Για δύο φάρμακα που δημιουργούν ελπίδες, το ένα είναι η χλωροκίνη και το άλλο η φαβιπιραβίρη, μίλησε την Τετάρτη ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.
Οπως εξήγησε, η χλωροκίνη, που έχει έγκριση να χορηγείται σε άτομα με ρευματολογικά νοσήματα, περιλαμβάνεται ήδη στο κοκτέιλ φαρμάκων που λαμβάνουν και τα άτομα με νόσο Covid-19 στη χώρα μας. «Για το συγκεκριμένο φάρμακο, η ποσότητα είναι επαρκής στη χώρα μας», διαβεβαίωσε.
Ο καθηγητής εξήγησε, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ενημέρωσης, ότι η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται προληπτικά για την ελονοσία εδώ και δεκαετίες και επίσης χορηγείται και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα.
«Είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορονοϊό. Ολοι παίρνουν χλωροκίνη. Ερευνητική ομάδα από τη Γαλλία, του διάσημου καθηγητή λοιμώξεων κ. Ραούλτ, χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε έξι μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Από την ομάδα ελέγχου το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης, όσον αφορά το φάρμακο φαβιπιραβίρη που έχει άδεια κυκλοφορίας μόνο στην Ιαπωνία, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών σε Γουχάν και Σενζέν, η οποία έδειξε «αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου».
Οσο περισσότερο καθυστερεί η κορύφωση του κύματος στην πατρίδα μας, τόσο μεγαλύτερη ευκαιρία έχει το σύστημα υγείας να προετοιμαστεί και να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή», τόνισε ο ίδιος.
«Αρα υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες», κατέληξε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News