811
Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους τον Ιανουάριο του 2018 | INTIMEnews

Ο Τσίπρας λέει ότι ο Κουτσούμπας είναι… «αδιάβαστος» – Σκληρή απάντηση από το ΚΚΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 10:06
Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους τον Ιανουάριο του 2018
|INTIMEnews

Ο Τσίπρας λέει ότι ο Κουτσούμπας είναι… «αδιάβαστος» – Σκληρή απάντηση από το ΚΚΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 10:06

Ανάμεσα στα συνήθη «πυρά» που εξαπέλυσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον συνεχιζόμενο καβγά περί… ιδιοκτησίας του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε αν μη τι άλλο αίσθηση με την αναφορά του στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα (μετά τα όσα είχε πει εκείνος λίγες ώρες νωρίτερα στο ίδιο κανάλι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε αδιάβαστο τον κ. Κουτσούμπα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να ψέξει τον κατά αλλά εν δυνάμει «σύμμαχο» στην κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας (ή/και ανοχής) για την οποία μιλά με θέρμη τις τελευταίες εβδομάδες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως «αντίπαλο δέος» στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο λόγος; Το «διάσημο» (ορθότερα, viral) πια «αυτοί είστε» που επανέλαβε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στις δηλώσεις του το πρωί στον ΑΝΤ1 για να περιγράψει την ταύτιση –κατά τη δική του ανάγνωση– Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Μητσοτάκης και Τσίπρας, είπε, «στα βασικά ζητήματα είναι ίδιοι», μιας που «έχουν κοινή προγραμματική κατεύθυνση».

«Εξ ου και το “αυτοί είστε”;», τον ρώτησαν αμέσως, με τον ίδιο να απαντά: «Μα “αυτοί είναι” έτσι κι αλλιώς. Εκφράστηκε αυτό τα προηγούμενα χρόνια».

«Τέσσερα χρόνια τώρα, ο κ. Τσίπρας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70%. Αρα, κοινή βάση, πάρα πολύ μεγάλη, υπάρχει», εξήγησε και στο ίδιο πλαίσιο απέρριψε το «όραμα» Τσίπρα περί προοδευτικής κυβέρνησης – μια «κυβέρνηση προοδευτική “μούφα”» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– ακόμη και τη στήριξή της διά της ανοχής.

Οι… επισημάνσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα να διαβάσει λίγο περισσότερο την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ, πριν ξαναπεί το «όλοι ίδιοι είστε».

«Πρέπει να διδαχθούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς στην Ιστορία του κινήματος και των αγώνων του λαού. Το “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος” ήταν μια λάθος γραμμή, που την πλήρωσε η χώρα με την εδραίωση ενός καθεστώτος. Ο κ. Κουτσούμπας οφείλει να διαβάσει λίγο περισσότερο την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ», ανέφερε συγκεκριμένα και συμπλήρωσε προσπαθώντας στη συνέχεια να «μαζέψει» κάπως τη διατύπωσή του:

«Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει σεβασμός. Οφείλω να πω ότι δεν υπάρχει τώρα το “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος”».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, «δεν μπορεί κάτι που είναι φιλολαϊκό να συγκρίνεται με τη Νέα Δημοκρατία», κατέληξε.

Η απάντηση του ΚΚΕ: Ασχετος με την Ιστορία

Η αντίδραση του ΚΚΕ στις ανωτέρω δηλώσεις Τσίπρα ήταν άμεση και εξίσου αιχμηρή: «Οση σχέση έχει με το εργατικό – λαϊκό κίνημα, άλλη τόση σχέση έχει και με την Ιστορία», ανέφερε η ανακοίνωση-ανταπάντηση για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μεγάλο πανικό ο κ. Τσίπρας για να επιχειρηματολογεί εναντίον του ΚΚΕ ως ένα τρολ του Διαδικτύου, διαστρεβλώνοντας τη θέση του ΚΚΕ ότι κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη, κάτι που το καταλαβαίνει και υιοθετεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.

»Εκτός αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε ένα τρίτο μνημόνιο με τη στήριξή τους και άνοιξε τον δρόμο στην επόμενη ακόμη χειρότερη κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας μάλιστα στήριξε τα μισά νομοσχέδια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Περισσού που συνεχίζει:

«Οσο για το σύνθημα “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος”, του υπενθυμίζουμε ότι είναι ιστορικά δικαιωμένο. Η κυβέρνηση Πλαστήρα ήταν αυτή που, ανάμεσα σε άλλα, εκτέλεσε τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του κατ’ εντολήν του Παλατιού και των Αμερικανών.

»Το σκληρό μετεμφυλιακό κράτος των εκτελέσεων, των εξοριών και των φυλακίσεων, το υπηρέτησαν τόσο οι δεξιές, όσο και οι κεντρώες κυβερνήσεις της εποχής. Ολα αυτά είναι γνωστά σε όσους διαβάζουν την ιστορία του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

«Προφανώς –καταλήγει η ανακοίνωση– ο κ. Τσίπρας, όση σχέση έχει με το εργατικό – λαϊκό κίνημα, άλλη τόση σχέση έχει και με την Ιστορία».

«Τέτοια φιντάνια ήταν από πάντα…»

Χωριστή απάντηση έδωσε ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπας από τα Γιάννενα όπου μίλησε το βρλαδυ της Πέμπτης σε προεκλογική συγκέντρωση.

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκνευρίζεται και οδηγείται στην αμετροέπεια. Εφτασε στο σημείο να μιλάει για ευθύνες του ΚΚΕ επειδή, λέει, δεν ενδιαφερόμαστε για το ποιος θα κυβερνήσει. Και αν δεν του δώσουμε, λέει, τους βουλευτές που θα του λείπουν για να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, ανοίγουμε τον δρόμο στον Μητσοτάκη….

»Ημαρτον πια, τι άλλο θα ακούσουμε από δαύτους…», είπε αρχικά και συνέχισε όχι με μια αλλά με δύο ατάκες του που έχουν γίνει viral στο Διαδίκτυο: «Αλλά… αυτοί είναι! Τέτοια φιντάνια ήταν από πάντα…».

«Αλήθεια, είναι δυνατόν να μην ενδιαφερόμαστε για το ποιος θα κυβερνήσει; Αφού εμείς θα είμαστε αυτοί που θα βρεθούμε απέναντί του, μαζί με το λαό για να αποτρέψουμε τα αντιλαϊκά τους μέτρα», συμπλήρωσε.

Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιάννενα, από όπου ο γενικός γραμματέας του κόμματος επανέλαβε ότι η ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, «συμφωνούν στη βασική γραμμή πλεύσης»  (POOL μέσω InTime News)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...