610
«Τώρα θα είναι η πρώτη φορά που θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης | ΑΝΤ1

Τσίπρας, η προσγείωση: Αν βγούμε δεύτεροι, δεν βγαίνουν τα κουκιά ούτε για κυβέρνηση ανοχής

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 11:24
«Τώρα θα είναι η πρώτη φορά που θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης
|ΑΝΤ1

Τσίπρας, η προσγείωση: Αν βγούμε δεύτεροι, δεν βγαίνουν τα κουκιά ούτε για κυβέρνηση ανοχής

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 11:24

Στο νέο του αφήγημα περί κυβέρνησης ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ με τη «σιωπηρή» στήριξη ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 –η οποία παρ’ ολ’ αυτά θα είναι κυβέρνηση «μακράς πνοής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– επέμεινε και στη συνέντευξη του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας, ομολογώντας παντως ότι σε περίπτωση νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ την 21η Μαΐου, «τα κουκιά δεν βγαίνουν» ούτε για αυτό το σενάριο.

«Αν είμαστε δεύτεροι, τα κουκιά δεν βγαίνουν», είπε. Και στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 31,5% και το άθροισμα με το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έφθανε στο 40%.

«Πιστεύουμε -τόνισε- ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτό το 40% να πάει στο 45-46%», εκτιμώντας πως υπάρχει πιθανότητα το πρώτο με τρίτο κόμμα «να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ακόμη και με την απλή αναλογική έχοντας 151».

Αν δεν υπάρχει ο μαγικός αριθμός των 151, τότε, επανέλαβε, τα μικρότερα κόμματα θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους – αν και όπως είπε, θα εισπράξει πάρα πολλά «όχι» μέχρι τις εκλογές- για να προσθέσει: «Η πολιτική έχει και ευθύνη, εκτός αν το ΚΚΕ και ο Βαρουφάκης βγουν και πουν πως, «δεν μας ενδιαφέρει αν ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά άλλα τέσσερα χρόνια και να διαλύει τη μεσαία τάξη».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο Αλεξης Τσίπρας, η απλή αναλογική μας δίνει την ευκαιρία να «πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης» και  κατά τη δική του «ανάγνωση», «αυτό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό είναι,  αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές της απλής αναλογικής, να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ να φτιάξουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη και μιλώντας για την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί τρίτου προσώπου – κοινής αποδοχής-  για τη  θέση του Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Καταλαβαίνω αυτό που κάνει ο Ανδρουλάκης, όμως την επόμενη ημέρα θα είναι καυτή η μπάλα. Όμως ο λαός δεν θέλει επαναλαμβανόμενες εκλογές. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βρεθεί διέξοδος στα προβλήματα του κόσμου. Μπορεί ο Ανδρουλάκης σε ένα κόμμα που έχει πάρει 32% – 34%  να του πει βγες;» και έθεσε το παράδειγμα Σολτς, ο οποίος έγινε καγκελάριος σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς κανείς να αμφισβητήσει την πρωτιά του.

Για το ΚΚΕ και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, παρατήρησε πως «έχουμε ένα ΚΚΕ το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει μια ιστορία αγώνων», εντούτοις «βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα».

Ενώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την άρνησή του στο αίτημα για κυβέρνηση ανοχής, αφού τον χαρακτήρισε «παρτενέρ του Μητσοτάκη» (με αφορμή τις θέσεις του για το νόμισμα) , σχολίασε ότι «ο κάθε κύριος Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει τις απόψεις του, όμως μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». «Αν δεν θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, στην οποία δεν μπορεί να βάλει όρους, μπορεί να δείξει την ανοχή του», επανέλαβε.

«Δεν θα γκρεμίσουμε τον φράχτη στον Εβρο»

Σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το Μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί τη ρητορική της Ακροδεξιάς και ειδικά για το ζήτημα του φράχτη και της επέκτασής του στον Εβρο, είπε αυτή τη φορά – σε αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών εκ των συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ- πως «δεν θα τον γκρεμίσουμε», αφού όπως παραδέχθηκε «λύνει προβλήματα», αλλά δεν θα τον αναγάγουμε σε βασική μας πολιτική λύση, γιατί δεν είναι».

«Ο φράχτης δεν στήνεται στα σύνορά μας, αλλά στο έδαφός μας. Βεβαίως και θα συνεχίσουμε την κατασκευή του, όμως δεν λύνεται έτσι το Μεταναστευτικό. Πρέπει να υπάρχουν κι άλλες δίοδοι. Να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή πολιτική αλλαγής, να μην σηκώνουν όλο το βάρος οι χώρες υποδοχής. Να ενταχθούν οι μετανάστες, να λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...