1148
|

Τσίπρας: Αντίδραση υγιής οι διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 10:58

Τσίπρας: Αντίδραση υγιής οι διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 10:58

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε το πρωί της Πέμπτης στο στούντιο του Open – μια εικόνα ασυνήθιστη το τελευταίο διάστημα του social distancing. Και ενώ η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της επιδημίας του κορονοϊού, έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξή της, βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει την κυβέρνηση για όλα: από τα μέτρα του lockdown και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ως τον νόμο Κεραμέως –που φυσικά είπε ότι μόλις ξαναγίνει Πρωθυπουργός θα τον καταργήσει.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μια ανοησία όταν έχεις 7% εμβολιασμένους σε όλη την Ευρώπη» είπε, επιλέγοντας να αγνοήσει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν πολλαπλάσιοι εμβολιασμένοι. Υποστήριξε, στον αντίποδα, ότι το green digital pass που εισηγήθηκε η Κομισιόν ήταν δική του πρόταση από πέρυσι!

«Τα έξυπνα μέτρα απεδείχθησαν βλακώδη μέτρα», χλεύσασε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδας», επιμένοντας ότι η διασπορά γίνεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι φυσικά στις διαδηλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «υγιή αντίδραση».

«Μετά από πέντε μήνες lockdown βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης και είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και πολλές δεκάδες αυτοί που είναι προχείρως διασωληνωμένοι και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ», ξεκίνησε τη συνέντευξή του.

«Το μοντέλο που ακολούθησαν πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχε και θα περίμενα από τον Πρωθυπουργό να βγει να αναλάβει την ευθύνη. Να βγει στον ελληνικό λαό και να πει “συμπολίτες μου, αποτύχαμε”», πρόσθεσε με νόημα, επαναλαμβάνοντας τη φράση «συμπολίτες μου» που χρησιμοποιεί στα τηλεοπτικά του μηνύματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας δεν είπε ποιο ακριβώς μοντέλο προτείνει.

O ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «έχουμε ένα αποτυχημένο ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, αυτό δεν είναι μια υπεύθυνη στάση». Επέμεινε ότι από τον Νοέμβριο ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων με ένα σχέδιο και κοινά αποδεκτό υπουργό Υγείας, «αλλά αρνήθηκε».

Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να ζητήσει εκλογές. «Δεν ζητάμε εκλογές γιατί είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη», είπε. «Οταν έχουμε τούτη την ώρα πάνω από 7.500 νεκρούς, 600 ανθρώπους να χαροπαλεύουν διασωληνωμένοι, άλλους 130 να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι, να ζητήσω εγώ εκλογές;» αναρωτήθηκε και μετά, προφανώς ξεχνώντας την περίοδο 2014, είπε το εξής: «Δεν θα γίνουμε μια τυχοδιωκτική δύναμη. Δεν ζητάμε την εξουσία για την εξουσία».

Οσο για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν καθηλωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν με προβληματίζει αυτή την ώρα». Αλλά προσέθεσε ότι «σε όλα τα ποιοτικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων» αποτυπώνεται η αγανάκτηση των πολιτών.

Σχετικά με το πολιτικό μορατόριουμ που ζήτησε την Τετάρτη στη Βουλή να υπάρξει ώστε «να δούμε τι μπορεί να σωθεί παρά τα όσα έχουν γίνει», όπως είπε, η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό που έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν την ατζέντα της συνεννόησης ή της αντιπαράθεσης. Προσέθεσε ότι σε αυτούς τους πέντε μήνες lockdown η κυβέρνηση έχει περάσει νομοσχέδια «που εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις», πράγματα που δεν θα έπρεπε να εισαχθούν σε μια τέτοια περίοδο εξαναγκαστικής περιστολής ελευθεριών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις συγκεντρώσεις, για τις οποίες τον έχει εγκαλέσει η κυβέρνηση ότι τις ενθαρρύνει, υπονομεύοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο, γιατί αισθάνεται να περιορίζεται η ανάσα του, να περιορίζονται τα δικαιώματα. Ηταν μια αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική αυθαιρεσία και βία». Επέμεινε δε ότι ο κόσμος βγήκε στις πλατείες και στις γειτονιές γιατί είδε αστυνομικούς «να ξυλοφορτώνουν οικογένειες και παιδιά».

«Η αντίδραση αυτή ήταν μια αντίδραση υγιής», προσέθεσε, θυμίζοντας ότι παντού στον πλανήτη όπου υπήρξαν φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, θυμίζοντας τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του κινήματος Black Lives Matter. Δέχτηκε πάντως τελικά ότι πρέπει να συζητηθεί και το θέμα των διαδηλώσεων ως προς τη διασπορά του κορονοϊού.

O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα αναγνωρίζοντας ότι η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ήταν ατυχής. Ωστόσο διευκρίνισε: «Λυπάμαι που έχουμε έναν αναγάγει έναν τρομοκράτη που έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας, σε ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων… Η δήλωση Δρίτσα ήταν λάθος, ήταν ατυχής. Δεν θα δεχθώ όμως τη διαστρέβλωση. Το πανό “γεννήθηκα 17 Νοέμβρη”, δεν είχε πίσω του τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τους αλληλέγγυους… Ο κίνδυνος που επισημάναμε ήταν η ηρωοποίηση του τρομοκράτη Κουφοντίνα αν έχανε τη ζωή του. Ο κίνδυνος ήταν ένας άνθρωπος που εξουσιαστικά αποφάσιζε για τη ζωή και τον θάνατο να γίνει και σύμβολο αντίστασης και μάρτυρας». Στην κατηγορία ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε το επίμαχο πανό, απάντησε ότι «η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε το επίμαχο πανό, συμμετείχε σε διαδηλώσεις. Το πανό που κράταγε ήταν να ισχύσουν οι κανόνες του κράτους δικαίου».

Κάπου εκεί του ξέφυγε και μια γκάφα. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποκρούσει την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεφύλαξε προνομιακή μεταχείριση στους τρομοκράτες και ιδίως στον Κουφοντίνα που επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε μεταφερθεί σε αγροτικές φυλακές, και υποστήριξε πως «ο Χριστόδουλος Ξηρός δραπέτευσε επί κυβέρνησης Σαμαρά και συνελήφθη επί ΣΥΡΙΖΑ». Ομως έκανε λάθος. Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε συλληφθεί στις 3 Ιανουαρίου 2015, προτού έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι ΑΝΕΛ) στην εξουσία, όταν ακόμα υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Βασίλης Κικίλιας.

Θα καταργήσουμε τον νόμο Κεραμέως

«Η απάντηση είναι “ναι”, θα τον καταργήσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας για τον νόμο Κεραμέως, στο ερώτημα τι θα πράξει εφόσον αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση. Είπε ότι η μία πτυχή του νόμου είναι η αστυνομία στα πανεπιστήμια και η άλλη «αφορά τη μείωση των εισακτέων κατά περίπου 25.000 φοιτητές για να αυξηθεί η πελατεία στα κολέγια». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα επαναφέρει τον αριθμό των εισακτέων εκεί που ήταν, αναβαθμίζοντας με αύξηση της χρηματοδότησης τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, και ταυτόχρονα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός σώματος φύλαξης των πανεπιστημίων που θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, με αρμοδιότητα αποκλειστική στους πρυτάνεις, οι οποίοι έχουν το αυτοδιοίκητο». Σημείωσε ότι το μείζον πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη καθηγητών και πως το πρόβλημα της βίας, που «είναι υπαρκτό», μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικό σώμα φύλαξης με ανθρώπους εκπαιδευμένους «και όχι να βάλουμε “πυριτιδαποθήκες” εκεί που συχνά υπάρχουν “εμπρησμοί”».

Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να δώσει εξηγήσεις

«Ζήτησα να δώσει εξηγήσεις ο κ. Γεωργιάδης. Το βασικό είναι ότι ο κόσμος χάνεται και η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δείχνουν να βρίσκονται σε άλλο κόσμο, κάνουν γλέντια και βαφτίσια κι αυτό δεν συγχωρείται», είπε σχετικά με τον Αδωνι Γεωργιάδη και το ζήτημα της βάφτισης. «Ολοι κατανοούμε», σχολίασε, «ότι την πρόσβαση σε κατ’ εξαίρεση άδεια για τέλεση μυστηρίου δεν την έχουμε εσείς κι εγώ, την είχε όμως ο υπουργός. Τη δυνατότητα να βρίσκεται κανείς στην Ικαρία και να κάνει γλέντι με τσαμπούνες δεν την είχα εγώ κι εσείς…». Στον αντίποδα σημείωσε ότι η εστίαση είναι 4 μήνες κλειστή και πως «το πρόβλημα είναι ότι κλείνουμε το ακορντεόν όταν δεν χρειάζεται και το ανοίγουμε όταν δεν πρέπει, το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι να δούμε με ποιο μοντέλο θα πάμε. Αυτό απέτυχε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...