Με διαμαρτυρίες για τις πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με την εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό του Κιέβου και ισχυρισμούς ότι στη χώρα μας «απαγορεύτηκε ο Τσαϊκόφσκι» διάνθισε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Βουλή, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό, στη συζήτηση-ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε (και) από το βήμα της Βουλής τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία, χωρίς να έχει προηγηθεί εισήγηση ή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, γεγονός που κατά την άποψή του, τη μετατρέπει σε συμμετέχοντα του πολέμου.
«Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ακόμη κι αν τα κίνητρά σας είναι τα πιο ευγενή, ούτε να αποφασίζετε μόνοι σας», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συμπληρώσει: «Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα και είδαμε που οδήγησε σε άλλες χώρες».
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία, παρατήρησε χαρακτηριστικά. Και «φοβάμαι -πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ- ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν».
Η ρητορική σας δεν παίρνει υπόψη της τη ευαίσθητη θέση της Ελλάδας και την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής μας θέσης, σε ένα ανήσυχο Αιγαίο, όπως και τα εθνικά μας συμφέροντα, είπε στον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας και επιμένοντας στο θέμα της αποστολής του αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, αναρωτήθηκε για την σκοπιμότητα της επιλογής «η Ελλάδα από διαρκώς εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης να εμπλέκεται σε πρωτοβουλίες πολέμου».
«Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες ή θα είναι μια σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα επισπεύδουσα στη πρώτη γραμμή; Πρέπει να επιμείνει στον παραδοσιακό της ρόλο της ως γέφυρας ειρήνης και συνεννόησης των χωρών ή πρέπει να αλλάξει δόγμα και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης; Πρέπει στην παγκόσμια αστάθεια να συνεχίσει να επιδιώκει να είναι μέρος της λύσης; Ή να γίνει μέρος της κρίσης; Μέρος του πολέμου, αντί για μέρος της ειρήνης; Αυτά είναι κρίσιμα διλήμματα και θέλουν βάθος στρατηγικής και όχι τσιτάτα και επικοινωνιακές κραυγές», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένοντας ότι η χώρα θα έπρεπε να κρατήσει μία πιο «ισορροπημενη» στάση έναντι της Ρωσίας και του δίπολου με τη Δύση που διαμορφώνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «τις βαθύτατες ανησυχίες μας για ορισμένες πρωτοβουλίες σας κ. Μητσοτάκη, όχι συνολικά για τη στάση σας. Για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων και κοινών δράσεων της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς. Ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης, να μετατρέπεται σήμερα σε εμπλεκόμενη του πολέμου;» επεσήμανε προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με ιστορικό πισωγύρισμα, θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτό. Να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στο ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του ’50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές της δεκαετίας του ’50. Να υιοθετούμε ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα Καραμανλή», παρατήρησε, για να προσθέσει συνολικότερα για την Ευρώπη:
«Θεωρούμε ότι αυτό το πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Ποιος ωφελείται από τη σύγκρουση και το διπολισμό, τον ψυχρό πόλεμο; Όχι η ΕΕ, ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά. Η ευθύνη ανήκει στον Πούτιν, αλλά θα ήταν ωστόσο λάθος να προσποιηθούμε ότι δε βλέπουμε τα λάθη και τις ευθύνες και της ΕΕ, που επέτρεψαν να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ. Την αδυναμία της να έχει έναν ισχυρό ρόλο γεωπολιτικά. Τη παθητικότητά της σε μια σειρά από παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο παρελθόν.
»Το διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς αλά καρτ. Πού ήταν και που είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Ή μήπως το ξεχάσαμε αυτό; Λες και στη Κύπρο δεν είχαμε εισβολή. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, λοιπόν, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις Δυτικές δυνάμεις συνολικά, για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Με διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις, στο Ιρακ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία. Όπως και για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1999-2008, ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον Πρωθυπουργό και για τα εξοπλιστικά. «Είναι λάθος, τεράστιο λάθος και ανευθυνότητα να επιχειρείτε να μετατρέψετε τη κρίση σε ευκαιρία για μικροκομματικές επιδιώξεις. Να θέλετε μέσω της Ουκρανικής κρίσης να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες. Και να μα ζητάτε εκ νέου και λευκή επιταγή στα εξοπλιστικά» είπε.
Και αντιπαρερχόμενος τη στάση του κόμματός του κατά την ψήφιση των αμυντικών δαπανών και των επιμέρους προμηθειών στο πλαίσι του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, συμπλήρωσε:
«Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και σε αυτήν τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε να δημιουργήσετε ένα κλίμα υπερεξοπλισμών, χωρίς διαφάνεια και προγραμματισμό, πέρα από τη λογική της επαρκούς άμυνας που έχει ανάγκη η χώρα».
«Για να τελειώνει η πολιτική κερδοσκοπία : Για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Είναι η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας. Οι εξοπλισμοί είναι ένα μόνο μέσο για να πετύχουμε το σκοπό μας. Τα άλλα είναι η διπλωματία, η ισχυρή οικονομία, η εξωτερική πολιτική, η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια» κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε και το εύρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εκφράζοντας τη έντονη διαφωνία του με αυτές που αφορούν τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.
«Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο και ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε σε αυτές. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Στη δεύτερη περίπτωση οδηγούμαστε σε μία λογική αντιποίνων. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πράξεις και κινήσεις που θα φέρουν απέναντί μας τον ρωσικό λαό στο σύνολό του, όχι τον Πούτιν. Οι διώξεις από πανεπιστήμια είναι λάθος, η απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις και η απαγόρευση πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι λάθος. Οπως δεν απαγορεύτηκε ο Μπετόβεν έτσι δεν πρέπει να απαγορευτεί ο Τσαϊκόφσκι και τα μπαλέτα Μπολσόι στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με τη διαφορά όμως, ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν αφορά τα έργα, αλλά και τους κρατικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το καθεστώς Πούτιν.
«Πυρά» και για το Προσφυγικό
Η ομιλία Τσίπρα περιελάμβανε τέλος «πυρά» κατά της κυβέρνησης -και προσωπικά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη- για το Προσφυγικό.
Η θέση ευθύνης που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, τόνισε, επιτάσσει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό. «Να αποστείλουμε όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται, να στηρίξουμε τις προξενικές μας αρχές με όποιο τρόπο μπορούμε για να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της ΕΕ ότι η παραβίαση του διεθνούς Δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Να πρωτοστατήσουμε ώστε να δημιουργηθούν δομές επανεγκατάστασης των προσφύγων στην ΕΕ. Θέση που υποστηρίζουμε με συνέπεια και όταν οι πρόσφυγες ερχόταν από τον πόλεμο της Συρίας και του Αφγανιστάν» είπε και στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «ντροπή να ακούγονται δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες».
«Ο υπουργός σας το είπε ο κ. Μηταράκης που θα έπρεπε να έχει επίγνωση της ιστορίας όταν μιλά», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να λαμβάνει τον λόγο αμέσως μετά και να επισημαίνει ότι το καθεστώς πρόσφυγα και ποιος δικαιούται ασύλου στη χώρα μας το ορίζει το διεθνές Δίκαιο και όχι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς.
Απαντώντας επί προσωπικού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος του απέδωσε αλλά καρτ διαχωρισμό των προσφύγων, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «στο Συμβούλιο των υπουργών, στις Βρυξέλλες είπα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες».
«Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν στο έδαφος της ΕΕ» εξήγησε ο κ. Μηταράκης και δήλωσε πως «η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 για να παράσχει βοήθεια».
«Τη δήλωση περί πραγματικών προσφύγων σε αντιδιαστολή με άλλες ομάδων προσφύγων, δεν την έκανα εκείνη την στιγμή. Υπάρχει όμως, αντιδιαστολή απέναντι σε δύο ομάδες μεταναστών. Πρώτον, οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίο έρχονται παράνομα στον χώρο Σένγκεν – κατά παράβαση του άρθρου 4 του Κώδικα Σένγκεν και δεν δικαιούνται διεθνή προστασίας – και υπάρχουν επίσης, αιτούντες άσυλο που προέρχονται από μακρινές χώρες και ηπείρους, διερχόμενοι μίας ή περισσοτέρων ασφαλών χωρών -κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης-, και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτες» σημείωσε ο κ. Μηταράκης, για να καταλήξει στην παρέμβασή του:
«Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτή συνορεύει με την ΕΕ και οι πρόσφυγες αυτοί έρχονται άμεσα. Αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο και όχι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: O Τσίπρας ανακάλυψε «απαγόρευση» του Τσαϊκόφσκι και είπε ότι δεν απαγορεύτηκε ούτε ο Μπετόβεν!
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.