444
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιλά στην Ολομέλεια υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού | INTIMEnews

Τσίπρας: Αν θέλετε εθνική συνεννόηση πάμε σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 16:07
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιλά στην Ολομέλεια υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού
|INTIMEnews

Τσίπρας: Αν θέλετε εθνική συνεννόηση πάμε σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 16:07

Εθνική στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους έναντι της Τουρκίας ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η στρατηγική αυτή θα πρέπει να έχει δύο συγκεκριμένους στόχους: την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη, σε περίπτωση που αποτύχουν εκ νέου οι διερευνητικές συνομιλίες.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί στο «παρών» που επέλεξε να πει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι πρόκειται για κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν, όπως είπε, αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της.

«Δεν θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας – την Κρήτη – και άλλα νησιά, ή στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψιν μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση, αλλά στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας», παρατήρησε μεταξύ άλλων και επέμεινε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας πορεύεται χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα.

«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως, δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση, όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία», τόνισε αναφερόμενος στον πλου του τουρκικού ερευνητικού στη θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Δεν γίνεται στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, να απαιτείτε σιωπή και σιγή ασυρμάτου και να στιγματίζετε όποιον σας κάνει κριτική ή όποιον λέει την αλήθεια, γιατί τα ίδια κάνετε και με τη πανδημία. Οποιος σας ασκεί κριτική, που τα έχετε κάνει θάλασσα, είναι ψεκασμένος. Αλλά έτσι αντιδράτε γιατί δε θέλετε καμία φωνή κριτικής. Αυτό όμως είναι προβληματικό για την ίδια τη δημοκρατία. Και σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα είναι υποχρέωση και καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας. Να μην αυτολογοκρίνονται. Γιατί εθνικό είναι το αληθές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τσίπρα.

«Αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και κατέληξε: «Αν θέλετε συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη, όπως εμείς επιθυμούμε, θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...