373
Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τσίπρας: Οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 15:15
Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τσίπρας: Οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 15:15

Για υποκρισία στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Εξήγησε τη θέση του απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό: «Δεν είπατε στη δευτερολογία σας μία κουβέντα για τον διορισμό του υφυπουργού σας που είχε στείλει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό είστε υποκριτής, κ. Μητσοτάκη, όταν μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τη βία στα πανεπιστήμια». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στον υφυπουργό Ναυτιλίας Κωνσταντίνο Κατσαφάδο, ο οποίος ως φοιτητής στο ΠΑΠΕΙ είχε βρεθεί να εμπλέκεται σε υπόθεση βιαιοπραγίας και μάλιστα είχε ανασταλεί για αυτό η ιδιότητα μέλους στη ΔΑΠ-ΝΔΦ, της φοιτητικής οργάνωσης της ΝΔ.

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ερωτήματα που του είχε θέσει νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης. Κατ’ αρχήν για το θέμα του βαθμού εισαγωγής στα πανεπιστήμια, είπε ότι εκείνοι που δίνουν λευκή κόλλα είναι το 2%-3% του συνόλου, ωστόσο με τον νόμο που συζητείται, «αυτοί που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και θα μείνουν εκτός θα είναι περίπου το 25% του συνόλου…». Ακολούθως ρώτησε: «Τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, τι κριτήριο εισαγωγής θα έχουν για την εισαγωγή τους σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο; Μόνο το αν οι γονείς τους έχουν πορτοφόλι για να πληρώσουν. Και το λέτε, ενώ δήθεν κόπτεστε για την αριστεία». Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων, αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους.

Για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» απάντησε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια, αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Για τους αναπληρωτές καθηγητές, είπε ότι «μόλις βγήκαμε από την επιτήρηση των μνημονίων, αλλάξαμε την υποχρέωση για διορισμούς αναπληρωτών και νομοθετήσαμε τους μόνιμους διορισμούς».

Για τις φωτογραφίες από το Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και έδειχναν αίθουσες με οθόνες παρακολούθησης, σχολίασε: «Οι φωτογραφίες δείχνουν πώς τα ηλεκτρονικά μέσα βοηθούν στην επιτήρηση… και στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη, τη διαδικασία την κάνουν φύλακες και όχι αστυνομικοί…». Αφού σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν κατέληξε: «Ομως είστε εσείς προσωπικά που μέσα σε μία νύχτα διώξατε εκατοντάδες φύλακες από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...