952
| ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTime News

Τσίπρας: Διπλωματικό Βατερλό για την Ελλάδα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 21:28

Τσίπρας: Διπλωματικό Βατερλό για την Ελλάδα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 21:28

Διπλωματικό Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του OPEN την Πέμπτη, διαπιστώνοντας, μάλιστα, μία «ιστορική καμπή» λόγω της «επιβεβαίωσης της στήριξης της Δύσης στην Τουρκία».

«Ολοι καταλάβαμε τι έγινε χθες στη Μαδρίτη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι είναι ικανοποιημένη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι ο πήχης του Μαξίμου έχει τεθεί χαμηλά καθώς η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη επειδή η Τουρκία δεν έθεσε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. «Η ανησυχία μας εδράζεται σε σοβαρότατα δεδομένα. Είχαμε μία ιστορική καμπή που είναι η επιβεβαίωση της στήριξης της Δύσης στην Τουρκία παρά το ότι εκφράζει μία ακραία αναθεωρητική πολιτική», σημείωσε.

«Πριν από λίγο άκουσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστεί ο στόλος των τουρκικών F-16, αλλά ότι η άποψη και η θέση του είναι να πουλήσουν 40 νέα F-16 στην Τουρκία. Οταν είχα θέσει αυτό το ζήτημα στον πρωθυπουργό, στη Βουλή, πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι όλα ήταν ψέματα. Αρα λοιπόν, ή ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν την αμερικανική θέση και δεν μας το είπε. Η ακόμα χειρότερα, ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Συνεπώς, «υποστήκαμε μία δεινή διπλωματική ήττα. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και είχαμε αυτά στη Μαδρίτη και παράλληλα το Turkaegean θα γύριζα με τα πόδια», σχολίασε.

Κατηγόρησε έπειτα την κυβέρνηση ότι «ασκεί μία επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα. Και κάθε φορά βγάζει από το μανίκι νέα εξοπλιστικά προγράμματα» και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και την αγορά των φρεγατών Belharra και τον εκσυγχρονισμό των F-16, ωστόσο «έχουμε ευθύνη παράλληλα με την επαρκή άμυνα να βλέπουμε και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».

«Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά»

Εστιάζοντας στην εσωτερική επικαιρότητα, και στο θέμα των εκλογών, συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εξέφραζε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με μία προοδευτική κυβέρνηση και σημείωσε: «Αλλά αυτό προϋποθέτει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά». Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις μετεκλογικές συνεργασίας είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει προεκλογικά ότι δεν συνεργάζεται, αλλά τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός. Είναι αδιανόητο ένα κόμμα να θέτει τέτοια ζητήματα. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση αξιωμάτων, πρέπει να συζητήσουμε το ποια κυβέρνηση θα απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας, επί τη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Η κρίση των πολιτών θα βαρύνει και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις πρώτες εκλογές με καθαρή διαφορά το ερώτημα της διακυβέρνησης θα απαντηθεί».

«Η καθημερινότητα των πολιτών παίζει καθοριστικό ρόλο στη ψήφο τους, αλλά εγώ εστιάζω στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επουλωθεί το τραύμα των πολιτών», υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. «Στην Ευρώπη ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι 39% στην Ελλάδα είναι 62%, αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. 1,5 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας το τελευταίο εννεάμηνο. Η κυβέρνηση είπε ότι θα τα φορολογήσει αλλά δεν το έκανε. Εχουμε μία διπλή αισχροκέρδεια, των ιδιωτών και του κράτους. Η αύξηση των εσόδων του κράτους είναι 3,8 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης της φορολογίας. Και έρχεται μετά ο κ. Μητσοτάκης και δίνει προεκλογικά επιδόματα», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το «κατηγορώ» ότι ο Πρωθυπουργός «έστησε ειδικά δικαστήρια παραπέμποντας τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο», ενώ κλείνοντας ανέφερε: «Την επόμενη μέρα των εκλογών θα τελειώσει το πάρτι και όποιος μετέχει στο πάρτι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα λάβει τέλος».

Οικονόμου: Οι σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα πολιτικά κυβικά του κ. Τσίπρα

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, στο σκέλος της κριτικής του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέκρινε τον «στενό κομματικό ορίζοντα» μέσα από τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις «τεράστιες σύγχρονες προκλήσεις». Παράλληλα, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα ερμήνευσε τα όσα διαδραματίστηκαν στη Μαδρίτη.

«Η Ελλάδα, στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκατέστησε το διεθνές της κύρος και διαδραματίζει πια σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρασιατικός χώρος. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα σεβαστή, με βαρύνοντα ρόλο, παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Το γεγονός αυτό, εκτός από επιτυχία της κυβέρνησης, είναι και τεράστια επιτυχία της πατρίδας. Και έτσι θα έπρεπε να την αντιλαμβάνονται όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας διαφορές», ανέφερε αρχικά, στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Οικονόμου, ενώ προσέθεσε:

«Ο κ. Τσίπρας, όμως, ο οποίος στη διάρκεια της δικής του πρωθυπουργίας καταβαράθρωσε το κύρος της Ελλάδας και τέτοιες μέρες το 2015 διακινδύνευσε να την καταστήσει χώρα-παρία, δεν αντιλαμβάνεται ούτε στο ελάχιστο τη σύγχρονη διεθνή πολιτική και διπλωματία. Γιατί αν καταλάβαινε τι συμβαίνει, δεν θα καταψήφιζε την αμυντική ενίσχυση της χώρας και την εμβάθυνση των συμμαχιών με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Αν καταλάβαινε τι έγινε και επικέντρωνε στη μεγάλη εικόνα, θα έβλεπε ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε και δεν έθεσε τις παράλογες θέσεις της σε καμία από τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αν έβλεπε λίγο μακρύτερα από τον στενό κομματικό του ορίζοντα, θα παρατηρούσε ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στέλνεται σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα να αποφεύγει τις εντάσεις στο Αιγαίο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

«Οπως και στην περίοδο της πανδημίας, όπως συμβαίνει τώρα με την ενεργειακή κρίση, το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για τα εθνικά μας θέματα: οι τεράστιες σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα πολιτικά κυβικά του κ. Τσίπρα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News