706
O Αλέξης Τσίπρας στο στούντιο του Real FM | Twitter/@atsipras

Τσίπρας: Οταν τελειώνουν τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο, η Τουρκία κερδίζει…

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 14:37
O Αλέξης Τσίπρας στο στούντιο του Real FM
|Twitter/@atsipras

Τσίπρας: Οταν τελειώνουν τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο, η Τουρκία κερδίζει…

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 14:37

Στη συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής στον Real FM, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να επιμένει στην υποβάθμιση της σημασίας-επιτυχίας του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας την κριτική περί «πρόθυμου και δεδομένου» συμμάχου αναφορικά με την κατεύθυνση της  εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η διαφορά μας με τη ΝΔ, δικαιολογήθηκε για το δικό του κρεσέντο συμπόρευσης με τον αμερικανικό παράγοντα επί κυβέρνησης Πρώτης Φοράς Αριστερά, είναι ότι «εμείς δεν υιοθετούμε το μοντέλο του πρόθυμου συμμάχου, που τα δίνει όλα χωρίς ανταλλάγματα και αρκείται σε μία αβροφροσύνη». «Γιατί τι μένει όταν τελειώσουν τα χειροκροτήματα;», διερωτήθηκε, σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς το standing ovation για τον Πρωθυπουργό στο Κογκρέσο.  «Η Τουρκία κερδίζει την ενίσχυσή της με 40 επιπλέον F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80», προεξόφλησε, σε μία διατύπωση που δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προφανώς δεδομένο ότι οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο τελικά θα καμφθούν και θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Ερντογάν, πιθανώς υπό τη μορφή ανταλλάγματος στο «παζάρι» για τη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και όλα αυτά βέβαια, ενώ ακόμη αναζητείται το δικό του «όχι» όταν  η Τουρκία ετοιμάζοταν να πάρει F-35 (πριν εκπαραθυρωθεί από το πρόγραμμα παραγωγής τους).

Οσον αφορά την εξεταζόμενη προμήθεια των F-35 -προς έκπληξη ή/και απογοήτευση πολλών «συντρόφων» στην Κουμουνδούρου- ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρνητικός στο όπλο, αλλά εξέφρασε προβληματισμό για την αύξηση του λογαριασμού των εξοπλιστικών, την ώρα που όπως υποστήριξε, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εισηγήσεις του Επιτελείου  και πολλά -πάντα κατά δήλωσή του- μέλη του Επιτελείου ζητούν να επενδύσουμε σε πιο «έξυπνα» όπλα, όπως τα drones (σ.σ. προφανώς εννοούσε UAV).

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι εκλογές «έπρεπε να έχουν γίνει χθες», εξαπολύοντας νέα «πυρά» κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια και την εμμονικά φιλελεύθερη,  όπως τη χαρακτήρισε, στρατηγιική της.

«Αυτό που με φοβίζει δεν είναι αν θα κερδίσουμε ή όχι στις εκλογές αλλά τι θα παραλάβουμε πάλι, γι’ αυτό λέω με ειλικρίνεια ότι οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες», ανέφερε επί λέξει.

Στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε την ανάγκη δημοσιονομικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) -επιμένοντας πως υπάρχει τέτοια δυνατότητα- και ανασχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης στις νέες συνθήκες φουσκωμένων λογαριασμών, πληθωρισμού και αρνητικής πρωτιάς στους μισθούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σχολίασε δηκτικά πως δεν έχει δει καμία κυβέρνηση «να κάνει κάθε τρεις και λίγο» διαρροές για πρόωρες εκλογές, με τα τελευταία, μάλιστα, ρεπορτάζ -όπως σημείωσε- να αναφέρονται ακόμη και σε πιθανή ημερομηνία.

Αφού επανέλαβε τέλος, την ανάγκη να προκύψει από τις κάλπες προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας (στη βάση προγραμματικής σύγκλισης), ο κ. Τσίπρας ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής και τον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, να μην κρατούν κλειστά χαρτιά για το πρόσωπο που θα αναλάβει επόμενος πρωθυπουργός (αφήνοντας δηλ. ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος).

«Οσο δεν ξεκαθαρίζει θέσεις στο ζήτημα αυτό, τόσο υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει στο μυαλό του λύσεις στυλ Παπαδήμου και τραπεζιτών», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  ότι όταν τον ρωτούν ποιος θα είναι πρωθυπουργός, δεν λέει το αυτονόητο και αφήνει σκιές που -όπως σημείωσε- έχουν και θεσμικό αντίκτυπο.

Οικονόμου: Αδυνατεί να αντιληφθεί – μας ζητεί να ακολουθήσουμε την τακτική της Τουρκίας

Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να αντιληφθεί ή να παραδεχτεί τα προφανέστατα, ήταν το πρώτο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη συνέντευξη Τσίπρα στον Real FM.

Οπως υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου, «σε αντίθεση με το τραγικό επίπεδο διεθνούς εκπροσώπησης, κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, η Ελλάδα είναι σήμερα σημαίνουσα περιφερειακή δύναμη με βαρύνοντα ρόλο στον κόσμο που άλλαξε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό πιστοποιήθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση».

«Ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε αυτό που παραδέχθηκαν μέχρι και οι Τούρκοι: ότι ο Πρωθυπουργός με τις τοποθετήσεις του και με τον τρόπο που έθεσε τα ζητήματα, ενίσχυσε πολύ σημαντικά τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Τσίπρας ζητάει ουσιαστικά από τον Πρωθυπουργό να ακολουθήσει την τακτική της Τουρκίας», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ για το πρόβλημα της ακρίβειας, αρκέστηκε να πει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που έχει μια εύκολη λύση για όλα». Και με την ακρίβεια, σχολίασε ειρωνικά, «έχει έτοιμο έναν νόμο και ένα άρθρο για να την ξορκίσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...