436
| Menelaos Myrillas / SOOC

Τσίπρας: «Δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία»

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 13:01
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τσίπρας: «Δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία»

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 13:01

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη –που σε κάποιους θύμισε εκείνη την περίφημη ρήση του περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας» όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση– διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», καθώς είπε ότι «δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία» και ζήτησε «ανάταξη» και «ανασύνταξη» της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας».

Το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γράφτηκε με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ως γνωστόν έχει προκαλέσει παραιτήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και πολιτικά έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», για το οποίο επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη στον Πρωθυπουργό –εκτίμησε δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση».

«Οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις για τις “νόμιμες” και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στοιχειοθετούν βαρύτατη προσβολή του Συντάγματος και αφήνουν βαθύ τραύμα στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Και αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι, χωρίς αμφιβολία, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Όχι μόνο γιατί ως Πρωθυπουργός έχει την αντικειμενική ευθύνη, αλλά και γιατί έσπευσε από τη πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του να αναλάβει με νόμο, ο ίδιος, την ευθύνη της ΕΥΠ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «χούντα του Μαξίμου»!

Αφού κατήγγειλε «δημόσια ψέματα» από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία για τις προθέσεις αλλά και την ενοχή, τόσο των ιδίων όσο και του πολιτικού τους προϊστάμενου». Καταλόγισε, δε, στον κ. Μητσοτάκη ότι «αποφεύγει να απαντήσει» στα κρίσιμα ερωτήματα, «μεγεθύνοντας» τις «υποψίες» ότι «δεν είναι απλά ένας επικίνδυνα “ανέμελος” πρωθυπουργός, αλλά ο προϊστάμενος μιας σκοτεινής ομάδας που λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και κάθε δημοκρατική αξία».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου πρόωρες εκλογές. Είπε πως είναι «μια τελευταία πολιτική ευκαιρία» του Πρωθυπουργού «να φύγει με κάποια αξιοπρέπεια». Του πρότεινε την επιλογή «της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, της παραίτησης και της προσφυγής στη κρίση του ελληνικού λαού».

«Αν δεν το πράξει, μπορεί να φαντασιώνεται ότι βρίσκεται ακόμη σε πτήση, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Που στο τέλος της θα έχει αναπόφευκτα την πρόσκρουση», υπογραμμίζει.

Και συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία». Οπως ανέφερε, «αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ενα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς» με «σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...