To σίριαλ του πολιτικού rebranding του Αλέξη Τσίπρα –μια διαδικασία που γίνεται τόσο απροκάλυπτα και άτσαλα που συχνά προκαλεί γέλιο– είχε ένα νέο επεισόδιο το βράδυ της Τρίτης: ο πρώην πρόεδρος και νυν βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», σε μια εμφάνιση που από τους κόλακες του πρώην Πρωθυπουργού χαιρετίστηκε ως «η πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τις αλλαγές στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ».
Στα τρέχοντα πολιτικά, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί θεσμικός και μίλησε για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τη σιωπή του δημιουργεί ένα πλαίσιο θεσμικής υποβάθμισης και εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός έχει πάρει ήδη την απόφαση να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν είναι κομψό. Εχουμε Πρόεδρο και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας. Δεν την επέλεξα εγώ (…) Η συζήτηση έχει ανοίξει με ευθύνη του Πρωθυπουργού, που έχει τον πρώτο λόγο. Εχει θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει πού έκανε λάθος (η Πρόεδρος), γιατί δεν θα ανανεώσει τη θητεία της κυρίας Σακελλαροπούλου. Και το οφείλει γιατί με ευθύνη του εξελίσσεται η συζήτηση», είπε, κάνοντας λόγο μάλιστα για σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ που αναγκάζουν τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση και επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση παρίστανε την «ενοχλημένη δήθεν για την πρόταση Σαμαρά για τον Καραμανλή, αλλά οι διαρροές για τον Νίκο Δένδια έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου».
Πιο ενδιαφέρον όμως είχαν αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας για το παρελθόν –άλλωστε ένα καλό rebranding απαιτεί είτε τον εξωραϊσμό του παρελθόντος είτε την αποδοκιμασία του.
Δεν έχει σημασία «πώς αισθάνομαι εγώ, αλλά εκείνοι που επένδυσαν και χτίσανε τον πολύ ισχυρό μύθο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, στον οποίο η χώρα είχε σχεδόν σωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε όλα τα δεινά», είπε όταν κλήθηκε να σχολιάσει πώς τον παρουσιάζει στο πολυσυζητημένο βιβλίο της η Ανγκελα Μέρκελ.
Αλλά κατά τα άλλα αποκήρυξε τον όρο «κωλοτούμπα» για το δημοψήφισμα, ανακαλύπτοντας τον όρο «plan Β».
«Αλήθεια πιστεύετε αυτές τις βλακείες που λένε κάποιοι ότι ήθελα να βγει το “Ναι” και έτσι να…», είπε κάποια στιγμή χωρίς να τολμήσει να τελειώσει τη φράση του περιγράφοντας τη θεωρία ότι ο ίδιος ήλπιζε ότι ένα «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015 θα του προσέφερε τη λύση στο αδιέξοδο που είχε ήδη προκαλέσει, αλλά τελικά του βγήκε ένα μη διαχειρίσιμο «Οχι».
Και η Μέρκελ άλλωστε κάτι τέτοιο περιγράφει: ότι ο κ. Τσίπρας της είχε εξηγήσει ότι απλώς θέλει να δείξει με «πειστικό τρόπο» στον ελληνικό λαό ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια και μετά να συρθεί σε μια συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή στο τρίτο μνημόνιο που ο ίδιος προκάλεσε και φυσικά εξυπηρετούσε τα γερμανικά συμφέροντα.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη, αλλά το δημοψήφισμα μας οδήγησε να σώσουμε τη χώρα», επέμεινε, υποστηρίζοντας ότι η δραματοποίηση του δημοψηφίσματος ήταν η στιγμή σωτηρίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News