Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point» με την Ολγα Τρέμη | ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ
Επικαιρότητα

Τσίπρας: Δεν έχω εισιτήριο διαρκείας για τη θέση μου – Μπορεί να είναι και άλλος Πρωθυπουργός

Σε μερικές παραδοχές που διαβάζονται με πολλούς τρόπους προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην Ολγα Τρέμη. Αυτό που ήταν ξεκάθαρο, πάντως, ήταν το φλερτ με τον Γιώργο Παπανδρέου: «Εκφράζει θέσεις και προτάσεις οι οποίες είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ»
Protagon Team

Πέρα από τους παιδιάστικους και πολιτικά άκομψους αστεϊσμούς της αρχής και τον αναμενόμενο καταγγελτικό λόγο της συνέχειας –«ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους, όπως σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης», η κυβέρνηση «βγάζει πολιτικές από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, από τη ναφθαλίνη του Ρίγκαν και της Θάτσερ» και «έχει δεσμεύσεις πολιτικές απέναντι σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι βοήθησαν τη ΝΔ προεκλογικά» κ.λπ.– η διαδικτυακή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Ολγα Τρέμη είχε πολιτικό περιεχόμενο, με μηνύματα και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, είπε ότι κανείς δεν έχει «εισιτήριο διαρκείας» σε θέσεις και ρόλους· το ανέφερε για τον Νίκο Παππά, αλλά μπορεί να διαβαστεί και ως μια υπόνοια ότι και ο ίδιος έχει σκεφτεί τι θα συμβεί αν χάσει ξανά τις εκλογές.

Βέβαια στη συνέντευξή του επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει τις εκλογές διότι ως το 2022, οπότε είναι πιθανό να στηθούν οι κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ανασυγκροτηθεί, ενώ η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός θα δείξουν το «κοινωνικό τους πρόσωπο» και «πολύ σύντομα η μεσαία τάξη θα καταλάβει τη διαφορά».

«Αλλο ήθελε να πει ο Ευκλείδης» για τη μεσαία τάξη

Αυτή η επίκληση στη μεσαία τάξη θύμισε πώς την είχε στοχοποιήσει η κυβέρνησή του. «Οχι, δεν την είχαμε στοχοποιήσει. Δεν είναι αληθές αυτό» είπε, σε μια προσπάθεια να διαψεύσει όχι μόνο το κυβερνητικό παρελθόν του, αλλά και τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που μιλούσε περί «ταξικής επιλογής».

«Στο παρελθόν ήμασταν αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε μια πολιτική προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και από την οκταετή κατάσταση πολιορκίας…. Τον λογαριασμό τον πλήρωσε συνολικά η μεσαία τάξη. Συνολικά από όλες τις κυβερνήσεις την περίοδο που κυβερνήσαμε εμείς αναλογικά λιγότερο, αλλά αν υπήρχε άλλη επιλογή να είσαστε βέβαιη, κυρία Τρέμη, ότι θα την είχαμε αναλάβει. Ήταν λάθος αυτή η δήλωση. Και μάλιστα ήταν παρεξηγήσιμη και παρεξηγημένη δήλωση. Αλλο ήθελε να πει ο Ευκλείδης που προέρχεται και από μια αγγλοσαξονική σχολή, που είναι πιο ευκρινής ο διαχωρισμός της εργατικής τάξης και της μεσαίας τάξης. Στην Ελλάδα αισθάνεται μεσαία τάξη ακόμα και ο εργαζόμενος που ζει με το μεροκάματο», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μ’ αρέσει να διαψεύδω τις δημοσκοπήσεις»

Επέμεινε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές. Και αν οι δημοσκοπήσεις δεν το λένε αυτό, τόσο το χειρότερο για τις δημοσκοπήσεις. «Εμένα μου αρέσει να διαβάζω τις δημοσκοπήσεις, να τις μελετώ, αλλά μου αρέσει περισσότερο να τις διαψεύδω», είπε, προσπερνώντας ότι κάτι τέτοια και για τις δημοσκοπήσεις το 2019 και είδαμε τι συνέβη.

Περισσότερο ενδιαφέρον ωστόσο είχε το σημείο της συζήτησης για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα μετά τις επόμενες εκλογές, που ως γνωστόν θα γίνουν με απλή αναλογική, και ακολούθησε μια συζήτηση περί ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Παπανδρέου.

«Ο μέσος ψηφοφόρος θα γνωρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, οι εκλογές αυτές δεν θα χαθούν, δεν θα είναι άγονες και δεν θα πάμε σε δεύτερη κάλπη. Διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας και όταν ρωτήθηκε με ποιους θα συνεργαστεί απάντησε:

«Θα συγκυβερνήσουμε με όλες τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις. Κι όταν έρθει η ώρα της κρίσης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, δεν θ’ αφήσουν χαμένη την ευκαιρία και δεν θ’ αφήσουν στο όνομα των ψηφοφόρων τους και του δημοκρατικού κόσμου την ευκαιρία να πάει χαμένη και η Δεξιά να πάρει μια ακόμα τετραετία, με όρους σκληρούς για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Ως προς τη σχέση του με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Σε ανθρώπινο επίπεδο οι σχέσεις μας είναι κανονικές, φυσιολογικές. Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος η κυρία Γεννηματά και πιστεύω ότι κι εγώ είμαι στις προσωπικές μου επαφές. Σε πολιτικό επίπεδο, δημόσια, καταθέτουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας. Είδα με ενδιαφέρον ότι και η ίδια μίλησε για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και στον λόγο της, και λογικό είναι αυτό, προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός της. Το σέβομαι. Θεωρώ όμως ότι το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες εσωτερικές διεργασίες».

Αναφορικά με αυτές τις διεργασίες, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Πιστεύω ότι κάθε πολιτικός εκφράζει κι ένα διαφορετικό σχέδιο, όχι και οι τρεις διαφορετικό, αλλά είναι προφανές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας. Αν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος αυτό το επικροτήσουν, θα είναι μια διαφορετική προοπτική».

Κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ οι απόψεις του ΓΑΠ

Στην ερώτηση για τη σχέση του με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας διέψευσε τα περί εισόδου του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή –«είναι λίγο ρετρό» είπε χαρακτηριστικά– και πρόσθεσε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου πράγματι το τελευταίο διάστημα εκφράζει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι άλλα στελέχη του χώρου του ΚΙΝΑΛ. Αυτό κατά την άποψή μου είναι θετικό, δεν είναι αρνητικό… Θα σεβαστώ απολύτως την εσωτερική αυτονομία επί της διαδικασίας αυτού του χώρου, αλλά περιμένω κι εγώ να δω τις πολιτικές και προγραμματικές αντιπαραθέσεις. Αν στις προγραμματικές θέσεις θα υπάρξουν συγκλίσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση. Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια υπόθεση παρασκηνίου. Πρέπει να είναι μια υπόθεση σύγκλισης πάνω στις προγραμματικές θέσεις για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα. Άρα περιμένω να δω μ’ ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις».

«Κανένας από μας δεν διαθέτει εισιτήριο διαρκείας»

Κερασάκι στην τούρτα αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης ήταν η επιμονή της Ολγας Τρέμη στο θέμα του κ. Παππά, ο οποίος ελέγχεται από την Προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Ηταν το σημείο που ο κ. Τσίπρας είπε ότι κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν ο ίδιος, δεν διαθέτει «εισιτήριο διαρκείας» και υπαινίχθηκε ότι μπορεί να μην είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός σε μια άλλη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χαρακτηριστικός διάλογος ήταν ο ακόλουθος:

Ο.Τ.: «Θα επανέλθω για τελευταία φορά στον κ. Παππά. Ήταν από τους στενότερους συνεργάτες σας στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικός σας φίλος με πολύ σημαντικές αρμοδιότητες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και σήμερα εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν τέτοιο ρόλο».

Α.Τ: «Σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, γιατί είναι λίγο προβοκατόρικη η ερώτησή σας. Δεν σημαίνει κάτι και θα σας πω γιατί: Διότι για καθέναν από μας, η διαδρομή η πολιτική δεν σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση. Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους.

»Και θα το πω αυτό γενικότερα, όχι για τον Νίκο ο οποίος είναι τομεάρχης σ’ έναν κρίσιμο τομέα σήμερα. Κανένας από μας δεν διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…»

Ο.Τ.: «Τι σημαίνει αυτό, πώς το λέτε έτσι; Αν τυχόν ας πούμε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εσείς θα σκεφτείτε ότι μπορεί και να μην παραμείνετε στη θέση σας;»

Α.Τ.: «Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».