830
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τσίπρας: Ο Λιβανός… «προσέβαλε» τη σημερινή κυβέρνηση – «εποποιία» είναι τώρα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 14:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/02/2022, 17:09
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τσίπρας: Ο Λιβανός… «προσέβαλε» τη σημερινή κυβέρνηση – «εποποιία» είναι τώρα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 14:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/02/2022, 17:09

Η υπόθεση Λιβανού – Δούκα, η ακρίβεια και φυσικά η πολυσυζητημένη «λίστα Πέτσα»: όλα τα επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, στην ομιλία του στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την καταγγελλόμενη χειραγώγηση την ΜΜΕ και των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Πιάνοντας το νήμα από τα όσα συζητούσε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας με τον Σπήλιο Λιβανό για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους του 2007 –μια συζήτηση που οδήγησε στην αποπομπή του δεύτερου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης–, ο κ. Τσίπρας είπε προς την κυβερνητική πλειοψηφία ότι «η φαυλότητα, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ήταν πάντα στο DNA της παράταξης σας, αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει προηγούμενο, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών ασφυκτιούν. Με το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημα και εσείς έχετε στήσει πάρτι με το δημόσιο χρήμα, για να χτίσετε το καθεστώς σας», προσέθεσε, επιστρατεύοντας για μία ακόμη φορά αόριστες γενικότητες περί σπατάλης, απευθείας αναθέσεων κλπ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο Σπήλιος Λιβανός δεν αποπέμφθηκε «επειδή για 14 μήνες δεν παρήγαγε απολύτως τίποτα στο υπουργείο του, ούτε γιατί οι αγρότες είναι σε αναβρασμό», αλλά «επειδή εξέφρασε μια κρίση για τις σακούλες με τα 100ευρα στην Ηλεία, μετά τις φωτιές του 2007, όπως αληθώς τα εξιστόρησε ένας άλλος γαλάζιος πρώην υπουργός και νυν δήμαρχος».

Με σκωπτικό τόνο σχολίασε ότι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσέβαλε την κυβέρνηση «διότι αν ήταν εποποιία τα διχίλιαρα του 2007, τότε τι είναι τα πέντε δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς του 2022; Τι είναι τα δεκάδες εκατομμύρια της λίστας Πέτσα χωρίς κριτήρια σε ΜΜΕ; Τι είναι οι χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ; Τι είναι οι απευθείας αναθέσεις με το τσουβάλι σε δημοσκοπικές εταιρείες, που αρνούνται ακόμη και να δώσουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους και προστατεύονται προκλητικά και παράνομα;». «Όλα κι όλα. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δε μπορεί να προσβάλλει έτσι τη κυβέρνηση ο κ. Λιβανός. Πολύ σωστά λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τον απέπεμψε. Δε μπορεί να λέει ότι ήταν το 2007 εποποιία και ότι σήμερα υπολειπόμεθα. Διότι το έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη Μεταπολίτευση και μετά», προσέθεσε επιμένοντας να στρέφει τα βέλη του κατά της σημερινής κυβέρνησης και προσπερνώντας την κριτική στη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά χαρακτηρίζοντας θράσος από την πλευρά της κυβέρνησης να λέει στους πολίτες ότι δεν τους στηρίζει γιατί θα εκτραπεί η χώρα δημοσιονομικά.

«Δεν ντρέπεστε να το λέτε αυτό; Αντί να μειώστε τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, αντί να μειώσετε ΦΠΑ στα τρόφιμα, να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό να ανασάνει ο κόσμος, λέτε ‘’θα ξεφύγουμε δημοσιονομικά’’; Τι κάνατε 2,5 χρόνια που τρώγατε από τα έτοιμα της στρωμένης οικονομίας που σας αφήσαμε;», σημείωσε.

Στις διαμαρτυρίες από τα έδρανα της συμπολίτευσης ότι κατά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ το τιμολόγιο της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας απάντησε «να τα πείτε αυτά στους ψηφοφόρους σας, που κρατάνε τους λογαριασμούς του ρεύματος και παθαίνουν εγκεφαλικό».

Για τα καύσιμα είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση στην ΕΕ στην τιμή αμόλυβδης προ φόρων, αλλά μετά την επιβολή φόρων ανεβαίνει στην πρώτη πεντάδα, τη στιγμή που η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά το μέσο εισόδημα και τον κατώτατο μισθό.

«Ακριβότεροι στο ρεύμα, ακριβότεροι στη βενζίνη, ακριβότεροι στα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ αλλά φθηνότεροι στο μισθό. Αυτή είναι η εικόνα της χώρας. Πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος; Σας απασχολεί αυτό;», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Οσον αφορά στο αντικείμενο της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπάθησε να μετατρέψει την Εξεταστική επιτροπή για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ σε «νεκροταφείο της αλήθειας» με μονοκομματικό προεδρείο, επιλεκτική ενημέρωση στα «κυρίαρχα μίντια», απόκρυψη εγγράφων και με άρνηση να κληθούν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί.

«Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο από την εξεταστική επιτροπή για τη “λίστα Πέτσα” να έχετε κρύψει τον ίδιο τον κ. Πέτσα, αποδεικνύοντας ότι φοβάστε την αλήθεια και λειτουργείτε με όρους συγκάλυψης και υπογείων συναλλαγών», είπε. Συνέχισε δε λέγοντας ότι δεν υπάρχει «λίστα Πέτσα» ή «λίστα Σκέρτσου, Πιερρακάκη ή Κικίλια, ή Δημητριάδη», αλλά υπάρχει η «λίστα Μητσοτάκη».

Οικονόμου: Ο Τσίπρας χρεοκοπεί πολιτικά ο ίδιος

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δήλωσή του

«Για μια ακόμη φορά, στις δημόσιες τοποθετήσεις του για τις ανατιμήσεις, ο κ. Τσίπρας υπόσχεται χωρίς μέτρο και χωρίς μέτρημα», είπε ο κ. Οικονόμου, για να συμπληρώσει: «Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής” είχε ισχυριστεί πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Με δηλώσεις σαν τη σημερινή δείχνει ότι συνεχίζει ακατάβλητος στο δρόμο του λαϊκισμού και είναι έτοιμος να ξαναδιαλύσει τα δημόσια οικονομικά, αν ποτέ του δινόταν η ευκαιρία. Όπως ακριβώς έκανε το 2015, φορτώνοντας ένα τεράστιο αχρείαστο μνημόνιο στις τσέπες των Ελλήνων. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και σύνεση και ότι οι ανέξοδες υποσχέσεις καταλήγουν πάντα σε οδυνηρές διαψεύσεις. Τελικά, προσπαθώντας να πλήξει την κυβέρνηση, χρεοκοπεί πολιτικά ο ίδιος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...