O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που επισκέφθηκε την Αθήνα την Τρίτη, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής. Η εκδήλωσε άνοιξε με χαιρετισμό του έλληνα πρωθυπουργού και ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν.
Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς για έναν «γόνιμο και δημιουργικό διάλογο, για τη βελτίωση και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».
Τόνισε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σε αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας αλλά θα σέβονται τις δημιουργικές πλευρές της εργασίας.
Κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη της Ευρώπης για κοινή βιομηχανική πολιτική, κατ’ αναλογία με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ αναφέρθηκε και σε ανισότητες και δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, υπογραμμίζοντας πως οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της ΕΕ. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα Γιούνκερ «αποτελεί θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων».
Το πρόγραμμα, που έγινε γνωστό με το όνομα του Πρ. της Κομισιόν, (EFSI) αποτελεί θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 21 Ιουνίου 2016
«Να ανοίξουμε στην ΕΕ διάλογο για τις αιτίες της κρίσης»
Στάθηκε στην ανάγκη να ανοίξει εντός ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων. «Μόνο αν συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση και συζητήσουμε με νηφαλιότητα για τις αιτίες θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά», τόνισε.
Οι εγχώριες δυνάμεις, που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και την δυναμική των επιχειρήσεών τους, να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους
Χαρακτήρισε τις εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις προϋπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης και απηύθυνε κάλεσμα «στις εγχώριες δυνάμεις, που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και τη δυναμική των επιχειρήσεων τους, να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους».
«Λανθασμένη η επιμονή στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης »
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η επιμονή στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχθηκε λανθασμένη» και επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν είχε ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να μην επαναληφθούν «αντίστοιχα φαινόμενα και πρακτικές» κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλώνται στην μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 21 Ιουνίου 2016
«Τυχόν Brexit θα προκαλέσει κλυδωνισμούς»
Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, δηλώνοντας με έμφαση ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις απεύχονται, θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».
Στήριξη στο πρόγραμμα από τις πολιτικές δυνάμεις, ζήτησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα», ζήτησε ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
.@JunckerEU in joint press point with @atsipras: “Greek programme more than on economy. It’s about a modern state” pic.twitter.com/zbF363vml5
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) June 21, 2016
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το μήνυμα ελπίδας και δήλωσε φίλος της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες.
Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει αγκυρωθεί ασφαλώς στην Ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.
«Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων», ανέφερε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News