1011
O Αλ. Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξή του σε περιφερειακά δίκτυα | ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Τσίπρας: Και συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ – και αμφισβήτηση των γκάλοπ – και υπαινιγμοί περί νοθείας

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 06:45
O Αλ. Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξή του σε περιφερειακά δίκτυα
|ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Τσίπρας: Και συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ – και αμφισβήτηση των γκάλοπ – και υπαινιγμοί περί νοθείας

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 06:45

Η συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας σε περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια είχε τη γνωστή συνταγή: αμφισβήτηση των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και media, φυσικά επίθεση κατά του Πρωθυπουργού και βεβαιότητα περί νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – το ξεχωριστό ήταν ότι αυτή τη φορά στο μενού είχε και υπαινιγμούς περί νοθείας και αμφισβήτηση των κεκτημένων της Μεταπολίτευσης!

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την τηλεμαχία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών: «Φοβάμαι ότι αυτή η τηλεμαχία δεν θα είναι μια τηλεμαχία που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, δεδομένου ότι έχουν οριστεί για άλλη μια φορά κανόνες που δεν επιτρέπουν τον διάλογο, που δεν επιτρέπουν την ανταλλαγή απόψεων. Παράλληλοι μονόλογοι! Με ευθύνη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο και δεν προσέρχεται σε ένα διάλογο μεταξύ ημών των δύο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα».

Στη συνέχεια και ασχολούμενος με το αγαπημένο του θέμα, τα media, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τους χαρακτηρισμούς του δημοσιογράφου Παναγιώτη Λάμψια, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τι να σχολιάσω… αυτές είναι φαιδρότητες. Αλλά τον δικαιολογώ τον συγκεκριμένο κύριο. Τον δικαιολογώ, διότι έχει κάθε λόγο να είναι εθελοντικά υβριστής μου. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που του έκοψε την αργομισθία στον ΟΑΕΔ», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει: «Ηταν από αυτούς τους συναδέλφους σας που ενώ δεν πατούσε ποτέ στο Δημόσιο, έπαιρνε μισθό από το Δημόσιο και ήταν από αυτούς τους δημοσιογράφους που κατηγορούσαν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι “μαζί τα φάγαμε”. Αυτή είναι μια παλιά πληγή».

Γενικεύοντας υποστήριξε ότι «Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο χτίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τέτοιες παρεμβάσεις φαιδρότητας, τοξικότητας, αθλιότητας και με λάσπη στον αέρα. Πίσω από όλο αυτό βρίσκεται η ΝΔ, δεν βρίσκονται οι δημοσιογράφοι».

Για το θέμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε μια γνωστή θεωρία: «Δεν είναι πρωτοφανές αυτό. Οι δημοσκοπικές εταιρείες έχουν μια συστηματική αδυναμία να εντοπίσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ισχυρίζομαι ότι εδώ υπάρχει μια γενικευμένη θεωρία συνωμοσίας, ισχυρίζομαι ότι το εργαλείο αυτό, που είναι η μέτρηση ή οι μετρήσεις, έτσι όπως παραδοσιακά γίνονται, έχουν μια επιπλέον αδυναμία να προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως ανέφερε ότι οι πολίτες δεν απαντάνε στις δημοσκοπήσεις: «Εχουμε και μια καθεστωτική λογική, σε κάθε βήμα αυτής της κυβέρνησης. Πιστεύετε λοιπόν ότι ένας πολίτης που τον παίρνει μια δημοσκοπική εταιρεία τηλέφωνο, και του λέει “καταγράφεσαι τώρα, τι θα ψηφίσεις;”, θα πει με ευκολία οτιδήποτε άλλο; Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή 5 στους 7 δεν απαντάνε;», είπε.

Ακολούθως απάντησε στο ερώτημα του «ενός δισεκατομμυρίου», όπως το χαρακτήρισε για τον σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών: «Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εχουμε εκλογές με απλή αναλογική. Αυτός που θα έρθει πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το παιχνίδι των μετεκλογικών συνεργασιών την επόμενη μέρα. Αυτός που θα έρθει πρώτος, θα έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει κυβέρνηση. Εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μια προοδευτική κυβέρνηση. Ο πρώτος με τον τρίτο θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν κυβέρνηση με βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας τούτη την ώρα».

Ακολούθως εξήγησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διότι από ό,τι είδα τις προγραμματικές θέσεις τους, δεν υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές. Στα 11 σημεία που εμείς καταθέσαμε προχθές και είδα την επόμενη μέρα, μετά από δυο μέρες, κατέθεσαν το δικό τους πρόγραμμα, νομίζω ότι ουσιαστικές διαφορές δεν είδαμε. Γι’ αυτό και δεν άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να βγει και να πει ότι το 5ο σημείο είναι προβληματικό, το 6ο σημείο είναι προβληματικό, ή να πρόσθεσε ένα ακόμα σημείο. Δεν άκουσα»…

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε: «Εχω δηλώσει ευθαρσώς και το έχω ξεκαθαρίσει, υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Δεν έχω πρόβλημα με το κόμμα του, αλλά ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, δεν είναι εύκολο να μπορέσεις να καθίσεις στο τραπέζι και να κουβεντιάσεις με έναν άνθρωπο ο οποίος το 2015 είχε αυτή τη συμπεριφορά, όταν εμείς δίναμε τη μάχη για να σώσουμε τη χώρα, αυτός κατέγραφε τις συνομιλίες μας για να κάνει βιβλίο και να κάνει τον εαυτό του ήρωα. Και μας έβγαλε προδότες όλους εμάς που κρατήσαμε την κοινωνία όρθια. Δε μπορεί να ξεχαστούν όλα αυτά. Όπως επίσης, δε μπορεί να συλλάβει το μυαλό μου πώς είναι δυνατόν τούτη την ώρα να δίνει αυτή τη χείρα βοηθείας στον Μητσοτάκη, λες και είναι συνεννοημένοι. Να παρουσιάζει αυτή την εμμονή των σχεδίων Σόιμπλε ως αντικείμενο συζήτησης το 2023, όταν φύγαμε από την κρίση εκείνη».

Απευθύνθηκε και στο Νίκο Ανδρουλάκη: «Ο ανταγωνισμός ο προεκλογικός έχει κι ένα όριο. Δεν μπορείς να εμφανίζεσαι ως ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα και να έχεις διμέτωπο και ν’ αφήσεις ανοιχτό να συνεργαστείς με το κόμμα του Μητσοτάκη και με τα ορφανά του Καρατζαφέρη».

Οχι νοθεία, αλλά… face control!

Σε μια πολύ βολική ερώτηση για το αν τον φοβίζει ο κίνδυνος νοθείας στις εκλογές απάντησε: «Δεν με φοβίζει θέμα νοθείας γιατί στις εκλογές αυτές σε κάθε εκλογικό τμήμα σε όλη τη χώρα, θα υπάρχει ένας αντιπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Και να θέλουν να κάνουν νοθεία, δεν θα μπορέσουν να την κάνουν. Αυτό το οποίο υπάρχει, είναι η προσπάθεια με κάθε τρόπο θεμιτό ή αθέμιτο, ο κ. Μητσοτάκης να επηρεάσει τις εκλογές. Τι εννοώ να επηρεάσει τις εκλογές; Το πόσα κόμματα κατεβαίνουν και ποια κόμματα κατεβαίνουν, είναι μια προσπάθεια έμμεσου επηρεασμού των εκλογών. Ουδέποτε στην τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, από το 1974 και μετά δηλαδή, 49 χρόνια, υπήρξε συζήτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ουδέποτε υπήρχε η εξουσιοδότηση σε δικαστές να κρίνουν ποιο κόμμα συνάδει και ποιο κόμμα δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας. Ουδέποτε. Το θέμα τους δεν ήταν να κάνουν μπλόκο στον Κασιδιάρη, το θέμα τους ήταν να κάνουν face control σε ποιον θα κατέβει και ποιον δεν θα κατέβει από τη λεγόμενη δεξιά πολυκατοικία. Και έκοψαν τον κ. Νικολόπουλο, έκοψαν το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, έκοψαν το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου, έκοψαν ακόμη και το κόμμα του κ. Ευμορφίδη αν δεν κάνω λάθος το όνομά του, ο οποίος κινείται στο χώρο το φιλελεύθερο, αλλά ήταν ένα κόμμα που θα έπαιρνε ψήφους από τη ΝΔ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...