285
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν ήθελε να κρύψει τη χαρά του όταν ανακοίνωσε τον μειωμένο ρυθμό μεταδοτικότητας στην Ελλάδα | ΕΡΤ

Τσιόδρας με πλατύ χαμόγελο: To R0 είναι κάτω από το 0,5

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 19:11
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν ήθελε να κρύψει τη χαρά του όταν ανακοίνωσε τον μειωμένο ρυθμό μεταδοτικότητας στην Ελλάδα
|ΕΡΤ

Τσιόδρας με πλατύ χαμόγελο: To R0 είναι κάτω από το 0,5

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 19:11

Το πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα έλαμψε όταν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού, το γνωστό πλέον R0, είναι στη χώρα μας κάτω από 0,5.

«Σήμερα με μαθηματική ακρίβεια 98,5%, το R0 είναι πολύ κάτω από το 1%. Να μη σας πω το ακριβές νούμερο, είναι κάτω και από το 0,5» είπε χαρούμενος ο κ. Τσιόδρας. «Το παρακολουθούμε, με αισιοδοξία, με προσδοκία ότι όλοι μας θα εκμεταλλευτούμε αυτήν την καλή περίσταση και θα αισθανθούμε την πολύτιμη συμμετοχή μας στο να κατεβεί το R0 τόσο χαμηλά», συμπλήρωσε.

Το R0 (ρο μηδέν) σημαίνει σε πόσα άτομα μπορεί κάποιος να μεταδώσει τη νόσο. Οταν το R0 είναι ίσο με ένα, ο καθένας τη μεταδίδει σε έναν ακόμη. Στη Γουχάν το R0 ήταν 3,4, άρα το κάθε άτομο τη μετέδιδε σε περισσότερους από τρεις.

To ζητούμενο στην Ελλάδα ήταν να πέσει κάτω από το 1, κάτι που είχε συμβεί πρόσφατα.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως είχε εξηγήσει σε πρόσφατη ενημέρωση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, αποτελεί την «πυξίδα» σε αυτή τη δίμηνη  πορεία που εξετάζουμε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, πώς του τηλεφωνούν από το εξωτερικό για να τον συγχαρούν για τον δείκτη και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να τον διατηρήσουμε χαμηλά με τη συμπεριφορά μας, τηρώντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, τις αποστάσεις κλπ.

Ο ίδιος είπε ότι παρακολουθεί με αγωνία τον δείκτη R0 στη Γερμανία, η οποία έχει ξεκινήσει την έξοδο από το lockdown πριν από μερικές ημέρες, μετά τη χαλάρωση των μέτρων στη χώρα και σημείωσε άνοδο, αλλά διατηρείται κάτω του 1.

Οσο ο δείκτης κινείται μέχρι το 1, είμαστε σε «ασφαλή ύδατα». Αν το R0 είναι μεγαλύτερο του 1, τότε ο ιός μπορεί να προκαλέσει επιδημία, ενώ αν το R0 είναι μικρότερο του 1 η πιθανότητα να συμβεί επιδημία είναι εξαιρετικά μικρή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...