967
| Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Τσίπρας: Σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 21:10
|Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Τσίπρας: Σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 21:10

«Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου στο Star Chanel, περιγράφοντας παράλληλα τον στόχο του για την δεύτερη εκλογική μάχη, ο οποίος είναι η «ανατροπή των συσχετισμών» που προέκυψαν ώστε να μην υπάρχει η «οδυνηρή για τη δημοκρατία», όπως είπε, παντοδυναμία ενός κόμματος.

Στην ερώτηση για τις πρώτες δύσκολες ώρες της Κυριακής των εκλογών, μετά την εκλογική συντριβή του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως το αποτέλεσμα τον σόκαρε, καθώς και ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί.

«Δε θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους πολιτικούς. Το πρώτο που σκέφθηκα μετά την ήττα, ήταν η παραίτηση. Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο συμπλήρωσε: «Οταν όμως ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω. Δεν έχω δικαίωμα να αφήσω το 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους που μας εμπιστεύθηκαν, και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να τους αφήσω μόνους σε μία δύσκολη στιγμή. Αυτό που προέχει τώρα είναι να σταθούμε στα πόδια μας, να ανασυγκροτηθούμε και να δώσουμε μία νέα μάχη».

Ερχόμενος στα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση από τον χώρο του αθλητισμού. «Δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που πέρασε κάτω από τον πήχη και τώρα πρέπει να το ξεπεράσει, να βρει το περπάτημά του και να κάνει την δεύτερη προσπάθεια. Εάν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί θα έχουμε μία αναντιστοιχία και μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Θα είναι οδυνηρό για την δημοκρατία να έχουμε παντοδυναμία ενός κόμματος», υπογράμμισε.

Θέτοντας τη στόχευση της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε όσα είχε δηλώσει και τη Δευτέρα. «Εμείς μιλήσαμε για ανατροπή των συσχετισμών. Δεν πετάμε στα σύννεφα, δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι πολύ δυσμενές αποτέλεσμα. Εμείς όμως δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς. Στις επόμενες εκλογές διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε, αποφεύγοντας να το εξειδικεύσει ποιο μπορεί να είναι αυτό.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου σε ό,τι αφορά τα αίτια της ήττας, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στους παράγοντες τους οποίους είχε επισημάνει και στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη εβδομάδα. «Δεν ψάχνουμε στους πολίτες ή στους αντιπάλους μας τα αίτια της ήττας, αλλά σε εμάς στον τρόπο που μεταδώσαμε το μήνυμά μας, στην εικόνα βαβυλωνίας που εκπέμπαμε και στον στρατηγικό εγκλωβισμό μας στην απλή αναλογική», συνόψισε.

Ως άλλη αιτία της ήττας μετά τον «στρατηγικό εγκλωβισμό της απλής αναλογικής» πρόσθεσε: «Αλλά η σημαντικότερη αιτία, είχε να κάνει με το τσουνάμι που διαμορφώθηκε καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει τη ατζέντα του φόβου και να μεταφέρει την συζήτηση στο παρελθόν, στο 2015. Φθάσαμε να συζητούμε την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη Ιουνίου».

Πρόσθεσε στις αιτίες της ήττας την «βαβυλωνία» αν και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα (όπως ο κ. Κατρούγκαλος ή η κυρία Φωτίου) –«όταν αναφέρομαι σε αστοχίες στελεχών αναφέρω όλες», περιορίστηκε να δηλώσει.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για την απόφαση να εκπροσωπείται το κόμμα στα ΜΜΕ από πρόσωπα που εγκρίνει το γραφείο Τύπου, η οποία επικρίθηκε έντονα, με τον ίδιο να απαντά: «Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών, οι πολίτες θέλουν υπευθυνότητα, συγκρότηση, σοβαρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για περιορισμό των απόψεων, μάλλον για το αντίθετο. Ωστόσο έχει συλλογικά την ευθύνη τις ημέρες των εκλογών να επιλέγει τα πρόσωπα που δημόσια θα τον εκπροσωπούν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αν θα μείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Δεν υπεκφεύγω, αλλά δεν κάνω σκέψεις για το μετά, τώρα δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Και ας δούμε πρώτα το αποτέλεσμα των εκλογών». Σε ερώτηση για τα ονόματα που ακούγονται για την διαδοχή του μεταξύ των οποίων και της Εφης Αχτσιόγλου ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πάρει θέση.

Σε άλλη ερώτηση για τοποθετήσεις που στρέφονται κατά των πολιτών για την ψήφο τους, απάντησε ότι τις ακούει με «πολύ μεγάλη δυσφορία», και πρόσθεσε: «Είναι λάθος από προοδευτικούς ανθρώπους να ομνύουμε στην δύναμη του λαού αλλά όταν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα να ρίχνουμε τις ευθύνες στον λαό. Πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες σε εμάς».

Ακης Σκέρτσος: Για τον κ. Τσίπρα εξακολουθεί να είναι στραβός ο γιαλός

«Ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογική του συντριβή, επέμεινε να διαβάζει την πραγματικότητα με τους ίδιους παραμορφωτικούς φακούς», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Ακης Σκέρτσος σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Star.

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «εξακολουθεί να παρουσιάζει μια Ελλάδα “μαύρη”. Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει είναι πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σωστές, αλλά επικοινωνήθηκαν λάθος. Δεν φταίνε όσα έλεγε, αλλά ο τρόπος που τα έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αρα οι “λίστες των αρεστών” στην ηγεσία που θα βγαίνουν στα ΜΜΕ, θα λύσουν το πρόβλημα».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι γενικότερα «επιμένει στα ίδια ψέματα, από τους δήθεν 700.000 πλειστηριασμούς, έως τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα μείνουν χωρίς περίθαλψη, όταν κάτι τέτοιο ξέρει ότι δεν ισχύει» και προσέθεσε:

«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα οι ιδέες του και η έλλειψη τεκμηρίωσης για την υλοποίησή τους και μετά το ύφος και τα πρόσωπα που τις επικοινωνούν. Επέλεξε να ασχοληθεί μόνο με το δεύτερο αποδεικνύοντας πόσο μακριά είναι από τα προβλήματα της κοινωνίας. Για τον κ. Τσίπρα εξακολουθεί να είναι “στραβός ο γιαλός”. Και να αρμενίζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Τίποτα δεν έμαθε, τίποτα δεν άλλαξε».

«Τον αφήνουμε στον δικό του κόσμο. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να απαντάμε στις ανάγκες της κοινωνίας για ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα. Και να παλεύουμε για μια χώρα που θα προχωράει σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...