«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει επιβάρυνση των νοσοκομείων, αλλά μόνο στη χώρα μας και ενδεχομένως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, βιώνουμε τριτοκοσμικές σκηνές στα νοσοκομεία. Μόνο στη χώρα μας έχουμε150 πρόχειρα διασωληνομένους ασθενείς έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πουθενά αλλού». Αυτό υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης σε πολιτική συγκέντρωση στο Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.
Μια περιοδεία που, όπως αναμενόταν, είχε καταγγελίες για όλα, από την πανδημία μέχρι την απολιγνιτοποίηση και από την ακρίβεια ως την καταγγελλόμενη από τον ίδιο υποβάθμιση του τοπικού πανεπιστημίου
«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πανδημία. Αυτή του κορονοϊού από τη μία και από την άλλη της ακρίβειας και της όξυνσης των ανισοτήτων. Και στις μέρες που ζούμε και οι δύο κρίσεις κορυφώνονται», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει στο ίδιο εφιαλτικό μοτίβο: «Ζούμε για άλλη μια φορά σκηνές τραγωδίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ζούμε, όμως, και σε μια πρωτοφανή συνθήκη όπου τα περισσότερα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν το “σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας”. Την 3η βδομάδα του μήνα τελειώνουν τα λεφτά, ενώ ο μήνας και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Και για αυτή τη διπλή δοκιμασία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκλειστική και βαρύτατη ευθύνη», είπε.
Ειδικότερα για το θέμα της πανδημίας υποστήριξε ότι «σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κορονοϊός, αλλά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια τους τελευταίους μήνες σε θανάτους. Και σε όλη την Ευρώπη έχουμε ενεργειακή κρίση αλλά η μικρή Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μόνο η Ελλάδα διατηρεί το μισθό σε χαμηλότερα επίπεδα το 2021 από ότι μια δεκαετία πριν».
«Ολα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα, δεν είναι η κακή μας μοίρα ή το κακό μας ριζικό. Ούτε αποτελούν μια παροδική συγκυρία αναπότρεπτη. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα είτε επιλογών, είτε λαθών, είτε παραλείψεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλω, λοιπόν, σήμερα από εδώ, από την Κοζάνη, να στείλω ένα μήνυμα απλό, κατανοητό και αποφασιστικό: Δεν πάει άλλο με αυτούς που μας κυβερνούν. Δεν πάει άλλο με την ιδιοτέλεια, τον κυνισμό, και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού, που αρνούνται όχι μόνο να συζητήσουν, να αποδεχθούν την πραγματικότητα, αλλά και να την κοιτάξουν κατάματα. Και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ακόμα και αυτοί που ψήφισαν τη ΝΔ στις εκλογές του 2019, έχουν αρχίσει να γυρίζουν τη πλάτη στον κ. Μητσοτάκη».
Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι «σύντομα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα είναι παρελθόν».
Συνεχίζοντας στον γνωστό μοτίβο καταγγελίας των μέσων ενημέρωσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «παρά τη πρωτοφανή στήριξη που του παρέχουν τα λογής συμφέροντα και η πλειοψηφία των ΜΜΕ, η πραγματικότητα δε μπορεί άλλο πια να κρυφτεί. Όλο και περισσότεροι πολίτες, με όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, λένε “όχι” στις πολιτικές, στην προπαγάνδα, στην αδιαφάνεια, στον κυνισμό, που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε παρά να περάσει σαν το κλέφτη από τη πόλη σας. Δεν περπάτησε στο δρόμο, δεν συνάντησε απλούς πολίτες παρά μόνο έφερε τα ΜΑΤ να επιτεθούν στους διαδηλωτές. Γιατί η ελληνική κοινωνία βράζει. Και δεν είναι οι πλατείες και οι δρόμοι προστατευμένο στούντιο. Γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δύο χρόνια τώρα διαχειρίζονται τη πανδημία ως ευκαιρία. Ευκαιρία να απαξιώσουνε το ΕΣΥ, προς όφελος των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία. Ευκαιρία να ταΐσουνε την προπαγανδιστική τους μηχανή, δίνοντας κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ για να τους αποθεώνουν. Ευκαιρία για το πρωτοφανές πάρτι των απευθείας αναθέσεων. Ανθρωποι πεθαίνουν και οι ημέτεροι πλουτίζουν. Ευκαιρία για θεσμικό εκτροχιασμό. Με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, με τη Βουλή να υπολειτουργεί, με τη δημοκρατία να ασθμαίνει. Ευκαιρία για διχασμό, για διαίρει και βασίλευε».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χωρίζει την Ελλάδα σε δήθεν υπεύθυνους και ανεύθυνους, σε πεφωτισμένους και ψεκασμένους». Και σημείωσε: «Πρώτα ήταν οι νέοι απέναντι στους ηλικιωμένους. Μετά ήταν οι πιστοί στις εκκλησίες. Τώρα είναι οι ηλικιωμένοι μεταξύ τους και με τους νεότερους. Όλοι εναντίον όλων, φοβισμένοι εναντίον φοβισμένων, για να τη γλιτώνουν στο τέλος οι ανίκανοι που μας κυβερνούν».
Για το θέμα της ακρίβειας είπε ότι «δεν το λύνεις επιδοτώντας με 39 ευρώ λογαριασμούς ρεύματος που θα αυξηθούν από 80% ως 150%. Δεν το λύνεις με μόλις 300 εκατομμύρια παροχές, όταν εμείς σε καιρό δημοσιονομικής πίεσης, χωρίς κύμα ακρίβειας και πανδημία είχαμε δώσει 800 εκατομμύρια κοινωνικό μέρισμα το 2018. Δεν το λύνεις με την κοροϊδία της αύξησης μισού ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό. Και φυσικά δεν το λύνεις όταν ενώ πανηγυρίζεις για την ανάπτυξη, οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται στα κανάλια κουνώντας το δάχτυλο λέγοντας «δεν υπάρχει φράγκο». Ε, τότε για τι ανάπτυξη μιλάμε; Οι πολίτες αποδεδειγμένα δεν βγαίνουν, το κράτος – κατά ομολογία του κ. Σκυλακάκη και του κ. Γεωργιάδη – δεν έχει, άρα ποιος καρπώνεται την όποια ανάκαμψη; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Αυτοί που ήθελαν να μείνουν στάσιμοι οι μισθοί. Αυτοί που πίεσαν να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Αυτοί που πήραν φορολογικά δωράκια από την κυβέρνηση. Αυτοί που ετοιμάζονται να μοιραστούν μεταξύ τους τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Αυτοί για τους οποίους κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης. Οι χορηγοί του, τα στηρίγματα του, η παρασιτική ελίτ που πλουτίζει ενώ η κοινωνία γονατίζει. Εμείς εκπροσωπούμε, και θέλουμε να εκπροσωπούμε, και ξέρουμε να εκπροσωπούμε, τους άλλους. Τους πολλούς».
Ακολούθως κατήγγειλε την απολιγνιτοποίηση. «Η κυβέρνηση οδήγησε σε ξαφνικό θάνατο τις λιγνιτικές μονάδες αγνοώντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την ανάγκη ασφάλειας εφοδιασμού. Αποδίδει την αλματώδη αύξηση του κόστους ενέργειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε εξωγενείς παράγοντες για να κρύψει τις ευθύνες της. Οι εξωγενείς παράγοντες όμως δεν δικαιολογούν την ελληνική πρωτιά στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας και το ακραίο ράλι ακρίβειας που διαρκώς οξύνεται».
Πρόσθεσε δε ότι «ο “ξαφνικός θάνατος” των λιγνιτικών περιοχών που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε από πίσω κάποιο σχέδιο, πέρα από την μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε λίγες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου».
Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είπε ότι η κυβέρνηση του δημιούργησε έξι νέα Τμήματα και ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως τα έκλεισαν, ενώ του έδωσαν τη «χαριστική βολή» με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων.
«Κακούργημα» η πώληση της ΔΕΗ
Νωρίτερα, από την Πτολεμαΐδα, ο κ. Τσίπρας είχε φτάσει στο σημείο να αποκαλέσει κακούργημα την πώληση ενός ποσοστό της ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε συγκεκριμένα «κακούργημα» και «εγκληματική» την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εν μέσω ενεργειακής κρίσης με την εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ, καθώς όπως είπε πλέον «αφήνεται κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση έρμαιο στις αρπαχτικές διαθέσεις των κερδοσκόπων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό για εσάς εδώ στη Δυτική Μακεδονία είναι “έγκλημα στο τετράγωνο”».
Ειδικά για την εκχώρηση της ΔΕΗ, τόνισε πως «δεν είναι αμέλεια, ούτε έλλειψη σχεδίου και ερασιτεχνισμός, εδώ είναι δόλος», καθώς εν μέσω ενεργειακής κρίσης η ΔΕΗ ήταν το όπλο που έχει η κυβέρνηση για να διατηρήσει χαμηλά τον ανταγωνισμό και τις τιμές του ρεύματος. «Αντίθετα η κυβέρνηση αποφάσισε την εκχώρηση του 17 % σε ιδιώτες και μια γραμμή εδώ και δύο χρόνια από την πλευρά της νέας διοίκησης η οποία έχοντας καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα, αυτή η επιχείρηση, να παίζει έναν κοινωφελή ρόλο». Αυτή η διοίκηση όπως είπε χαρακτηριστικά «αύξησε τα τιμολόγια 15% με το καλημέρα όταν εμείς για 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και απορρόφησε το ΦΠΑ στην ενέργεια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News