777
|

Τσίπρας: «Στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 21:24

Τσίπρας: «Στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 21:24

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας –και είχε απέναντί του τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, στο στούντιο του Mega.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, o κ. Τσίπρας τόνισε αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη πως «όλος ο ελληνικός λαός έζησε αυτή την οδύνη, επειδή ένιωσε ότι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος στο τρένο». Ερωτηθείς για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη σε κρίσιμες στιγμές, αυτήν όμως που μου αναλογεί».

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε «ευθύνη» σε «κρίσιμες στιγμές» για «υποθέσεις μάλιστα που δεν αφορούσαν τα δικά τους πεπραγμένα». «Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών . Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και ‘γώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα», είπε, σημειώνοντας ότι στα Τέμπη είχαμε «ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί».

«Είναι αδιανόητο, Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχει διπλή γραμμή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η «διαπίστωση» του μέσου πολίτη είναι ότι το «κράτος το οποίο έχει στηθεί με τον τρόπο που στήθηκε δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη».

«Εμείς κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια, από τα πιο δύσκολα με τα μνημόνια. Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε», τόνισε.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για όποιον χρειαστεί, όπου ψηλά και αν αυτός βρίσκεται για να μάθουμε την αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη» σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο κ. Τσίπρας , σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης του, αναφέρθηκε και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί. Ο γιος του ήταν μετακλητός υπάλληλος του υπουργού που σήμερα βρίσκεται στην κρίση της κοινωνίας και αύριο στην κρίση της δικαιοσύνης. Αν ο γιος μου ήταν μετακλητός υπάλληλος του κυρίου Καραμανλή, θα συναισθανόμουν ότι υπάρχει μία σύγκρουση συμφερόντων» ανέφερε.

Ρωτήθηκε, όμως, και για την διαφορετική τοποθέτηση σε σχέση με τις δικές του ευθύνες για το Μάτι -όταν μιλούσε για διαχρονικές ευθύνες-, και απάντησε: «Είναι δύσκολο να συμψηφίζει κανείς τραγωδίες. Ωστόσο, η μία οφείλεται σε ακραίο φυσικό φαινόμενο, προκλήθηκε από φυσική καταστροφή που επεκτάθηκε λόγο της κάκιστης διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού. Στην δεύτερη έχουμε μία τραγωδία που οφείλεται σε καθαρά ανθρωπογενή αίτια».

Για τον παραιτηθέντα Κώστα Αχ. Καραμανλή και την σύγκριση με τον Νίκο Τόσκα που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για το Μάτι, αλλά παραιτήθηκε ύστερα από 11 ημέρες και μετά την κατακραυγή, ο κ. Τσίπρας είπε: «Εδώ έχουμε την “εξαφάνιση” Καραμανλή. Ο οποίος εδώ και 16 μέρες δεν έχει δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Τόσκας τότε ανέλαβε την ευθύνη της κακής επιχειρησιακής διαχείρισης και παραιτήθηκε. Στην συνέχεια έβαλε υποψηφιότητα. Ωστόσο στο παρελθόν κανένας υπουργός δεν είχε αποσυρθεί μετά από πυρκαγιές, ο κ. Πολύδωρας δεν αποσύρθηκε μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Η διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε καθαρά ανθρωπογενή αίτια και η αίσθηση είναι ότι ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να εκλεγεί κρυπτόμενος».

Για το θέμα των εκλογών και των δημοσκοπήσεων απάντησε: «Κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός οφείλει να μας πει ποια Κυριακή μέσα στο Μάιο θα έχουμε εκλογές, αυτό το παιχνίδι με την ημερομηνία των εκλογών πρέπει να σταματήσει. Υπήρχε ένας σχεδιασμός για εκλογές στις 9 Απριλίου. Λόγω του δυστυχήματος δεν μπορούν να γίνουν, αλλά η συζήτηση για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είναι ντροπή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτή την ευθύνη να πάμε σε έναν πολιτικό διάλογο όχι τοξικό και να ξέρουμε από τώρα πότε θα γίνουν οι εκλογές».

Για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε: «Μου προκάλεσε αρνητική εντύπωση ότι τις ημέρες που ακόμη θάβαμε τους ανθρώπους μας κάποιοι έκαναν μετρήσεις. Συνολικότερα αυτό που βλέπω και πρέπει να μελετήσουμε είναι ένα νέο φαινόμενο, έχουμε έναν ξεσηκωμό της νέας γενιάς, των ανθρώπων που είναι 17-30 ετών που δεν έχει τα χαρακτηριστικά της περιόδου των μνημονίων. Είναι απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα. Εμείς θα το δούμε στην εξέλιξή του. Το κρίσιμο είναι ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει πτώση της κυβερνώσας παράταξης και η διαφορά πλέον είναι στο όριο του στατιστικού λάθους. Η επόμενη αναμέτρηση θα είναι δύσκολη και ο στόχος που έχουμε θέσει είναι απολύτως εφικτός για νίκη και κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...