Η απάντηση που φαίνεται πως αναγκάστηκε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί στα highlights της ομιλία του κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή.
Απευθυνόμενος στα μέλη του κομματικού οργάνου, που έθεσαν θέμα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν… αγαπάει το ΝΑΤΟ, αλλά εν προκειμένω δεν είχε και άλλη επιλογή από το να υπερψηφίσει τα πρωτόκολλα ένταξης, πράγμα που έκανε.
Γιατί; Διότι «η Συμφωνία των Πρεσπών, μη γελιόμαστε, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, βασίστηκε σε ένα πράγμα: είχε ως προϋπόθεση, την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ», όπως είπε.
«Το αγαπήσαμε το ΝΑΤΟ εμείς ποτέ; Οχι. Αλλά πολύ ευθέως και πολύ ρητώς και πολύ σαφώς είπαμε στους βόρειους γείτονές μας ότι “αν αυτή είναι η επιλογή σας, μετά χαράς να μπείτε”. Και δώσαμε τη μάχη και μέσα στη Βουλή και κερδίσαμε και οριακά μια πλειοψηφία (…). Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα, όταν έρχονται δυο χώρες οι οποίες δεν είναι χώρες που είναι στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και να αποτελούν casus belli, γιατί εκεί, για τη Γεωργία, για τη Μολδαβία, έχουμε άλλη θέση. Αλλά έρχονται δυο χώρες, ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και σου λένε “θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ, το κακό ΝΑΤΟ”. Θέλουν. Ακόμα και η Αριστερά τούς στηρίζει εκεί», σημείωσε.
«Εμείς, λοιπόν, που δώσαμε τη μάχη για να μπει η Βόρεια Μακεδονία και να έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα βγούμε και θα πούμε “όχι, η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο;” », διερωτήθηκε.
«Γιατί αυτό λέμε. Οταν, λοιπόν, αύριο θα είμαστε κυβέρνηση, αγαπημένε μου σύντροφε Θοδωρή, και είσαι εσύ υπουργός», συνέχισε απευθυνόμενος στον βουλευτή του κόμματος Θοδωρή Δρίτσα, «θα ασκήσεις βέτο στο Υπουργικό Συμβούλιο για να βγει η χώρα και να πει “βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ”, όταν το επιθυμεί αυτό το σύνολο του Κοινοβουλίου; Κακώς το επιθυμούν, ναι, κακώς, το επιθυμούν όμως», κατέληξε.
Ποια η στάση της Κουμουνδούρου για την Ουκρανία, άραγε;
Αυτή δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάτησε σε δύο βάρκες: Στην τοποθέτησή του στο ίδιο όργανο το Σάββατο, υποστήριξε ότι το κόμμα του καταδίκασε τη ρωσική εισβολή από την πρώτη στιγμή, αλλά επέκρινε και τη στάση της Δύσης στο Ουκρανικό.
Κατά την ίδια ομιλία του, εκτίμησε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ενεργό μέρος του πολέμου» επειδή απέστειλε εξοπλισμό στο Κίεβο, όπως πολλές χώρες της Δύσης βέβαια, οι οποίες κατηγορήθηκαν, πράγματι, ότι έτσι συμμετέχουν στον πόλεμο, και όχι λόγου χάρη στην άμυνα της χώρας που δέχθηκε την παράνομη εισβολή, ωστόσο αυτή η κριτική εκπορεύεται κατά βάση από το Κρεμλίνο.
Στις 23 Ιουνίου, πάλι, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει από την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) ότι «η παραχώρηση καθεστώτος προς ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα, ένα πλαίσιο που προφανώς θα περιλαμβάνει και τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή».
Την ίδια ημέρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε επίσημα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξης χώρας στην Ουκρανία, καθότι «είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», όπως είχε δηλώσει η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε μιλήσει, ακόμη, για μια απόφαση που ενισχύει την Ουκρανία «απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό», καθώς και ότι «ενισχύει την ΕΕ, γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».
Ούτε οι Ευρωσοσιαλιστές έχουν τέτοια άποψη, φυσικά, γεγονός που καταγράφηκε σαφώς και στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους αναφορικά με την καταγγελλόμενη αμφισβήτηση της ευρωατλαντικής κατεύθυνσης της Ιταλίας από τον Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με αυτή, «το PES ανησυχεί βαθύτατα ότι δεν είναι όλες οι πολιτικές οικογένειες έντιμοι υπερασπιστές των ευρωπαϊκών αξιών». «Οι ευρωπαίοι πολίτες θα θυμούνται τις συμμαχίες που έχουν συναφθεί με πολιτικές δυνάμεις που δεν πιστεύουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», τόνισε.
Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο, το Κίεβο απάντησε στην παράνομη πορσάρτηση εδαφών του από τη Ρωσία –την οποία καταδίκασε κατά τ’ άλλα ο κ. Τσίπρας– καταθέτοντας αίτηση για την ταχεία προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η Συμμαχία αναγνώρισε το δικαίωμα της χώρας να επιλέξει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News