Η αξία της Δημοκρατίας, η σημασία της ελευθερίας, η μνήμη των θυμάτων, η τιμή των αγωνιστών ήταν τα βασικά σημεία που άγγιξαν τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967.
Ξεχώρισαν οι αιχμές του Αλέξη Τσίπρα για τις «εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις, που σήμερα κάποιοι ανακαλύπτουν ξανά», η πολύ λιτή φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η επισήμανση του επικεφαλής του Ποταμιού για το κενό στην ύλη των εκπαιδευτικών βιβλίων Ιστορίας.
«Πενήντα χρόνια μετά, η μνήμη των Ελλήνων παραμένει -και θα παραμένει στο διηνεκές- σ’ εθνική εγρήγορση για το στυγερό έγκλημα κατά της Δημοκρατίας που συντελέσθηκε την αποφράδα ημέρα της 21ης Απριλίου 1967», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι Ελληνες «οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε, αδιαλείπτως και αενάως, ως θεματοφύλακες ενός αναντικατάστατου θεσμικού και πολιτικού αγαθού, το οποίο, από τη φύση του, είναι εύθραυστο».
Υπογράμμισε ότι κάθε φορά που η Ελλάδα στερήθηκε το αγαθό της Δημοκρατίας, το “τίμημα” υπήρξε εξαιρετικά επώδυνο όχι μόνο για τους θεσμούς και τον άνθρωπο αλλά ακόμη και για τον εθνικό μας κορμό. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η μαρτυρική Κύπρος, θύμα της ιταμής τουρκικής εισβολής και κατοχής, μας το θυμίζει ως σήμερα».
«Αιωνία η μνήμη εκείνων που έπεσαν θύματα των αδίστακτων πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967 και παντοτινή τιμή σ’ εκείνους που αντιστάθηκαν και βασανίσθηκαν, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία όπως ταιριάζει στους Ελληνες», κατέληξε.
Πολιτική χροιά είχε το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άφησε αιχμές για πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τις «εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις» προς προσωπικό τους συμφέρον.
«Η 21η Απριλίου 1967 είναι η ημέρα κατά την οποία στη χώρα μας καταλύθηκε η Δημοκρατία και κατεστάλησαν ολοκληρωτικά οι πολιτικές ελευθερίες. Χρειάστηκαν επτά χρόνια αγώνων για να αποκατασταθεί ο κοινοβουλευτισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Χρειάστηκαν ακόμα περισσότερα, για να μπουν οριστικά στο περιθώριο οι εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις, που σήμερα κάποιοι ανακαλύπτουν ξανά, για μικροπολιτικούς λόγους» ανέφερε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας.
«Οφείλουμε έναν φόρο τιμής σε αυτούς που συνεισέφεραν, με οποιονδήποτε τόπο, στον αντιδικτατορικό αγώνα», σημείωσε καλώντας όμως σε επαγρύπνηση, «καθώς η πολύπλευρη πολιτική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο μίας σοβαρής οπισθοδρόμησης, τόσο για το δημοκρατικό κεκτημένο, όσο και για τα κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο μόνος δρόμος για το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».
Στο Twitter ανάρτησε το μήνυμά του για τη μαύρη επέτειο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «21 Απριλίου 1967: Δεν ξεχνάμε. Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία. Παντού και πάντα».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σθεναρή αντίσταση σε ό,τι υπονομεύει τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. «Γνωρίζουμε ότι μόνο η γνήσια και αξιακή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη δράση των αρρωστημένων μυαλών που υπονομεύουν και αρνούνται τη Δημοκρατία», τόνισε στέλνοντας ένα μήνυμα κατά του αχαλίνωτου λαϊκισμού και της δημαγωγίας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να καυτηριάσει την απουσία της ιστορικής αναφοράς στα σχολεία για τα εγκλήματα που συνέβησαν πριν από 50 χρόνια στη χώρα.
Το ΚΚΕ επεσήμανε ότι «προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, στην χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου».
Η Ενωση Κεντρώων ανέφερε σε ανακοίνωση: «Στην 21η Απριλίου του ’67 κάποιοι επίορκοι αξιωματικοί κατέλυσαν την δημοκρατία στην Ελλάδα, επί επτάμισι χρόνια η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News