Στην αλλαγή πολιτικής πλεύσης μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, την πανδημία και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, την οικονομία και τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης, τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, αλλά και στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τις εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Η μεγάλη αγωνία πλέον είναι το πώς θα ζήσουμε μετά την πανδημία, η οποία είναι ακόμα εδώ» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πώς αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς. «Όχι όμως όλες», συμπλήρωσε.
«Η ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο ήταν μια ιστορική ομιλία, ακριβώς γιατί βάζει τέλος σε έναν κύκλο πολλών ετών νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό να γίνει από έναν μετριοπαθή πρόεδρο των ΗΠΑ. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος και τη σκέψη μας σε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Το κυρίαρχο υπόδειγμα της απρόσκοπτης λειτουργίας των αγορών, της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού που θα δίνει τη δυνατότητα στους λίγους να κερδίζουν, δεν προχωρά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, μίλησε για μια αποτυχημένη προσπάθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχει ένα χαρακτηριστικό (η ΕΕ): κινείται πολύ αργά. Το ίδιο έκανε με την κρίση χρέους το 2008 – 2009. Απέτυχε και στο Προσφυγικό. Συνολικά είναι πίσω. Ωστόσο υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια, αν και η ευρωπαϊκή ηγεσία συνεχίζει και σκέφτεται με όρους τού χθες», υπογράμμισε σχετικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τα τωρινά βασικά προβλήματα, που, όπως είπε, είναι η κλιματική και η υγειονομική κρίση, σημειώνοντας ότι δεν έχουν σύνορα.
«Ο Μπάιντεν συλλαμβάνει αυτό που λέει ο ΠΟΥ. Αν αυτό δεν μπορεί να το συλλάβει η ΕΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι προτάσσει τον κόσμο του κέρδους, αντί της ασφάλειας της διεθνούς κοινότητας», είπε ακόμη.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, τόνισε: «Συνολικά η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είχε μεγάλες ανεπάρκειες. Το μοντέλο του lockdown για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αποτυχημένο. Κρίσιμη ήταν η μη ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ενώ δεν υπήρξε προσπάθεια για σοβαρό έλεγχο και ιχνηλάτηση για τον έλεγχο των κρουσμάτων. Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στον εμβολιασμό. Περίπου 500 ήταν οι απώλειες τους πρώτους έξι μήνες, ενώ πάρα πολλές στο δεύτερο κύμα».
«Ανά 1.000 συμπολίτες μας, ένας έχει χάσει τη ζωή του και αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Εγώ εμβολιάστηκα τον Δεκέμβριο. Αν είχαμε τη δυνατότητα τη σημερινή ταχύτητα εμβολιασμού να την είχαμε τον Ιανουάριο, θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας:
«Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερη κρίση, αυτήν της πανδημίας, αλλά έχει εργαλεία: Βρήκε γεμάτα ταμεία. Έχει τη δυνατότητα ενός σχεδιασμού από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πρέπει να το αξιοποιήσει σωστά. Δεν έχει δημοσιονομική “θηλιά”.»
Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για μια «άτολμη» κυβέρνηση, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ύφεσης. «Ποιοι θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης την επόμενη χρονιά που λογικά δεν θα υπάρχει πανδημία;» αναρωτήθηκε, συνεχίζοντας: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν αν δεν υπάρξουν τομές στο τραπεζικό σύστημα. Ένας φόβος που εκφράζω ότι θα έχουμε διόγκωση της ανεργίας εκ νέου. Τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ θα αποσυρθούν τον Μάρτιο του 2022», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κρατά μια ιδεοληπτικά στάση στα ζητήματα της οικονομίας αλλά και σε αυτά της κοινωνικής πολιτικής.
«Τη στιγμή που κλείνει ο κύκλος του νεοφιλελευθερισμού στις ΗΠΑ η κυβέρνηση της Ελλάδας έρχεται να εφαρμόσει πολιτικές τού χθες» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, επέμεινε: «Η Ελλάδα δεν θα έχει μέλλον αν μειώσει το εργατικό κόστος μειώνοντας τους μισθούς. Αυτή θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη της επόμενης περιόδου. Προσβάλει η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για όσα έρχονται στα Εργασιακά. Η κυβέρνηση έρχεται να κάνει το οκτάωρο, δεκάωρο».
Ερωτηθείς για το πώς αποτιμά σήμερα πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη προ διετίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για τη χώρα και για την περιοχή. Όλος ο πλανήτης ονομάζει τη χώρα Βόρεια Μακεδονία. Η Συμφωνία άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια, σε μια θετική κατεύθυνση. Θα είχαμε πολύ ασταθείς γείτονες αν δεν προχωρούσε».
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. «Φαίνεται ότι αυτή δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τα όποια “παράθυρα” υπάρχουν για διάλογο. Με βάση το διεθνές δίκαιο οφείλουμε να ανοίξουμε δρόμους για την επίλυση των ζητημάτων. Να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην ΕΕ και την ανάγκη της Τουρκίας να αποκτήσει μια οικονομική σχέση με την ΕΕ», τόνισε.
Τέλος, ερωτηθείς για τα τεκταινόμενα στη Γάζα και το Ισραήλ και τις μεγάλες ταραχές στην περιοχή, παρατήρησε: «Το λιντσάρισμα ενός Άραβα από ακραίους Δεξιούς, ήταν η χειρότερη εικόνα σε μια περιοχή συνυφασμένη με την συνύπαρξη. Η ΕΕ και ο διεθνής παράγοντας πρέπει να δράσουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News