να αρνηθούμε», σημείωσε στη σχετική αναφορά του για τη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή με θέμα τη νέα MDCA, για να στρέψει στη συνέχεια τα «πυρά» του στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που είπε «ναι» στη νέα Συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ:

«Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. «Ψήφισαν μία Συμφωνία που τα δίνει όλα δίχως ανταλλάγματα, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία για να κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο».

Δείχνοντας ιδιαίτερη επιμονή στην επίκληση και την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης που εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα» και θύμισε το τρίπτυχο του συνθήματός του «λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη», που όπως είπε, σήμερα προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τη συγκυβέρνηση του 1989, κρίνοντας ότι η Αριστερά τότε διέπραξε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ευνόησε ούτε την ίδια ούτε το Κίνημα. «Η Αριστερά πλήρωσε τότε τη συγκυβέρνηση», τόνισε και από την Ιστορία προκύπτει το δίδαγμα ότι «οι δυνάμεις της Αριστεράς, η προοδευτική παράταξη, πρέπει να έχει έναν αντίπαλο, τη Δεξιά». Ετσι και «εγώ έχω αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά, δεν έχω το ΚΙΝΑΛ και τον κ. Ανδρουλάκη, ούτε το ΚΚΕ και τον κ. Κουτσούμπα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια δήλωση που εντάσσεται στις σκέψεις-οραματισμούς για σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης» από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όπως και αν γίνουν αυτές.

Γι’ αυτό άλλωστε, για μία ακόμη φορά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και την κάλπη της απλής αναλογικής.

«Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή και να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και με διαφορά. Οι κρίσιμες εκλογές θα είναι με την απλή αναλογική. Μπορεί να μη χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να πάει η χώρα σε κυβερνήσεις συνεργασίας με προοδευτικές συμφωνίες από την πρώτη Κυριακή. Τα ποσοστά θα επιτρέπουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και θα κριθεί και η ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων», εκτίμησε, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι «τα περί συνταγματικής νομιμότητας μιας κυβέρνησης με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανοησίες».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν είναι εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...