699
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΕΡΤ

Τσιόδρας: Τι είπε για νέα μέτρα, lockdown και την προσωπική μας επιλογή

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 18:30
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΕΡΤ

Τσιόδρας: Τι είπε για νέα μέτρα, lockdown και την προσωπική μας επιλογή

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 18:30

Δύναμη και κουράγιο για να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, καθώς το πανδημικό κύμα στη χώρα μας δείχνει να γιγαντώνεται και το σύστημα υγείας να πιέζεται, ζήτησε από τους Ελληνες να έχουν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης.

«Σε μια μέρα ιστορική που έχουμε μνήμες αντρειοσύνης απέναντι στον φασισμό πριν πολλές δεκαετίες, περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μιλάει η φωνή της συνείδησης. Οπως βλέπετε, είναι αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Θέλω με ήρεμη συνείδηση να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας και συνεχίζουμε να παλεύουμε με τα μέτρα, με τον δύσκολο τρόπο, διότι δεν είναι εύκολη η μάσκα, τα οποία όμως επιτρέπουν την κοινωνική ζωή», είπε ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

«Εμείς, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κοιτάζουμε να έχουμε ανοιχτά μέτρα και να αποφευχθεί το lockdown. Δεν μπορούμε όμως να παρέμβουμε στην προσωπική επιλογή του καθενός», συνέχισε. «Και αυτή είναι που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς θα συνεχιστεί η πανδημία στη χώρα μας».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι η διασπορά του ιού αυξάνεται και ότι θα πιέζεται το σύστημα υγείας στη χώρα μας ακόμα περισσότερο από το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας και οι ειδικοί ξέρουν ότι θα είναι χειρότεροι, διότι θα έχουμε μαζί με τον κορονοϊό και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

«Η αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας, δεν πρέπει να συσχετιστεί με μετάδοση της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι πατεράδες και οι μητέρες μας. Είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα. Το περιμέναμε, το γνωρίζαμε», είπε ο καθηγητής.

«Είναι ώρες ευθύνης; Οχι, είναι ώρες συνείδησης, πρέπει να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν μετράνε τα δικά μου λόγια τόσο, αλλά η δική σας η συνείδηση», τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ελπίζει ότι το εμβόλιο θα έρθει ακόμη και πιο σύντομα από ό,τι περιμένουμε. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, ίσως, από ένα τουλάχιστον των ΗΠΑ και ένα από τη Ρωσία, από όλα υπάρχουν ελπίδα. Δοκιμάζονται επίσης καινούργια φάρμακα.

«Δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι μπροστά στον ιό. Είμαστε εδώ και τον παρακολουθούμε ως επιστήμονες και προσπαθούμε με όσο λιγότερο περιορισμό να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, ακόμη και αν περιορίζονται οι ατομικές μας ελευθερίες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη μάσκα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε καφέ ή εστιατόριο έχει να πάει από τον Φεβρουάριο. «Κι εγώ θέλω να ξεσκάσω και να δω έναν φίλο  μου. Δεν θα έβγαζα τη μάσκα όταν του μιλούσα, παρά μόνο όταν θα ήθελα να φάω».

Είπε επίσης, ότι στα μέσα μεταφοράς γνωρίζουν όλοι οι ειδικοί ότι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές και είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε. Επειδή, όμως, όπως είπε δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί ο αριθμός τους, κάλεσε τους επιβάτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

 «Προσπαθήστε να αποφύγετε τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οσο είναι δυνατόν» παρακάλεσε τους πολίτες, επαναλαμβάνοντας το «όσο είναι δυνατόν».

«Τουλάχιστον, πρέπει να φοράμε σωστά τη μάσκα και όχι κρεμασμένη στο αυτί», εξήγησε.

Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και αυτό είναι σημαντικό για να μην το μεταφέρουμε στα μάτια, συνέχισε ο ίδιος.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα από αυτά ή με βαριά καρδιά και δεν τα τηρήσουμε σωστά, η επιδημία θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο. θα μείνουμε πίσω, το σύστημα υγείας θα πλημμυρίσει και θα γεμίσουμε ακόμη περισσότερα θύματα. Απαιτείται μία παραπάνω θυσία. Και αυτοί την έκαναν οι πρόγονοί μας πριν από 78 χρόνια. Ας την κάνουμε κι εμείς τώρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ 

Τα όσα πάντως είπε ο κ. Τσιόδρας, ιδίως για την αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσιόδρας καλύπτει την αδράνεια της ΝΔ στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα ΜΜΜ» ανέφεραν, σε κοινή δήλωσή τους, οι αρμόδιοι τομεάρχες Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης.

Οπως επεσήμαναν, 270 λεωφορεία μπορούν να βγουν άμεσα στους δρόμους.

«Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η δήλωση αυτή είναι απολύτως ανακριβής. 170 λεωφορεία και 100 τρόλεϊ μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο με μικρές μόνο επιδιορθώσεις και ανταλλακτικά και την τοποθέτηση οδηγών από το νυν προσωπικό. Η κυβέρνηση έχει αδρανήσει προκλητικά και ο κ. Τσιόδρας επιλέγει να καλύψει αυτή την αδράνεια. Δυστυχώς», ανέφεραν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...