681
Ο Αλ. Τσίπρας με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα | Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας για τη συνάντηση με τον Στουρνάρα: Ηταν το «πρώτο σημαντικό βήμα»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 20:15
Ο Αλ. Τσίπρας με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα
|Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας για τη συνάντηση με τον Στουρνάρα: Ηταν το «πρώτο σημαντικό βήμα»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 20:15

Ηταν μια αμήχανη στιγμή: ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, καλωσόρισε στο γραφείο του τον Αλέξη Τσίπρα, τον άνθρωπο που κάποτε έλεγε ότι θα τον έδιωχνε «με τις κλωτσιές» από το ίδιο αυτό γραφείο και έκανε ό,τι μπορούσε για να το πετύχει –χωρίς, ευτυχώς, να τα καταφέρει. Πέρασαν τα χρόνια και ξεχάστηκε η συστηματική δαιμονοποίηση του κ. Στουρνάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Αλλαξε απόψεις ο κ. Τσίπρας για τον κεντρικό τραπεζίτη; Ή έτσι θέλει να δείχνει, σε μια άτσαλη προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα πιο «μετριοπαθές» πολιτικό προφίλ εν όψει εκλογών;

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον κ. Τσίπρα, το απόγευμα της Πέμπτης –η πρώτη των δύο ύστερα από επτά χρόνια– ήταν ένα από τα πολιτικά γεγονότα της εβδομάδας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόταν από την Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο –το περιγραφόμενο ως «βαρύ πυροβολικό» της οικονομικής σκέψης της Κουμουνδούρου– και στο γραφείο του διοικητή της ΤτΕ συνάντησε και τον Γιώργο Χουλιαράκη, τον άλλοτε αν. υπουργό Οικονομικών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και νυν σύμβουλο του κ. Στουρνάρα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας είπε τα γνωστό του αφήγημα περί μιας άλλης οικονομίας από αυτή που φαίνεται στους αριθμούς και περί μιας κυβέρνησης που δεν φροντίζει τους αδύναμους αλλά τα μεγάλα συμφέροντα.

«Οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως όμως οφείλουν να συγκρατήσουν ή και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στον βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων», είπε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον διοικητή τής ΤτΕ.

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούμε από τον διοικητή της ΤτΕ και τους συνεργάτες του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις καθώς και να ανταλλάξουμε σκέψεις για τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να πει έπειτα ότι εξέφρασε στον διοικητή της ΤτΕ «την ανησυχία μας για την μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισ. ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ».

Σημείωσε δε ότι «αυτό σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους πλέον αδυνατούν να τα εξυπηρετούν». «Άρα», προσέθεσε, «εκφράσαμε την ανησυχία μας ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Τόνισε ότι «βεβαίως αυτό σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ που αίρει την προστασία της α’ κατοικίας, δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα». Προσέθεσε δε πως «όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, παρότι μπορεί να μην έχει μια σταθερή προοπτική αυτό το φαινόμενο, εντούτοις εφόσον την παρουσιάζουν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν τον ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μια μη ανεκτή συνθήκη». Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως «όταν το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα -ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μια διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5% όταν ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 2%-, βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Σημείωσε ότι «οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως όμως οφείλουν να συγκρατήσουν ή και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στον βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων».

«Βεβαίως», υπογράμμισε, «εξέφρασα την εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες κι όταν οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται στη ζωή χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο και τις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων».

Ερωτηθείς αν υπήρξε σύμπτωση απόψεων με τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...