Με διπλή μάσκα εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τετάρτης και ενημέρωσε για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας.
«Θα μιλήσω ως επιστήμονας, δίχως να έχω κανένα δικαίωμα πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και η πατρίδα μας είναι σε καλή θέση, μαζί με κάποιες σκανδιναβικές χώρες, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ανήσυχος εμφανίστηκε σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς έσκυψε το κεφάλι και είπε «νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις». Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.
«Παρακολουθούμε τις πύλες εισόδου. Ηταν σημαντικές το καλοκαίρι για τον τουρισμό και είναι σημαντικές τώρα για τη διασυνοριακή μεταφορά των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού, οι οποίες όμως βλέπουμε να έχουν διασπαρεί σε πολλές χώρες και δείχνει αυτό το νέο στέλεχος να επικρατεί του παλαιού, όταν του δίνονται οι συνθήκες για τη μετάδοσή του», είπε αναφερόμενος στο εξαιρετικά μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού.
Ηλικίες
Η διάμεση ηλικία των ασθενών στη χώρα μας ήταν περίπου τα 48 έτη, όμως έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα 43 έτη, κάτι που σημαίνει, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ότι κολλάνε μικρότερες ηλικίες.
«Η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει. Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει», συμπλήρωσε.
Παιδιά
Αναφορικά με τα παιδιά, ο καθηγητής σημείωσε ότι πρόκειται για μία ηλικιακή ομάδα που δεν την αφορά σε μεγάλο ποσοστό η πανδημία. «Τα παιδιά, για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας, δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν. Μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα; Βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά, επηρεάζονται λιγότερο».
Τεστ
Είμαστε στις 30.000 τεστ κατά μέσο όρο την ημέρα και «χρειάζεσαι σε αυτόν τον ιό όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ για να βρεις τα κρούσματα», είπε για ακόμη μία φορά. O κ. Τσιόδρας παρουσίασε τα δεδομένα από τη χρήση των rapid test και όπως είπε, μπορεί να μην είναι τόσο ακριβή όπως τα μοριακά PCR, αλλά είναι πολύ εύχρηστα και επίσης ανιχνεύουν αυτούς που έχουν το πιο υψηλό ιικό φορτίο.
Θετικότητα
Αναφορικά με τη θετικότητα, είπε ότι στη χώρα μας σήμερα είναι στο 2,7%. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 4% χτυπάει συναγερμός.
Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική
Παράλληλα, παρουσίασε την αύξηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και χτύπησε το καμπανάκι ειδικά για την Αττική, αλλά και την Πάτρα.
Συγκεκριμένα, στον βόρειο τομέα Αττικής παρατηρείται αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα. Στον κεντρικό τομέα αύξηση 67% με 1.040 ενεργά κρούσματα. Στο δυτικό τομέα παρατηρείται αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα.
Στον Πειραιά η αύξηση είναι 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα. Σε όλη την περιφέρεια Αττικής έχουμε αύξηση 78% με πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα. Η αύξηση στην Ανατολική Αττική είναι 62%.
«Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ο ιός είναι εδώ. Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News